Ha tudatosan kezeled a pénzügyeidet, akkor nem csak a napi, féléves, éves dolgokat tervezed meg, hanem sokkal messzebbre gondolsz előre.

Bár senki nem tervezi előre a halálát és nem szívesen beszél senki arról, mi lesz majd a halála után, erre is előre kell gondolni. A tudatos emberek gondolkodnak az örökség szempontjából is. Tehát arról, hogy ki, mit örököl utánuk, vagyonukról előre rendelkeznek haláluk esetére. Ezt általában végrendelettel szokták letudni.

De nézzük ezt az öröklés-dolgot egy kicsit közelebbről. Ha nem rendelkezel hatalmas vagyonnal, hanem csak egy egyszerű bankszámlával, s azon a megtakarításoddal, akkor is légy előrelátó.

Mi lehet hagyaték? Mit örökíthetsz szeretteidre?

  • ingatlant,
  • műkincset,
  • ingóságokat
  • megtakarítást….

A legáltalánosabb, legegyszerűbb hagyaték a bankszámla, amelyen lehet, hogy éppen tetemes összeg csücsül, de rendelkezés hiányában nem mindig egyértelmű, hogy ki kapja ezt a pénzt.

Mi történik ha elhalálozik valaki?

elhalálozási rendelkezés, végrendeletÁltalában a bankszámla is, mint minden vagyontárgy felvételre kerül a hagyatéki leltárba, majd a közjegyző a hagyatékátadó végzéssel átadja a törvényes örökösnek vagy örökösöknek az elhunyt hagyatékát képező ingó-és ingatlan vagyont…A közjegyzői határozatra hosszú hónapokat, fél évet vagy még annál is többet kell várni. Az összeget zárolják, se lekötni, se egyebet nem lehet tenni vele.

Ez egy hosszú procedúra, mivel a hagyaték pontos értékét – pl. a bankszámla esetében a halál időpontjában fennálló egyenleget- a bankkal egyezteti a közjegyző. A banknak ezt az információt ki kell adnia a közjegyző részére.

Miután a bank hivatalosan értesül a számlatulajdonos haláláról már csak az örököstől vagy örökösöktől fogad el a számlára vonatkozó megbízásokat. A korábbi,a számlatulajdonos által megnevezett meghatalmazott számla feletti korlátozott számlakezelési joga is érvényét veszti. A számla feletti rendelkezési jogot az arra jogosultnak, azaz pl. az örökösnek igazolnia kell.

Ha hagyaték részét képezi a számla, a betét, akkor ezt a jogot a személyi okmánnyal és a közjegyzői hagyatékátadó végzéssel lehet igazolni.

A bonyodalmak ott kezdődnek, ha az örökös kiskorú. Ebben az esetben a pénz felett a gyámhivatal rendelkezhet, az ő engedélyével lehet pénz kivenni a számláról…. mindenhez a hivatal engedélye kell, s ráadásul a gyámi számlák kamata a béka feneke tájékán van.

Ha előre látó volt a számlatulajdonos, akkor még életében rendelkezett a pénze sorsáról:

1. a már említett végrendeletben,
2. elhalálozás esetére rendelkezett a bankban.

Ez utóbbi módszert alkalmazva a bankszámla, bankbetét egyenlege nem lesz a hagyaték része. A bankszámla-tulajdonos halálának bekövetkezte után az arra jogosult személy, személyazonosságának igazolása után azonnal rendelkezhet a számlaegyenleg felett.

Mi a helyzet, ha a számlának két tulajdonosa van?

Miután a bank hivatalosan értesül az egyik számlatulajdonos haláláról,a rá eső számlaegyenleg-részt zárolják a hagyatéki végzésig, s a társtulajdonos csak a saját része felett rendelkezhet. A túlélő a számlatulajdonos-társat illeti az elhelyezett betétek utáni kamat.
Ha az elhunyt már rendelkezett az örökös személyéről, akkor az a személy jogosult a számlarész felett intézkedni.

Most akkor mit tegyél?

Intézkedj, adj halál esetére szóló rendelkezést, vagy írj végrendeletet.

Az elhalálozási rendelkezés 5-10 perc ügyintézési időbe fog telni, és némi költségbe. Ezt jobb ha személyesen intézed, nem levelezgetve. Online pedig nem adható meg ilyen jellegű rendelkezés.

Értékpapír számlánál nem lehet sem örököst, sem társtulajdonost megnevezni. Az értékpapírok öröklése illetékköteles.

Innen le tudod tölteni a banki nyomtatványokat

( még frissülni fog):

OTP elhalálozási rendelkezés,

MKB elhalálozási rendelkezés

CitiBank elhalálozási rendelkezés

CIB Bank elhalálozási rendelkezés

Raiffeisen Bank elhalálozási rendelkezés Elnézést kérek a nyomtatvány minőségéért, de 1000x fénymásolt példányt tudtam csak beszerezni a Bank Bp. I.ker Széna téri fiókjából.

Van kérdésed? button (7) Pénzügyi döntéshelyzetben vagy? jelentkezz

Biztos anyagi hátteret, nyugodt életet kívánok Neked!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com