A pénzügyek olyan, mint a foci. Mindenki (azt szeretné hinni, hogy) ért hozzá. Vagy a másik véglet, hogy a pénzügyek valami rettentően bonyolult és misztikus dolog, amelyet úgysem lehet megtanulni.


Egyik sem igaz, s az arany-középút rejti a jó hozzáállást.

Nem szabad önhitten hozzáállnod, mindig lehet és kell is tanulnod róla, és nem kell félned sem tőle, csak gondolkodj józanul, hogy átlásd a lényeget.

Egy biztos, nem teheted meg azt, hogy kizárod az éleredből. Ma már szinte  a pénztől függ – és annak megfelelő kezelésétől – az egész életünk.  Akkor követed el a legnagyobb hibát, ha azt mondod, hogy “én ezzel nem tudok/akarok foglalkozni”. A tagadással ugyanis gyakorlatilag nemhogy eszközként fogod használni a pénzt, hanem kiszolgáltatottja leszel a annak.

Sok mindent tudsz/tudhatsz a pénzről…

Ezek azonban általában innen-onnan összeszedett, tapasztalások leginkább. Még mindig csak egy-egy halvány kezdeményezésről hallunk azzal kapcsolatban, hogy már az iskolában tanítani fogják. Mindenesetre beláthatod, hogy ugyanúgy, mint az ipar vagy az építészet, a pénzügyek is valahol a számok világa, emiatt ezekhez hasonlóan a pénzügyeket is célszerű a tervezéssel kezdened, hiszen egy autó vagy egy ház összerakását sem azzal kezded, hogy elkezdesz egy acéllapot kalapálni, vagy téglákat ötletszerűen egymásra rakni.
pénzügyi-workshop-postit

Az is nyilvánvaló, hogy a pénzügyek nem egy statikus, egyszeri tervezést igénylő dolog. Sokkal inkább hasonlít az autós GPSre. Alkalmazkodni kell a folyamatos változáshoz, ezért gyakori az “újratervezés”. Változhat a cél, a körülmény, amelyek szükségessé teszi, hogy átértékeld és aktualizáld a tervedet.

Megkülönböztetünk…

  • Rövid távú terveket (legfeljebb 1. év):

Ez leginkább a Cash-flow optimalizálásról szól, vagyis annak megtervezéséről, hogy biztosak lehessünk abban, hogy a felmerülő költségeket lesz miből kifizetnünk.

  • Közép távú tervet (legfeljebb 3. év):

Nagyobb értékű ingóság megszerzése, gépjárműbeszerzés, tanulmányok finanszírozása stb.

  • Hosszú távú tervet (legfeljebb 5. év):

Ingatlanfinanszírozás, Vállalkozás indításának finanszírozása.

  • Pénzügyi életpálya tervet:

Vagyongyarapítás, Tőkefelépítés, Nyugdíjalap képzés

Befektetések tervezését: Befektetési Politika

Az egyes elemeket – leginkább a rövid és középtávú tervezést – némi segítséggel Te is meg tudod oldani. Ehhez segítségként ajánlom a “Pénzügyi workshopot”. A hosszabb távú illetve nyugdíjalap felépítéssel, illetve befektetésekkel kapcsolatos tervezést célszerű személyesen egyeztetni, megbeszélni, mert itt a legkönnyebb “mellé nyúlni”, ráadásul egy-egy későn észrevett hibát már nem, vagy csak komoly veszteségek mellett tudsz csak korrigálni.

Lényeg, ne hidd, hogy mindent tudsz és ne is félj tőle! 

Tanuld meg a fortélyokat, légy a saját céljaidhoz vezető út megtervezője! Jelentkezz a pénzügyi  workshopra, ahol gyakorlati tudással, ismeretekkel leszel gazdagabb. A workshop részleteit, és jelentkezési lehetőséget itt találsz>>>
Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*