Állandó vesszőparipám az öngondoskodás és a saját nyugdíjtőke fontossága.

Van rengeteg nyugdíj-kalkulátor az interneten, segítségükkel lehet egy várható nyugdíjösszeget számolni. Ez szép is, jó is, csak nem biztos az a nyugdíj. A korfát, gazdasági helyzetet elnézve azt vallom:  nagyon fontos, hogy a 35-55 éves korosztály állítsa át a kapcsolót a fejében és kezdjen nyugdíj célra is előtakarékoskodni.

Amióta a magánnyugdíjpénztár-tagok nagy része visszakényszerült az állami nyugdíjrendszerbe vártuk a társadalombiztosítási egyéni számlás rendszert. Van egy jó hírem: már megnézheted az egyéni nyugdíjszámládat! Sőt!

Nézd is meg a társadalombiztosítási egyéni számládat!

Mindezt megteheted ITT. Szükséged van a megtekintéshez ügyfélkapu regisztrációra, ha nincs ilyened, itt tudsz regisztrálni: http://www.magyarorszag.hu/ugyfelkapu/regisztracio

Az egyéni számla megtekintéshez itt találsz útmutatót.

 Miért fontos az egyéni számla leellenőrzése?

Ugye, nem mindegy, hogy mennyi állami nyugdíjat fogsz majd kapni? Itt le tudod ellenőrizni, hogy a munkáltatód minden utánad járó nyugdíjjárulékot befizetett-e, illetve a befizetett összegeket lekönyvelték-e.

Hogyan számolják a nyugdíj összegét?

Az, hogy mennyi az  öregségi nyugdíj összege, az függ

  • az elismert szolgálati időtől, és
  • a nyugdíj alapját képező havi átlagjövedelemtől.

Az öregségi nyugdíj összege nem lehet több, mint az annak alapját képező átlagjövedelem.

A nyugellátás alapját képező összegbe nem csak az átlagbér tartozik bele, hanem beszámításra kerülnek a jutalmak, és az év végi részesedések is. De nem számítanak bele a 30 napnál hosszabb  táppénzen töltött időszakok, ezek  csökkentik a nyugdíj alapját képező összeget. Ezekből az összegekből le kell vonni az adott évben hatályos járulékokat, így kapva meg a korrigált keresetet. Ezután következik az adókiszámítás, és a valorizáció. A valorizáció azt a folyamatot jelenti, amellyel felértékelik az adott év jövedelmét, ellensúlyozva az inflációs hatásokat. Ezután kerül sor az évenként figyelembe vehető keresetek, és osztószámok összegezésére. Az osztószámok az egy adott évben azokat a napokat tartalmazzák, amelyeken a nyugdíjjárulék alapjául szolgáló jövedelmed volt. Ezután az összes kereset elosztásra kerül az összes osztószámmal, amely révén megállapításra kerül a napi átlagkereset, amelyet ezután évesítenek, majd abból számolják ki a havi átlagkeresetet. Az így kapott havi átlag keresetet meg kell szorozni a szolgálati idő hosszából képezett szorzóval. Az eredmény az az összeg, amelyet nyugdíjasként kapni fogsz.

Ha nem is akarsz a nyugdíjszámításba belebonyolódni, fontos, hogy az egyéni számla lekérdezést időnként (pl. negyedévenként) megcsináld.

Mivel azzal kezdtem az írásom, hogy az öngondoskodás a vesszőparipám, visszakanyarodok most hozzá. Szép és jó dolog, hogy most már van lehetőség a társadalombiztosítási egyéni számla leellenőrzésére, azért az még se a saját pénzed. Jó, ha kapsz valamit majd állami öregségi nyugdíj jogcímen, de ezt tekintsd inkább a saját névre szóló, előtakarékossági formákban összegyűjtött saját tőkédből származó, magán nyugdíj kiegészítésének.

nem.csak.kezdőknekNem mindegy, hogy a bizonytalan összegű állami nyugdíjból kell majd kijönnöd havonta, amely sokkal kevesebb, mint az aktív idődben kapott jövedelmed; vagy egy biztos, tudatosan felhalmozott, biztos saját tőke mellett pluszba kapsz egy kisebb összeget, de a jóléted nem ez utóbbitól függ.

 

Ha nem akarod a véletlenre bízni a nyugdíjas éveidet, ha biztosan nem akarsz kényszerből életed végéig dolgozni a nyugdíj-kiegészítés miatt; ha nem akarod a gyerekeiddel eltartani magad idős korodban, jelentkezz értékesítés mentes pénzügyi tanácsadásra! Nézzük át, milyen lehetőségeid vannak a nyugdíjcélú megtakarításra.

 


Biztos pénzügyi hátteret, nyugodt életet kívánok Neked!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója
+36 30 737 5074
Bond és a kockázat
Ne dőlj be a TKM-nek?
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.