Mi az a 72-es szabály és mire jó?

Ha már elkezdted a megtakarításodat szaporítani, gyarapítani; nagyobb tőkét képezni, akkor a 72-es szabály segítségével könnyen kiszámolhatod, hogy egy bizonyos éves hozamnövekmény mellett hány év szükséges a pénzed megduplázásához. Így számolj: a 72-t oszd el az X százalék éves növekményértékkel.

Íme a képlet: 72-es_szabaly

T= az évek száma, amely idő alatt megduplázódik a pénzed.
r= az éves hozam mértéke, amelyen a pénzed dolgozik.

Példa:

Ha egy évi 10 %-os hozamról van szó, akkor 72 osztva 10 = 7,2. Tehát 7,2 év alatt duplázódik meg a pénzed évi 10 százalékos hozam vagy kamatos kamat mellett.
Ha a hozam mértéke 5 %, akkor 72:5 = 14,4. Tehát 14,4 év alatt.
Ha a százalék 18, akkor 4 év elegendő a duplázáshoz.

A 72-es szabály arra jó, hogy egy egyszerű osztással, akár fejben kiszámold, hogy mennyi idő szükséges a pénzed megduplázásához.

Gondolkodj fordítva!

Előre tervező, öngondoskodó, fegyelmezett ember vagy. Tudod, hogy kb. mennyi pénzre lesz szükséged majd, hogy nyugdíjas éveidben ne csirke-farháton kelljen élned; hogy az életszínvonalad ne romoljon majd.

Tehát most nem az a kérdés, hogy a mai x forintod mikor duplázódik meg, hanem az, hogy ha egy bizonyos mennyiségű pénzt szeretnél x év múlva, egy előre meghatározott időpontban, akkor ma mennyit kell befektetned, hogy teljesüljön a célod.

Tegyük fel, hogy most 36 éves vagy és 60 éves korodban szeretnél 100 millió forinttal nyugdíjba menni. Adva van egy évi 8%-os befektetés. Az a kérdés, hogy mekkora kezdőtőkét kellene most elindítanod ahhoz, hogy évi 8% mellett 60 éves korodra elérd a 100 milliót.

Hogyan számolod ki a 72-es szabály segítségével?

Először számold ki, hogy a 9 % mellett hány év alatt duplázódik a pénzed. 72:9 = 8. Azaz 8 évente duplázódik meg a tőkéd.

Indulj ki a célból: 60 évesen lesz 100 millióra szükséged. Most innen haladj visszafelé az időben. 8 évvel korábban, tehát 52 évesen van ötven milliód, még 8 évvel korábban, tehát 44 évesen van az 50 millió fele, vagyis 25 milliód és még 8 évvel korábban, vagyis 36 évesen van 12,5 millió forint tőkéd.
Ez azt jelenti, hogy 36 évesen 12.5 millió forintot kell elhelyezned évi 9%-os kamatra ahhoz, hogy 60 évesen meglegyen a százmillió forintod.

Biztos pénzügyi hátteret, nyugodt életet kívánok Neked!

Papszt_Krisztina_small Papszt Kriszta
a fegyelmezett, biztos pénzügyi háttérre vágyók öngondoskodási, pénzügyi tanácsadója
+36 30 737 5074


Olvasnál még tőlem? Konzultálnál velem a pénzügyeidről?


„7fői pénzügyi személyes üzenet”Kattints ide és minden héten kapsz egy hasznos, pénzügyi infót tőlem!
Személyes Pénzügyi Konzultáció – s máris jobbnak látod a pénzügyi helyzeted! – KATT ide érte!!!

Megosztok hasznos pénzügyi információkat, híreket a Facebookon is! Csatlakozz, kövesd Velem a pénzvilág eseményeit. Nyomj egy lájkot!

Letöltheted ingyen az anyagaimat a Scribdről is!