A nyugdíjazás, illetve a visszavonulás nem kor kérdése. Beszéltem sok emberrel volt közöttük 30-as éveiben járó és volt, aki már a 70-et is betöltötte.  Még mindig dolgoznak. A nyugdíjazás, visszavonulás akkor történhet meg, amikor eltalálod azt mágikus számot – pontosabban felhalmozod azt a pénzmennyiséget, tőkét, amely szükséges ahhoz, hogy megéld az álmaidat.

Sajnos néhány ember soha nem fogja elérni ezt a pénzügyi állapotot. Addig fognak dolgozni, amíg nem kényszerülnek állami nyugdíjba, mert rossz döntéseket hoztak a pénzükkel és a jövőjükkel kapcsolatban.

Íme 6 hiba, amit elkövethetsz a nyugdíjbavonulásod, illetve a visszavonulásod ellen:

Túl későn kezded el a megtakarítást.

Vagy még rosszabb, ha egyáltalán nem kezded el. Az idei év elején készült egy felmérés: amelynek az eredménye azt mutatta, hogy az emberek 42% -a nem tesz félre semmit a nyugdíjas korára. Ez nincs rendben! Minél előbb elkezded a megtakarítst, annál több pénzt tudsz felhalmozni nyugdíjas éveid fedezeteként.

Adósságod van.

Az adósság nyugdíjelőtakarékosság hátráltatója. Ha adósságod van, akkor a törlesztés “elrabolja” a jövődet. Ezért ajánlom mindig az adósság elsődleges kifizetését.

Kirabolod az Önkéntes nyugdíjpénztáradat.

Amikor a 10. év után, majd 3 évente kiveszed a hozamot, hogy vegyél egy új autót, vagy elmenj nyaralni, vagy bármi másra elköltöd a pénzt, ahelyett, hogy visszaforgatnád, s tőkeként további pénzt hozna a pénz neked.

Meghallgatod a kívánságaidat.

Az az igazság: ha most minden kivánságodra költesz, később küzdeni fogsz a szükségleteid ellátásáért.  Most nem azt mondom, hogy ne szórakozz, majd csak ha nyugdíjba vonulsz. Rendben van, hogy időről-időre megengeded magad, hogy szórakozz. Gondolkodj hosszú távon.

Nem teszel félre elég pénzt.

Ha már nincs adósságod, és van egy három-hat hónapos életkörülményeket fedező, vésztartalékodsürgősségi alapod, akkor a bevételed 15% -át kell befektetned. A fizetésed többi részéből tegyél félre a gyerek főiskolai, egyetemi tanulmányára.

Leugrasz a hullámvasútról.

A hullámvasút a tőzsde. A befektetés hosszú távú folyamat. Vannak hullámvölgyek. Amikor a piac esik, és te folyamatosan befektetsz hónapról hónapra, akkor nagyon sokat nyerhetsz, amikor az árfolyam visszamegy.

A jó hír az, hogy a nyugdíjas jövőd teljesen a kezedben van. Elérheted, összegyűjtheted azt a mágikus összeget. Kikerülhetsz az adósságból. Elkezdhetsz többet megtakarítani. Fókuszálhatsz az igényeidre és a költségvetésedre, s szórakozásra is. Csak tartsd szem előtt a végcélt – azaz a nyugdíjazást, amiről álmodtál! Ne próbálj meg egyedül neki menni ennek a feladatnak.  Beszélj egy pénzügyi tanácsadóval, aki segíthet elérni céljaidat.