Az elmúlt években sokak számára vált nyilvánvalóvá, hogy családjuk jelenlegi és jövőbeni egzisztenciájának megteremtésében, egyre inkább csak önmagukra számíthatnak! A fiatalok és sok aktív korú honfitársunk külföldre távozása, a csökkenő születésszám, és az elöregedő társadalom miatt úgy tűnik, hogy egy olyan szociális katasztrófa közeledik, melyre kizárólag a spórolás, a megtakarítással, az öngondoskodás nyújthat valódi segítséget.

Szerencsére egyre többen kezdenek el takarékoskodni, gondolva a jövőjükre. Ha Te is elkezdtél már spórolni, megtakarítani; akkor érdemes jól átgondolnod, hogy miként teszed, hiszen stratégia nélkül könnyen csalódhatsz a választott megtakarítási formában. A következőkben egy nagyon egyszerű, hatékonyabb módszert mutatok be, amely már „kiállta az idők próbáját”

Warren Buffett is bizalmat szavazott a költségátlagolás elvének.

Mi a költségátlagolás elve?

A költségátlagolás elvét alkalmazod akkor, amikor egy előre kiválasztott befektetési eszközből (például befektetési alapból) fix időközönként és fix összegért vásárolsz, történjen bármi is a pénz- és tőkepiacokon.
Ezt a stratégiát követve van amikor magasabb, máskor pedig alacsonyabb piaci árfolyamon vásárolol meg ugyanazt a befektetési terméket.
Hosszútávon úgy alakíthatsz ki egy megfelelő átlagárfolyamot, hogy a kockázatot és a költségeidet is viszonylag alacsony szinten tartod.
Nem kell napról-napra, hétről-hétre az árfolyamgrafikonokat figyelemmel kísérned.

 Ha nem tudsz hónapról-hónapra eleget spórolni, olvasd el a „Hó végére alig marad pénzed?” című bejegyzést is! >>>>

A megtakarítási stratégia sikere

Stratégiád sikerét nagyban befolyásolja a jól kiválasztott alaptermék, vagyis az a befektetési termék, amelyből majd rendszeresen vásárolni fogsz. Ennek kiválasztásnál feltétlenül vedd figyelembe a következő tényezőket:

Minél szélesebb körű diverzifikáció: A legjobb alternatívát azok a befektetési alapok jelenthetik, amelyek egy-egy komplett piac változásait „követik le” és amelyek segítségével akár több száz vállalatba, kötvénybe vagy ingatlanprojektbe is befektethetsz egyetlen befektetési alap befektetési jegyeinek megvásárlásával.
Ne túl kockázatosat: Óvakodj az olyan alapterméktől, amely túl magas kockázatú vagy spekulatív jellegű. Tőkeáttételt ebben az esetben pedig szigorúan tilos használni! (Ha nem tudod, mi az a tőkeáttétel, itt olvashatsz róla.)
Adómentes konstrukciót: Válassz olyan megtakarítási konstrukciót, amire érvényesíthetők az állam által kínált adómentes vagy adóoptimalizáló  megoldások!
Szeretnél egy fentieknek megfelelő megtakarítási portfóliót? Engedd, hogy külső szakértőként segítsek!

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó,coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

Hasznosnak találtad ezt a cikket? Lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*