Ha van megtakarításod, akkor most azt keresed, hova tedd a pénzed. A jegybanki alapkamat  ismét csökkent, már csak 1,35%. Az inflációs kilátások lassan meghaladják a fix kamatozású eszközök hozamait, így hiába gyarapszik a pénzed, kevesebbet ér. 

Ebben a hozamkörnyezetben milyen hozamelvárás lehet ?

A tények makacs dolgok. A jegybanki alapkamat 1,35%, az MNB középtávú inflációs célja 3%. Tehát a cél a 3% feletti hozam elérése. Alacsony kockázattűrő képesség mellett is találsz olyan befektetési lehetőséget, amely megfelel ennek a hozamelvárásnak. Ilyen például a Prémium Magyar Államkötvény, vagy a Bónusz Magyar Államkötvény (az aktuális ajánlatot innen tudod xls formátumban letölteni.) A legmagasabb hozam, amit jelenleg el lehet érni alacsony kockázatú állampapírral az 4,49% (Bónusz Államkötvény 2024/N).

Ha ennél magasabb a hozamelvárásod, az se ritkaság. Akár kétszámjegyű hozamot sem lehetetlenség elérni, de ehhez már kockázatot kell vállalni.

Hogyan védd ki a különböző kockázatokat?

Mi is az a kockázat? Pl. az, hogy pénzáramlásod bizonytalan; hogy nem annyit hoz a befektetett pénzed, amennyit vártál tőle….

A kockázatról már írtam itt is, de nézzük másképp.

Ha már volt befektetésed, akkor ismered, ha pedig még csak most fektetsz be először, akkor meg kell ismerned az alábbi kifejezéseket:

  • inflációs kockázat,
  • kamatkockázat,
  • tőkekockázat,
  • devizakockázat,
  • piaci kockázat,
  • partnerkockázat…

Nem kell megijedni, a kockázatok egy része kezelhető, van amit viszont el kell fogadni, ha nem bankbetétben akarod tartani a megtakarításod.

Jól kezelhető kockázatok:

  • nem kell egyedi kockázatot vállalnod egy papír megvásárlásával, ha inkább befektetési alapokba teszed a pénzed, mert itt többféle papír van egy csomagba pakolva;
  • a partnerkockázatot egy megbízható, bejegyzett szolgáltató kiválasztásával csökkentheted.

Nehezebben kezelhető a devizakockázat és az inflációs kockázat.

A piaci kockázatot el kell fogadnod.

Egyedül nem boldogulsz? Többet szeretnél elérni, mint a 3-4,5 % hozam, de még rengeteg kérdésre keresed a választ a biztos döntéshez? Jelentkezz értékesítésmentes pénzügyi tanácsadásra.

bővebb-info-tanácsadásról

Biztos anyagi hátteret, nyugodt életet kívánok Neked!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

Ezt láttad már??

Ha még nem élsz pénzügyi stabilitásban, akkor van egy ajánlatom a számodra!

Töltsd le az INGYENES Útmutató a pénzügyi stabilitáshoz című e-bookomat!

 

Kattints IDE!!

This will close in 20 seconds