Több posztban is írtam már a nyugdíjbiztosításról, amelyet most nagyon nyomnak a biztosítók, a biztosításközvetítők. Remélem, nem mondok újat: ez a nyugdíj-előtakarékossági célú termék egy közönséges unit-linked (befektetési egységekhez kötött) biztosítás, csak meg van spékelve az állami adójóváírással.

Volt már ilyen, adójóváírást tartalmazó biztosítási termék, megszüntették… De amilyen gyorsan, egyik napról másikra lehet a törvényeket megváltoztatni, nem olyan gyorsan lehet egy nem túl jó termékből kiszállni (illetve ki lehet, csak nagyon nagy buktával).

Úgyhogy csak óvatosan, ha ezt a típusú nyugdíj célú megtakarítást választod. Miért? Mert…

Magasak a költségei a nyugdíjbiztosításnak

Egy alacsonyabb költségű megtakarítási termék is jobban teljesít, mint a nyugdíjbiztosítás. Igaz, hogy az MNB maximalizálta ezeknek a biztosításoknak a költségét, TKM-jét.

A MABISZ honlapján a biztosítók legfrissebb TKM értékeit itt tudod megnézni.  Láthatod, hogy az MNB ajánlás felső határát eléggé kimaxolják a biztosítótársaságok. 20 éves tartam mellett is 4% körül van az éves költség.  10 éves tartam esetén pedig még rosszabbak.

10 éved van a nyugdíjig? Nézzünk egy példát, hogy alakul évi 500.000 Ft megtakarításod, ha a nyugdíjbiztosítást, vagy egy TBSZ számlával kombinált „sima” befektetést választasz a nyugdíjtőkéd felhalmozásához.

Íme, a paraméterek: S az eredmények:
Nyugdíjbiztosítás

  • 4%-os éves költség (ez a jellemző),
  • 20% állami adójóváírás,

Befektetés TBSZ számlán:

  • 1%-os éves költség,
  • nincs állami adójóváírás.
10eves-TBSZ.vs.nyudijbiztositas

10 éves tartam esetén nem nagy durranás az a 30.821 Ft-os „előny” az állami adójóváírással megtámogatott nyugdíjbiztosítás javára.

20 éves futamidővel rosszabb eredményt kapsz, mivel ahogy telnek az évek, egyre több pénzed van a termékben, s az évi 100,000 Ft egyre kevésbé számít, s kevéssé ellensúlyozza a nyugdíjbiztosításod magasabb költségeit. Az első évben befizetett 500.000 Ft után sokat számít 100.000 Ft “ajándékpénz”. Ha már több millió van a nyugdíjbiztosításodban, akkor azt az évi 100.000 Ft-ot szinte már észre sem lehet venni.

A 20. év után a TBSZ-szel kombinált sima befektetéssel 21.932.588 Ft-od, a nyugdíjbiztosítással pedig csak 18.407.066 Ft-od lesz. Ugye, hogy nem mindegy???

Van kérdésed? Tedd fel! Szeretnéd ha megfelelő tartalékod lenne nyugdíjas éveidre? Jelentkezz értékesítés mentes nyugdíjtervezési pénzügyi tanácsadásra.

bővebb-info-tanácsadásról

Biztos anyagi hátteret, nyugodt életet kívánok Neked!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com