Mire jó egy hétköznapi kisbefektetőnek egy kötvény vagy kötvénycsomag? Íme, néhány információ a jó befektetési döntéshez.

Mi a kötvény és hogy működik?

Adtál már kölcsön barátnak, családtagnak? Szerintem mindannyian adtunk már kölcsön valakinek. A baráti, családi kisösszegű kölcsönökről általában nem készítünk papírt. Nagyobb összeget azonban már csak akkor adunk kölcsön, ha a feltételeket írásban rögzítettük.

A kötvények hitelviszonyt, azaz kölcsönt megtestesítő értékpapírok, amik az adott kölcsön feltételeit írásban rögzítik. A kötvény gyakorlatilag egy hivatalos ígérvény, amellyel a kötvény kibocsátója – aki lehet az állam, önkormányzat, bank vagy cég is – vállalja, hogy a kötvényt megvásárló számára visszafizeti a vásárláskor neki kölcsönzött tőkét (névérték), kamatot fizet a névértékre számolva-, illetve esetleges további szolgáltatásokat is biztosít számára. A kötvénykibocsátó így jut hozzá a számára szükséges tőkéhez, a kötvény vásárlója pedig kiszámítható módon jut hozamhoz, fix, változó kamatfizetés mellett, meghatározott kondíciók alapján vagy diszkont áron kibocsátott kötvények formájában.

Egy példa:

Egy 10.000 forint névértékű, 5 éves futamidejű kötvény vásárlásakor 10.000 forint kölcsönt nyújtasz a kötvény kibocsátójának 5 évre. A kötvény kibocsátója – például az állam – a futamidő alatt erre kamatot fizet neked, és a futamidő végén (általában egy összegben) a névértéket – a 10.000 forintot is visszafizeti. Ritka esetekben előfordulhat, hogy a névértéket több összegben, a futamidő közben fizeti. Ez esetben a későbbi kamatokat már csak a fennmaradó tartozás után kapod.

Mennyi pénzt fektess kötvényekbe?

A kötvények széles skálája és elérhetősége révén lehetőséged van kis és egészen nagy értékű kötvényeket vagy kötvénycsomagokat is vásárolni. Minden a lehetőségeiden és igényeiden múlik.

Milyen futamidővel vegyél kötvényt?

A kötvények általában meghatározott futamidőre szólnak ( bár léteznek lejárat nélküli, un. örökjáradék kötvények is). Általánosságban rövid-, közép-, illetve hosszú távra is találhatsz az egyes típusokból.

Mennyit kereshetsz rajta?

A kötvény a rendszeresen kapott kamattal termel hasznot neked. Ezt a kamatot a kibocsátáskor, a névérték százalékában állapítja meg a kibocsátó. A kamat mértéke a kötvény típusától függően változik. Van fix és változó kamatozású kötvény, vagy e kettő kombinációja és léteznek speciális kamatozású kötvényfajták is. Gyakori a kamatszelvény nélküli kötvény is, amelyet diszkonton, azaz a kamat mértékével csökkentett árfolyamon vásárolhatsz meg.

Hogyan fogj hozzá?

Vásárolhatsz különféle állami, pénzintézeti vagy vállalati kötvényeket is. A feladatod az, hogy a számos kötvénytípus közül válaszd ki a neked megfelelőt.

A kiválasztás szempontjai:

  • mennyi pénzt szeretnél befektetni,
  • mennyi időre tudsz lemondani a pénzedről,
  • milyen időközönként szeretnél pénzhez, kamathoz jutni,
  • ezért mekkora kockázatot akarsz vállalni,
  • elegendő-e, ha csak a futamidő végén kapod vissza a befizetett pénzed vagy folyamatos törlesztést szeretnél.

Van kockázata?

Kockázatokról a kötvények esetében is kell beszélni.
Az államkötvények esetében az állam vállal garanciát a tőkéd visszafizetésére és a kamat megfizetésére.
A vállalati kötvények esetében maga a kibocsátó cég hitelképessége a garancia. Tehét nem árt, ha kicsit utána nézel a cégnek. (ezt múlasztották el a Questor-kötvény vásárlói.) Általában magasabb kockázattal kell számolnod egy vállalati kötvény esetében, szemben azzal az államkötvénnyel, amelyet az adott vállalat tevékenységéül szolgáló ország bocsát ki. Ennek megfelelően a vállalati kötvények elvárható hozama is magasabb.

Miért jó a kötvény?

Mert kiszámítható: a kamat szintje, a kamatfizetés rendszeressége és formája, és a tőketörlesztés folyamatát is előre látod már a kötvény megvásárlásakor.

Vannak korlátok?

Arra mindenképpen figyelned kell, hogy a megvásárolni kívánt kötvény, milyen minősítéssel rendelkezik. Mindegy, hogy államkötvény vagy vállalati kötvény.

Két alapvető csoportba sorolhatjuk a kötvényeket:

  1. befektetésre javasolt, így alacsonyabb kockázattal bíró és
  2. befektetésre nem javasolt, bóvli vagy high yield kötvényekre, amelyek az átlagosnál magasabb kockázatúak.
Ha személyes pénzügyekről van szó, nekem rengeteg kérdésem van. Tedd fel Te is a saját kérdéseidet! button (7) Egyedül nem megy?

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

befektetés

Befektetési „útikönyv” kezdőknek!

Ismerd meg a befektetési lehetőségeket, hogy úgy tudd összeállítani befektetéseidet, ahogyan – csak az emberek nagyon kicsi hányadának sikerül. Láss hozzá!

megrendeles

Ezt láttad már??

Ha még nem élsz pénzügyi stabilitásban, akkor van egy ajánlatom a számodra!

Töltsd le az INGYENES Útmutató a pénzügyi stabilitáshoz című e-bookomat!

 

Kattints IDE!!

This will close in 20 seconds