Az arany történetéből láthatod, hogy az emberek mindig jó, hosszú távú befektetésnek tartották. Az arany dísztárgyak, pénzérmék, a bankok aranytartalékai, arra adnak bizonyítékot, hogy évszázadokon át sikerült megőriznie, növelnie értékét.

Jól példázza az arany értékállóságát az alábbi 2 példa is:

 • Az ókori Rómában, időszámításunk hajnalán egy római polgár teljes legionárius egyenruhát tudott vásárolni magának egy uncia aranyért.
  Manapság szintén megveheti “egyenruháját” egy üzletember ugyanennyi aranyért.

Az aranyár és az ingatlanár kapcsolata

 • Egy átlagos amerikai új ház 1933-ban $5,750 = 278 uncia aranyba került, ha ugyanazt, vagy azonos paraméterekkel rendelkező házat 2009-ben építették volna, akkor $247,900 = 260 uncia arany lett volna.

 

Az arany USA Dollárban kifejezett árfolyama az elmúlt tíz évben emelkedett.

Az elmúlt 10 év aranyárfolyama
Miért is alakul ez így?

Azért, mert az ipari felhasználás miatt csökken a kibányászható arany mennyisége, de egyre többen szeretnének belőle vásárolni.

A grafikonon jól láthatod, hogy időközönként vannak ugrások, amelyek a kereslet élénkülése miatt alakultak ki. Ezek az árfolyamugrások, általában a gazdaságilag nehezebb időszakokra jellemzőek. 2008-ban kibontakozott a hitelválság, ebből következően 2009 első félévében a világ aranyforgalma közel 15 %-kal növekedett az előző évhez képest. Az árfolyamra hatással van az is, amikor egy-egy ország jegybankja – a gazdaság gyengesége miatt – a pénzügyi tartalékát euró és dollár helyett biztonságosabb eszközbe, aranyba fekteti.

 

Az alábbi grafikonok mutatják az elmúlt 24 óra, illetve 1 év 1 uncia arany árfolyam-mozgásait Euróban, illetve USA Dollárban.

A chartokat a goldprice.org biztosítja.

Most érdemes aranyat vásárolni?
Ha a gazdasági környezet a következő időszakban is nehezen megjósolható lesz, akkor az arany ezután is vonzó befektetési eszköz marad.

Milyen formában tudsz aranyat vásárolni?

Néhány tipp a teljesség igénye nélkül:

Mi jut eszébe egy nőnek az arany szó hallatán?

 • Az ékszer!

A férfiak is ezt veszik kedvesüknek, hiszen mivel is lehetne jobban kifejezni, hogy mennyire értékes a kedves személye, mint egy olyan ékszerrel, ami a világ egyik legnemesebb, legértékesebb anyagából készült. Na, de azt azért érdemes tudnod, hogy az ékszer, más fémekkel ötvözve készül. Az aranyékszer finomságát a benne lévő színarany és az ötvöző anyag (réz vagy ezüst) arányában adják meg. A karátot az 1300-as évektől használjuk. 18 karát- 750 ezreléknyi aranyból álló aranyötvözet, a 24 karát pedig 1000 ezreléknyi (tehát színaranyból) aranyból készült ékszer.

 • Aranytömb

aranytombItthon 2004 (Magyarország európai uniós csatlakozása) óta lehet befektetési célú arannyal kereskedni. Több aranykereskedelemmel foglalkozó cég is van a hazai piacon.
(A beszerzési helyekről hamarosan írni fogok!)

 • Certifikátok

Ezek olyan származtatott értékpapírok, amelyek ellenértékét mögöttes termékekbe, vagy alaptermékekbe (pl. aranyba) fektetik be. Ezt a befektetési formát akkor válaszd, ha nagy a kockázattűrő képességed.

 1. A mögöttes termék, témánkból kiindulva az arany árának alakulása akár szélsőségesen is mozoghat, így a befektetett tőkéd egy részét elveszítheted.
 2. Itthon a BÉT-en lehet megvásárolni a certifikátokat, de azok általában amerikai dollárban vannak jegyezve, így az értékük alakulása a devizaárfolyamoktól is függ.
 • Arany ETF

Indexkövető alap, a Londoni Értéktőzsdén jegyezheted, illetve az itthoni értékpapír-kereskedőkön keresztül is megvásárolhatod.

 • Unit trustok

Főleg az USA-ban, Angliában, Írországban  működő befektetési alapok, melyek korlátlan számban bocsátanak ki befektetési jegyeket. Népszerű aranybefektetési formák: a JPM Natural Resources  Alapja, az ACDS Australia Natural Resources , amelyek többek között aranybányászati társaságok, aranyfeldolgozó vállalatok részvényeit tartalmazzák.

Ha valódi, objektív pénzügyi tanácsra, segítségre van szükséged, kattints ide!>>

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó,coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*


Ezt láttad már??

Ha még nem élsz pénzügyi stabilitásban, akkor van egy ajánlatom a számodra!

Töltsd le az INGYENES Útmutató a pénzügyi stabilitáshoz című e-bookomat!

 

Kattints IDE!!

This will close in 20 seconds