Ez a cikk ismét a lakástakarékról szól. Folyamatosan kapok leveleket, s felmerül a kérdés pénzügyi tanácsadáson, vagy a pénzügyi workshopon, hogy mire lehet ezt a megtakarítást felhasználni, s folyamatos kavarodást okoznak a fejekben a szerződő és kedvezményezett jogai. Nézzük, a két szereplő közül kié lesz a pénz. Az évi 30%-os állami támogatás nem feltétlenül lesz azé, aki a lakástakarékot fizeti. Családtagjaidnak kötöttél lakáscélú megtakarítást? Akkor ők költhetik el az összegyűjtött pénzt. Azonban a megtakarítási idő alatt TE (a szerződő) bármikor megváltoztathatod a kedvezményezettek személyét, s ehhez nem kell az ő hozzájárulásuk, sem a jelenlétük a szerződés módosításakor.

Ki fizeti a megtakarítást?

A lakástakarék szerződést kötheted magadnak, vagy közeli hozzátartozódnak (ő lesz a szerződés kedvezményezettje) a javára. Te választod ki a havi befizetés összegét és a megtakarítási idő hosszát, vagy épp ha más szemszögből nézzük, azt, hogy mekkora összeget szeretnél majd lakáscélra felhasználni. Egyik lakástakarék sem vizsgálja, honnan érkeznek a havi megtakarítási összegek, a befizetések, így aztán a vállalt havi megtakarítást bárki fizetheti.
Te, mint szerződő bármikor módosíthatod a szerződést a megtakarítási idő alatt. (A módosítás “tárgya” lehet pl. futamidő hossza, a havi befizetés összege, a fizetési mód.) Akkor is módosíthatod a szerződést, ha kedvezményezettet jelöltél meg rajta. Szerződésmódosítás keretében a kedvezményezettet is letörölheted a szerződésről  és bármikor újat jelölhetsz meg. Ha akarod a futamidő, megtakarítási idő alatt bármikor meg is szüntetheted a szerződést.
A kedvezményezett módosításának a lehetősége jelentős mozgásteret ad neked számos esetben. Például ha sajnálatos módon elhunyna a kedvezményezett, jelölhetsz meg újat helyette, hogy továbbra is járjon az állami támogatás.
A megtakarítási idő alatt a havi befizetésekből, kamatokból, és az állami támogatásból álló megtakarítási összeg felett Te, a szerződő rendelkezhetsz. Amennyiben kedvezményezettet is jelöltél meg a lakástakarék szerződésen, úgy a kiutaláskor már nem Te költheted el a megtakarításban összegyűjtött pénzt, hanem a kedvezményezett. Azaz a kiutaláskor már a kedvezményezett rendelkezik a megtakarítás felett. Te csak abban az esetben, ha kedvezményezett hozzájárul.

Ki költheti el a megtakarításban összegyűlt pénzt?

A kedvezményezett későbbi lakáscélja érdekében takarítasz meg Te, min szerződő. Ezért ajánlják a közvetítők, ügynökök általában “gyerekmegtakarításként”. De éppen ezért oda kell figyelned! Ha a gyereked a lakástakarék kedvezményezettje, akkor ő költheti el a megtakarítási idő végén az összegyűjtött pénzt pl. a saját lakására, vagy felajánlhatja azt bármelyik közeli hozzátartozójának, köztük tehát neked, a szerződőnek is. Így lehetséges az, hogy egy családban a több állami támogatás “bezsebelése” érdekében több szerződést köthettek, majd a végén egyetlen lakásra költitek a teljes összeget.
A kedvezményezettnek a lakástakarék szerződés megkötésekor nem kell aláírnia a szerződést, de az összeg felhasználásakor már neki kell nyilatkoznia a felhasználásról. Kivéve, ha a felhasználáskor kiskorú, ez esetben ugyanis a törvényes gyámja rendelkezik, aki Te magad, a szerződő vagy.
Amennyiben egy lakástakarék szerződésen nem jelölsz meg kedvezményezettet, úgy Te, a szerződő vagy a kedvezményezett.

Ki vehet vagy újíthat fel lakást lakástakarékban összegyűjtött pénzből?

Ha csak szerződő van a szerződésen, akkor a szerződő; ha viszont van kedvezményezett, akkor már ő dönti el, hogy mely lakásra szeretné felhasználni az állami támogatással növelt megtakarítást. Ez lehet a saját lakása, vagy a Te ( a szerződő) valamely lakáscélod, de lehet bármelyik közeli hozzátartozójának bármilyen lakáscélja.
A lakástakarék lakáskölcsönét ki veheti fel?
Szintén a kedvezményezett. Mert ő jogosult felhasználni a megtakarítást, ezért ő igényelheti a lakástakarékhoz tartozó lakáskölcsön-részt is. Azt azonban tudnod kell, hogy a kölcsönt csak akkor kaphatja meg, ha hitelképesnek ítéli őt a lakástakarék.

Ha valódi, objektív pénzügyi tanácsra, segítségre van szükséged, kattints ide!>>

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*


KATÁ-s bevételek nyilvántartása
Bitcoin
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.