A pénz nem jön könnyen. Ezt az igazságot megtanuljuk, amikor az első igazi fizetésünk messze elmarad a fiatalos elvárásainktól. És mi van a pénzkezeléssel? Ez sem könnyű. Tervszerűnek és szándékosnak kell lennünk, ha azt akarjuk, hogy legyen mindig pénzünk, s ne kelljen a mindennapok finanszírozásához hitel.

Az egyik módja, hogy előrelátó vagy, ha  megtakarítási alapot hozol létre a költségvetésedben.

Mi az a megtakarítási alap?

Új vagy a megtakarítások világában? Ne aggódj, nem vagy egyedül.

A megtakarítási alap egyszerű stratégiai módja annak, hogy egy kis pénzt takaríts meg minden hónapban.

Mivel a statisztikák arról számolnak be, hogy az átlagos magyar emberek 70 %-a nem rendelkezik megtakarítással, magabiztosan feltételezem, hogy sok ember nem ismeri a megtakarítási alap erejét. Miért:

Ha a költségvetés engedélyt ad a kiadásokra, a megtakarítási alap ösztönzést ad a kiadásokra – és nagy kiadásokra!

Miért van szükség megtakarítási alapra?

Felnőttként sok pénzt költünk, amit soha nem gondoltunk, amikor elkezdtünk keresni.

Egy hétre szeretnéd elvinni négy tagú családodat nyaralni? 270.000 forintba kerül. Új tetőre van szükség? Ez 1.500.000 forint lesz. Aztán a karácsonyi ajándékokra, az rezsire, egy új kerékpárra, ….. is pénz kell.

A kiadások egyáltalán nem szórakoztatóak. Függetlenül attól, hogy mire mennyi  pénzt költöttél, mindez ugyanazon a helyen történik. A betéti kártya lehúzásának köszönhetően Te is és a bankszámlád is kimerül.

Mindez akkor változik, ha megtakarítási alapokat adsz hozzá a költségvetésedhez.

A megtakarítási alap segítségével:

 • Megtakaríthatsz bármire. Gondold végig , mit szeretnél venni, mire szeretnél költeni és bizonyosodj meg róla, hogy minden szükségletet el akarsz fedni a listádon.
 • Tervezhetsz nagy, extravagáns szórakozást. Felújíthatod a konyhát, elmehetsz álmaid utazására, költhetsz a hobbidra, vagy bőségesen adakozhatsz. Mondd meg a pénzednek hogy mit kell tennie, hónapról hónapra.
 • Megszabadulsz a nagy kiadásokkal járó stressztől. Döntsd el előre (vagy a házastársaddal, pároddal, ha van), hogy mire , és mennyi pénzt szeretnél félretenni. Amikor eljön az ideje, hogy elköltsd, akkor megteheted anélkül, hogy aggódnod kellene a fedezet miatt, vagy megbánnád, mert igazából nem engedhetted volna meg magadnak.
 • Várod a váratlan költségeket. Az élet történik. Ugye? Gyakran nem tudjuk, mikor, mi, vagy hogyan, de szétesnek, elromlanak a dolgok, de nagyon sok kiadást előre tudunk (ha akarunk). A várható “váratlan” kiadások (például az autóra új téligumiszett kell, vagy a ház felújítása) megtakarítással kevésbé lesz stresszes. (Legalábbis a pénz miatt nem kell aggódnod.)

Nézd ezt: A stratégiai megtakarítás azt jelenti, hogy a vásárlások valójában szórakoztatóak lesznek, és az eddigi frusztráló váratlan költségek nem lesznek azok.

Hogyan működik a megtakarítási alap?

A megtakarítási alapok így működnek: Minden hónapban több kategóriában pénzt takarítasz meg, amelyeket később használsz fel.

Miért nem felel meg, ha egy általános megtakarítási számlában gondolkodsz?

Kíváncsi vagy, hogy miért jó több megtakarítási alap egy megtakarítási számlánál? Mi a különbség? Nem sok. De az a „nem sok” az, amiben a megtakarítási alap hatalma áll.

Tegyük fel egy pillanatra, hogy minden hónapban 60.000 forintot takarítasz meg. Az 720.000 forint évente.

12 hónap elteltével Te és házastársad, párod úgy döntötök, hogy ideje lecserélni az autót. Készpénzzel szeretnétek fizetni, így felhasználjátók a 720 000 forintot a megtakarítási számláról, és vásároltok egy (nektek) új autót.

Ez jó érzés, igaz?  A probléma akkor merül fel, amikor vágyat éreztek arra, hogy nyaralni is jó lenne, vagy felújítani a konyhát, lecserélni a laptopot, és kifizetni azokat a számlákat, amelyek felhalmozódtak.

Szóval, mit fogsz csinálni ekkor? Hozzányúlsz a sürgősségi megtakarításhoz? Lehúzod a “márfelkellettvolnaaprítanom” hitelkártyád? Dillemában vagy?

Lehet-e alternatív megoldás? Mit szólnál ha vissza ugranánk az időben, és elindítanád azokat a megtakarítási alapokat?

A forgatókönyv így néz ki a megtakarítási alapok világában:

60 000 forint havonta, hat megtakarítási alap-kategóriára osztva:

 • 10.000 forint a nyaralásra
 • 30.000 forint egy új autóra
 • 5.000 Ft a konyha átalakítására
 • 5.000 Ft a felhalmozott számlákra
 • 5.000 Ft autójavítás esetére
 • 5.000 Ft az otthoni javításokra

Egy év múlva a megtakarítási alapok egyenlege:

 • 120.000 Forint nyaralásra
 • 360.000 Ft egy új autóra
 • 60.000 Ft a konyha átalakítására
 • 60.000 Ft a hátralékos számlákra
 • 60.000 Ft autójavítások esetére
 • 60.000 Ft az otthoni javításokra

Amikor Te és s házastársad, párod úgy döntötök, hogy ideje kicserélni az autót, két lehetőségetek van. Csökkentheti az általatok elkölteni kívánt összeget és kerestek egy megbízható autót a régi autó ára+ 360.000 forintért. Vagy megjavíttathatjátok a jelenlegi autótokat, és továbbgyűjtötök az autó-megtakarítási alapban, amíg az alap egyenlege eléri az 720.000 Forintot.

Eközben gyűlik a pénz nyaralásra, a konyha átalakításra, … és lesz pénz minden apró javítási problémára, ami felbukkan – miközben a vésztartalékod és az egészséged teljesen érintetlen marad!

Érted már? Mindkét esetben a megtakarított összeg változatlan marad. Ez az a stratégia, ami mindent megváltoztat!

Hány megtakarítási alapot kell létrehoznom?

Bármire megtakaríthatsz, de általában három kategóriába javasolt:

 • Nagy vásárlások, mint pl egy új autó vagy egy családi nyaralás.
 • Várható költségek, mint például az éves biztosítási számlák vagy a gyerekek iskolakezdési költségei, karácsonyi kiadások..
 • Váratlan események, mint például egy tető javítása.

Az egyes megtakarítási alapok létrehozásával és feltöltésével elkerülheted újabb adósságok, hitelek felvételét, és nem fog kísérteni, hogy a vészhelyzeti alapjot bármi másra kell használd fel, csak igazi vészhelyzetek esetén.

Hol tárolhatom a megtakarítási alapomat?

A megtakarítási alapba tett pénzt tarthatod rendszeres megtakarítási számlán vagy pénzpiaci számlán, amely azonnali hozzáférési és ellenőrzési jogokkal rendelkezik. A teljes megtakarítás egy számlán tárolható, mert nyomon követed, hogy mennyi pénzt szentelsz az egyes kategóriákra.

Hogyan tarsd nyilván a megtakarítási alapot a mindennapi költségvetésedben?

Könnyen! A Háztartási napló – Pénzügyi tervezőben hozz létre egy költségvetési sort mindegyik megtakarítási alapod számára. Ezután add meg a kezdőegyenleget, a havonta félretenni kívánt összeget és írd fel a hosszú távú megtakarítási céljaidat is.

Minden hónap végén írd be az egyes kategóriák tény oszlopába a valóban félre tett összegeket, és írd be az új egyenleget. Mindössze ennyi és, hogy betedd a havi összeget banki megtakarítási számládra, alszámládra, pénzpiaci számládra.

További információkért nézd meg itt a lépésenkénti útmutatót a megtakarítási alapok létrehozásáról.

Most, hogy ismered a megtakartási alapok előnyét és működését, a nagy kérdés az, hogy mi az, amire leginkább szeretnél félretenni? Tegyél a
céljaidért ma
úgy, hogy megtakarítási alapokat építesz be a mindennapi költségvetésedbe!

Hasznosnak találtad ezt a cikket? Lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

Iratkozz fel hírlevelemre! Katt ide!