Az önkéntes nyugdíjpénztárak egészére számított díjterhelés mértéke 15 év alatt jelentősen csökkent, a pénztárak többségében egy százalék alatti az elvonás – tette közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB).  De egyenlőre nincs hír a nyugdíjbiztosításoknál alkalmazott költségmutatóhoz (TKM) hasonló tájékoztató adat korábban ígért bevezetéséről .

Az önkéntes nyugdíjpénztári tagok által fizetett díjak mértéke

A pénztárválasztásnál, illetve a pénztárak közötti esetleges átlépési döntésnél kiemelt jelentőségük van a pénztártagok által fizetett díjaknak,  ezért a felügyeleti hatóság ismét áttekintette az önkéntes nyugdíjpénztárak díjterhelését. A nagyobb pénztárak közül tavaly a költségeket a legvisszafogottabban – a korábbi évekhez hasonlóan – az Életút Önkéntes Nyugdíjpénztár érvényesítette, a legtöbb elvonás pedig az Allianznál és a Pannóniánál volt. Az MNB által közzétett adatok szerint még a legmagasabb érték is 1,1 % alatt van.

A díjterhelési mutató célja egy olyan egységes mutatószám alkalmazása, amelynek segítségével a tagokat éves szinten terhelő, a tagi befizetésekből és a befektetésekből levont díj megjeleníthető, és az egyes pénztáraké összehasonlítható.

Kapcsolódó cikk: Milliókat nyerhetsz , ha jól döntesz>>>

Az MNB tájékoztatása szerint az önkéntes nyugdíjpénztárak egészére számított díjterhelés mértéke a tagi vagyon növekedésének és a vagyonkezelésre levonható költségekre vonatkozó jogszabályi rendelkezések bevezetésének köszönhetően 15 év alatt jelentősen csökkent, 1,97 százalékról 0,84 százalékra. A pénztárak többségében 1% alatti az elvonás. Az elemzés idejében (ez 2015-öt jelenti) az egyes pénztárak díjterhelési mutatójának értékei 0,14 százalék és 1,19 százalék között szóródtak.

Az előző évhez képest pedig a pénztáraknál mért díjterhelési mutató elég jelentősen nőtt. (Korábban 0,78 százalék volt.) Ez az emelkedés azonban nem igazán okozhat bánatot a tagoknak. Elsősorban ugyanis arról van szó, hogy több pénztár sikerdíjas konstrukciókat alkalmazott. Ez aligha független attól, hogy az alacsony hozamkörnyezet ellenére a pénztárak többnyire a referencia indexet meghaladó hozamokat értek el. Arról ugyanis nem szabad elfeledkezni, hogy bár nagyon fontos a költségszint, azért a vagyon gyarapítása sem mellékes.

Nagyon nehéz eligazodni az önkéntes nyugdíjpénztárak díja között

A részletes, a különböző pénztárak értékeit is tartalmazó tájékoztató szerint a pénztártagok számára a nyugdíjpénztári megtakarítást terhelő díjak meglehetősen nehezen ítélhetők meg. Díjnak egyrészt a befizetett tagdíjak működési és likviditási tartalékra jutó hányada tekinthető. Emellett nagyon fontos azonban a megtakarítások befektetése után felszámolt díj (elsősorban vagyon- és letétkezelési díj). A helyzet értékelését nehezíti, hogy a levont díjak vetítési alapja eltérő, a működési és likviditási tartalékra jutó díjat a tagdíj arányában, a befektetési tevékenységhez kapcsolódó díjakat a befektetett vagyonhoz viszonyítva állapítják meg.

A díjterhelési mutató értékei viszont nem vethetők össze a befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosításokra számított teljesköltség-mutatókkal (TKM). Míg a díjterhelési mutató mindig egy adott évre vonatkozó tényleges befizetéseket veszi figyelembe, addig a TKM modellszámításra épülve feltételezett befizetések segítségével a futamidő egészére határoz meg egy éves átlagos költséget. Az MNB korábban azt ígérte, hogy a nyugdíjpénztárakra közzétesz egy az összehasonlíthatóságot jobban szolgáló TKM jellegű mutatót is a díjterhelési mutató mellett. Ennek azonban még nincs nyoma.

A díjterhelési mutató önmagában nem tökéletesen igazít el

Ez például a befektetésekre csak a pénztárnál közvetlenül megjelenő költségeket veszi figyelembe. A pénztár befektetési portfóliójának hozamát pedig csökkenthetik közvetett befektetési költségek (például a pénztári portfólióban lévő befektetési alapok alapkezelési díja), amelyek nem jelennek meg a díjterhelési mutatóban.

 

Pénzügyi döntéshelyzetben vagy? Külső, szakmai tanácsért kattints ide!>>

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó,coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

Ha ezt hasznosnak találtad ezt a cikket, lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*