Amennyiben nincs felhasználható megtakarításod, amelyből a fogyasztói hiteleidet, hitelkártyatartozásod kiegyenlítsd, akkor van teendőd, de a helyzet így sem reménytelen. Ha jelenleg minden bevételedet elköltöd (vagy még többet is), akkor nincs más mód, mint megvizsgálni, hogyan tudnál kevesebbet költeni és hogyan tudnád a bevételeidet növelni. Meg kell állítani az adósságod további növekedését. Lássuk, mit tehetsz.

Csökkentsd a hitelkártya-kamatot!

A különböző hitelkártyák kamatkondíciói eltérőek. Miért fizetnél 35%-ot vagy még többet, ha 20%-nál kevesebbel is megúszhatod. A hitelkártya-üzletág versenypiac. Addig is , amíg sikerül az adósságodból végleg kiszállni, mérsékeld annak növekedését a kamatláb csökkentésével. Mutatok néhány lehetőséget.

Igényelj alacsonyabb kamatozású hitelkártyát!

Ha megfelelő jövedelemmel rendelkezel, nem vagy túlságosan eladósodva, hitelképességeden nem esett csorba, esélyed van alacsonyabb kamatozású hitelkártyára.
Nehezebb a helyzeted, ha a jövedelemmel és adósságaiddal problémák vannak.Ekkor előbb rendezni kell a helyzetet. Ha jogosult vagy az alacsonyabb kamatozású hitelkártyára, akkor korábbi – magasabb kamatozású – kártyádról az adósságot erre kell átcsoportosítanod.

Hívd fel a hitelkártyádat kibocsátó bankot, hogy találtál egy másik bankot, amely éves díj nélkül és alacsonyabb kamatozás mellett kínál hitelkártyát.
Lehetséges, hogy – megtarthasson ügyfélnek – a bankod inkább a versenytárs ajánlatához igazítja a kondíciókat. De, légy óvatos és fontold meg, hogy inkább kiegyenlíted-e a tartozásod, vagy átviszed az új hitelkártyára. A hitelkártya törlése, különösen, ha azt hosszú ideje használod, csökkentheti hitelképességedet.

Ne terheld újabb összeggel a hitelkártya-egyenleged!

Miközben kiegyenlíted hitelkártyád egyenlegét, ne csinálj és ne engedj új terheléseket a kártyádra, ameddig hitelegyenleged nem nullázódik le.

Sokan nem gondolnak arra, hogy a kamat azonnal halmozódni kezd, amikor növelik az egyenleget. Nincs kegyelmi időszak – az a bizonyos 20-25 nap, amelyen belül kamatmentesen egyenlítheted ki tartozásodat -, amennyiben az egyenleget hónapról hónapra átviszed.

Légy tisztában a hitelkártya-szerződés feltételeivel

Légy óvatos, ha egy hitelkártyareklámban “hihetetlenül alacsony” kamattal csábítanak. Egy számjegyű kamatról lehet szó, de ha elolvasod az apró betűs részeket is az ajánlatban, már nem ilyen rózsás a helyzet és bőven két számjegyű kamatról, illetve teljes költségmutatóról szól a történet..

Még konkrétabban, a reklámozott alacsony kamatok csak egy limitált (pl. 6 hónapos ) időszakra vonatkoznak. Ha egyenleged tovább viszed ezen a időszakon, a kamat rakétaként emelkedik a magasba.

S még ez sem minden. Csak egyszer késd le a fizetési határidőt, vagy lépd túl a hitellimitedet, s máris nem csak két számjegyű, de akár 30 %-ot közelítő kamatot terhel rád a hitelintézet. Ha nem vásárlásra, hanem készpénzfelvételre használod a hitelkártyád – a kegyelmi időszakot is bukod.

A fentiekkel nem azt akarom mondani, hogy el kell kerülni a hitelkártyák használatát. A hitelkártyák helyes használatát támogatom. Arról, hogy hogyan lehet helyesen használni a hitekártyát, itt írtam.

Ha mégis hitelkártya mellett döntesz, de szeretnéd a legkedvezőbb kamatozásút megtalálni, alaposan tanulmányozd a feltételeket. Kezd a kondíciók tanulmányozásával, vesd össze az azonos kamatozású hitelkártyákat. Különösen arra figyelj, hogy nemfizetés, illetve késedelmes fizetés esetén hogyan alakulnak a kamatok.

Van kérdésed? button (7) Úgy gondolod, van teendőd a pénzügyeidet illetően?

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

Ezt láttad már??

Ha még nem élsz pénzügyi stabilitásban, akkor van egy ajánlatom a számodra!

Töltsd le az INGYENES Útmutató a pénzügyi stabilitáshoz című e-bookomat!

 

Kattints IDE!!

This will close in 20 seconds