Van az a helyzet, amikor megszorul az ember anyagilag, átmeneti pénzhiány van, ezért vannak a különböző hitelek: folyószámlahitel, személyi kölcsön és a fogyasztási hitelek. S vannak a 0 %-os hitelek. Jellemzően karácsony előtt. Kell-e Neked ajándékra, vagy bármire  0%-os hitel?

A karácsony, mint minden jeles ünnep akciós időszakot jelent a kereskedelemben. A kirakatok, a reklámok mind – mind csábító ajánlatokkal vannak tele. Az üzletekben ilyenkor 0 %-os hitellel ajánlják a különböző termékeket. Általában a régebbi, kifutó modelleket.

Jönnek a hatalmas visszatérítési (cashback) ajánlatok a hitelkártyákra.

Nyugodtan vásárolj, hiszen ingyen van, hiszen a vásárlásod akár 10 %-át is visszakapod ….

A reklámok mind arra csábítanak, hogy megvegyél valamit, amire nincs pénzed.

Én, mint pénzügyi tanácsadó, pénzügyi coach viszont azt javaslom, hogy  gondolkodj és számolj!

Mi az igazság a 0 %-os hitellel kapcsolatban?

  1. A 0 %-os kamat nem azt jelenti, hogy egyáltalán nincs költsége a hitelnek. Tehát ha Te karácsonyi ajándékot akarsz Xezer forintért, 0 %-os hitellel, 5 havi futamidővel venni, akkor nem Xezer/60  lesz a havi törlesztőrészleted. A hitelnek attól, hogy 0 % a kamata, vannak egyéb költségei, amiket neked kell megfizetned.
  2. Van 0 % THM-mel rendelkező hitel. A THM a teljes hiteldíj mutató, amely a hitel összes költségét magában foglalja. Ezeket a konstrukciókat általában csak pár hónapos futamidőre tudod igénybe venni. Amint azt említettem, általában olyan termékeket kapsz meg ilyen konstrukcióval, amely nem új típus, és kereskedés készletkisöprést akar csinálni…

Kell ez Neked?

Persze, csábító és jól hangzik, hogy „egy havi törlesztőrészlet ajándékba”, meg a cashback szolgáltatás. De ülj le és gondolkodj. Az egy „ajándék” törlesztőrészlet nem fedezi a teljes személyi kölcsön teljes futamidejére fizetendő kamat és egyéb költségek összegét.

Ha nem fizeted vissza a hitelkártyád kihasznált keretét teljes mértékig, hanem csak havonta törlesztesz, akkor nem lesz cashback se, csak elég magas kamat….

Ha azt gondolod, hogy a pénzed éppen megvan a vásárlásra, de inkább befekteted s ezért vásárolsz 0 %-os THM-es hitellel, számold ki, hogy valóban megéri-e ez a stratégia. Be tudod-e fektetni a pénzed úgy, hogy havonta fizetned kell belőle a törlesztőrészletet, s közben fialjon is annyit, ami kitermeli a bankköltséget. a cél érdekében a befektetési háromszög mely szárából kell engedned? (Ha nem tudod, miről beszélek, akkor előbb nézd meg ezt.)

Ha pedig épp’ azért kacsintgatsz a különböző akciós hitelek felé, mert nincs pénzed, akkor végy egy nagy levegőt, ülj le, szép lassan fújd ki a levegőt és gondolkozz, számolj:

  • Miért akarsz erődön felül – adósságba verve magad – ajándékozni?
  • Ténylegesen mennyit fogsz kifizetni azért a cuccért, amire most nincs pénzed?
  • Ha azt a pénzt, amit a törlesztésre szánnál, mostantól félretennéd, jövőre nem kellene ilyen számolásokat végezned, lenne pénzed, megengedhetnéd magadnak.
  • Ha elektronikai cikket vásárolsz a futamidő végéig milyen állapotban lesz a készülék? Használható lesz egyáltalán? Meglesz még? Vagy csak a törlesztés terhe?

A spórolás nem szégyen. Ha most nem engedhetsz meg magadnak drágább ajándékokat, akkor ne áltasd magad, s pláne ne hitellel. Kezdj el azon dolgozni, hogy javuljon az anyagi helyzeted.

Ha gondod van a pénzkezeléssel, foglalj időpontot és segítek, kattints ide!>>

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó,coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*