A nyugdíjkorhatár eléréséhez közeledve egyre többször merül fel a kérdés: „Mekkora összegű nyugdíjra számíthatok a nyugdíjas éveim alatt?” Jelenleg az átlagjövedelem 74,5%-a az átlagnyugdíj. A jövőben a helyettesítési ráta egyre csökken, 2030-ra 50%-ra csökkenhet ez a mutató. Mit tehetsz, hogy ne kelljen drasztikus életszínvonal-csökkenést megélned ha majd nyugdíjba vonulsz?

Az öngondoskodás a kiút, amely tudatos pénzügyi döntéseket kíván

szegény-nyugdíjasA jelenleg működő felosztó-kirovó rendszer jelentősen romlani fog 2030-2040-re  a járulékfizetők számának csökkenése és a nyugdíjasok számának emelkedése miatt. 2030-ra a fizetésed 50 %-ára, 2040-re pedig a 30%-ra számíthatsz öregségi állami nyugdíj címén.

A pénztárszövetség felmérése szerint az aktív lakosság 32%-a tesz félre a nyugdíjas éveire, a válaszadók 18%-a tesz félre rendszeresen. A dolgozók 68%-a nem tesz félre a nyugdíjas éveire. Te melyik csoportba tartozol?

Milyen lehetőségeid vannak az öngondoskodás keretében?

A legnépszerűbb megoldás az önkéntes nyugdíjpénztár (a többi lehetőségről itt olvashatsz). Az önkéntes nyugdíjpénztárak elmúlt évben 10%-os átlag reálhozamot értek el.

A felmérés szerint a 30 éves korosztály havi 3.600 Ft-ot, a 60 év körüliek pedig 7.300 fizetnek önkéntes nyugdíjpénztárba, nyugdíj célú megtakarításba.

Elegendő ennyi befizetés?

Természetesen személyenként változó, hogy elegendő-e vagy sem az az összeg, amit jelenleg nyugdíj-megtakarításba fizet bárki. A nyugdíjtervezésnél tartsd szem előtt, hány éves vagy, mennyi a jelenlegi jövedelmed, mennyi a havi kiadásod; vedd figyelembe, hogy 2030-ra, 2040-re a helyettesítési ráta 30 illetve 50%-ra csökken. Ezek alapján meg tudod saccolni, mennyi havi megtakarítást kell félre tenned, ha nem akarsz drasztikus életszínvonal-csökkenést átélni amikor nyugdíjba mész.

Van kérdésed? button (7) Pénzügyi döntéshelyzetben vagy? jelentkezz

Biztos anyagi hátteret, nyugodt életet kívánok Neked!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com