A hírek a Buda-Cash Brókerház Zrt. és a DRB Bankcsoportról szólnak. Ügyfeleim, ismerőseim is ezzel kapcsolatban kerestek az elmúlt napokban.
Ezek miatt az események miatt még azok is a kártalanítás módjáról érdeklődtek, akik nem Buda-Cash ügyfelek: „Nem árt tudni, mi a menet, ha tényleg nagy baj van.”
Leírom, hogyan történik majd a kártalanítás.

A befektetők kártalanítása

Amint ebben a posztban már írtam, a befektetőket a Befektető-védelmi Alap kártalanítja a törvényi szabályozás alapján.

kiszamoltad_mar
A Befektető-védelmi Alap (Beva) nem automatikusan intézkedik a károsultak kártalanításról és a Beva a kártalanítási eljárást csak akkor indítja meg, ha megindul a Buda-Cash Brókerház felszámolása. A Beva a kártalanítási eljárás összes részletéről közleményt tesz majd közzé a saját honlapján  és a sajtóban az eljárás elindulásakor.

A Buda-Cash ügyfeleinek egy erre szolgáló formanyomtatványon kell majd benyújtaniuk kártalanítási kérelmüket a Befektető-védelmi alaphoz, és a kifizetések kizárólag forintban történnek.A kérelmeket ingyenesen letölthető formanyomtatványon kell majd benyújtani a Bevához, és csatolni kell hozzá a követelés alapjául szolgáló szerződést. A benyújtás módját közlemény fogja meghatározni.

Az MNB tájékoztatása és a kártalanításról szóló törvény szerint lesz elég pénz a kifizetésekre. A Beva rendelkezésre álló vagyona jelenleg 12 milliárd forint, de ha ez nem nyújt elég fedezetet, az alap rendkívüli befizetés elrendelésével, illetve hitelfelvétellel fog gondoskodni a hiányzó kártalanítási fedezet biztosításáról.

A kártalanítás egymillió forintig 100 %, az efölötti részre 90 %, de nem haladhatja meg a 20 000 eurónak megfelelő forintösszeget (mintegy 6 millió forint). A kártalanítási összeghatár a felszámolás kezdő napján érvényes, MNB által közzétett hivatalos árfolyamon forintra számítják ki.
A kártalanítás kizárólag forintban történik, így a devizában fennálló követelést a felszámolás kezdő napján érvényes, MNB által közzétett hivatalos árfolyamon forintra számítják át.  A kártalanításnál a jogi és természetes személyekre vonatkozó szabályok megegyeznek, és a devizakereskedelmi ügyletekre is kiterjed.

A DRB Bankcsoport betéteseinek kártalanítása

A DRB Bankcsoport tevékenységi engedélyének visszavonása esetén a betétesek az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kártalanítására számíthatnak. Az OBA az MNB engedély-visszavonó határozatát követő 20 munkanapon belül 100 ezer eurós összeghatárig (mintegy 30 millió forint) kártalanítja a betéteseket.
Az OBA-val sem fordulhat elő, hogy nincs elég pénze a kártalanítás kifizetéséhez. Ha a kártalanítási összegeket már nem fedezik a tagok általi befizetések, akkor az OBA-nak törvényi lehetősége állami garancia mellett hitelt felvenni. Az MNB a hitelfelvétel lehetőségét biztosítja, így a betéteseknek történő jogos kártalanítások minden körülmények között teljesülhetnek majd.

 

Ha szeretnél pénzkezeléssel, megtakarítással, befektetéssel kapcsolatos pénzügyi információkról értesülni, iratkozz fel hírlevelemre.
Ha objektív (értékesítés mentes) pénzügyi tanácsra van szükséged, jelentkezz óradíjas pénzügyi tanácsadásra. Hozz ki ugyanannyi pénzből többet!

 


Biztos pénzügyi hátteret, nyugodt életet kívánok Neked!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
a biztos pénzügyi háttérre vágyók pénzügyi tanácsadója
+36 30 737 5074


Ezt láttad már??

Ha még nem élsz pénzügyi stabilitásban, akkor van egy ajánlatom a számodra!

Töltsd le az INGYENES Útmutató a pénzügyi stabilitáshoz című e-bookomat!

 

Kattints IDE!!

This will close in 20 seconds