Sok ember számára az adósságból való kilábalás, egy kis pénz összegyűjtése, és egy biztonságos nyugdíj a végső cél. Talán még jól jön néha egy kis extra bevétel, de nincsenek nagy igényeik.  Ezek nagyszerű célok, de mi lenne, ha ennél több is lehetne? A jó hír az, hogy lehet! Lehet örökséget hagyni generációk számára, ha tervezel és dolgozol érte.

Kis győzelmek

Szeretünk győzni, nem? Ezért az adósságból való kikerülés egyik módszere, amikor először a legkisebb adósságod fizeted ki. A kicsi győzelmek arra ösztönöznek, hogy a nagyobb cél felé haladj, hogy adósságmentes legyél.

A nyugdíjra való megtakarítás, befektetés közben azonban nincsenek beépített, gyors jutalmak, kis győzelmek. Nagyobb időtávban kell gondolkodnod, meg kell vizsgálnod, hogy a megtakarítás iránti elkötelezettséged hogyan változtatja meg a családod jövőjét, a családi költségvetést.

Gyermekeid és a pénzügyi szokásaik

Ahogy a nyugdíjas korodra készülsz, a példád a gyermekeid pénzügyi szokásait is formálja. Akik felnőttként jó megtakarítók, gyakran azt mondják, hogy a szüleik megtanították őket a pénzkezelésre, a spórolásra. Ezért beszélj gyerekeddel arról, hogy miért fontos a nyugdíjra való megtakarítás, hogyan csinálod. Fontos, hogy gyermekeid megértsék, hogy nem csak azért csinálod, hogy lazíthass, ha visszavonulsz. Tudniuk kell, hogy azáltal, hogy most intézkedsz a nyugdíjadról, elkerülheted, hogy  a jövőben a pénzügyi szükségleteid megterhelőek legyenek.

Ez nem feltétlenül jelent sokat, ha gyermekeid még fiatalok, de ha egyszer egyedül maradnak, akkor értékelni fogják. Látni fogják, hogy a személyes felelősséged, az  örökség nemcsak átalakította az életedet, hanem az övékét is. Ha saját gyermekük van, még hálásabbak lesznek.

Örökség

Sajnos a nyugdíjasoknak csak 56% -a tervezi, hogy örökséget hagyjon maga után a gyermekei számára. A legtöbben úgy vélik, hogy nem lesz pénzük, amit a gyerekeikre hagyjanak, miután nyugdíjba vonultak. De egy nyugdíj-takarékossági, befektetési terv követésével meg teheted, mert olyan pénzügyi örökséget hagysz majd, amely hatással lehet a családodra és akár a következő generációkra.

Ami fontos:

Szeretet –  A gondos megtakarítás a szeretet jele. Nem sokkal azután, hogy elmentél, a gyerekeid, az unokáid tudni fogják, hogy nagyon szeretted őket, mert gondoskodtál róluk.

Pénz – Pénzügyi fedezet biztosítása. A megtakarítot pénz lehetővé teszi,  hogy  a családod tovább és túléljen. A nyugdíjra befektetett pénz segíthet az unokádnak, hogy egyetemen tanuljon. Most, hogy fegyelmezett és fókuszált vagy, a jövő generációnak a fejlõdését is lehetővé teszed, példát mutatsz: adósságmentes életet élsz.

Örökség – Pénzügyi szokásaid átadása a következő generációnak – felelősséged. Nálunk, a gyerekeink ismerik a pénz értékét. Ha egy pénzérmét látnak a földön, akkor az nem marad ott sokáig! Tudják, hogy a céljaik eléréshez fontos. Tudják, hogy minden apróság fontos. Célom, hogy átadjam a meggyőződéseimet, tudásomat a pénzről, a költségvetésről és a nyugdíjról.

Vagyon

A hagyatékok soha nem véletlenek. Tervezést, odafigyelést és erőfeszítést igényelnek. Ha bevételed 15% -át a nyugdíjadra befekteted, akkor jó úton haladsz az örökség létrehozásához. Ahogy elkedted a megtakarítást a vésztartaléktól az egyetemi tandíj összegyűjtésén,  és a lakáshitel kifizetésén át, tartsd szemmel a nyugdíj megtakarítást is. Így születik a vagyon.

Még akkor is, ha egyedül vagy, a pénzzel és a megtakarításokkal kapcsolatos gondolkodásoddal örökséget hozol létre. Gondolj az unokaöcsédre/unokahúgodra, akinek az életét radikálisan megváltoztathatod, mert örökséget hagysz rá. Talán a testvéred gyerekének sokat segítesz, mert tud menni az egyetemre, mert bölcsen megtakarítottál pénzt. De az is lehet, hogy találsz egy olyan nonprofit szervezetet, akiknek segíteni tudsz. Nincs korlátozás, hogy kikre, milyen szervezetekre lehet örökséget hagyni.

A befektetéstől az örökségig

A nyugdíjtőke örökséggé való átalakítása nem bonyolult, de jó, ha van valaki, aki segít okos döntéseket hozni. Egy megbízható, tapasztalt pénzügyi tanácsadóval dolgozz, aki megtanítja, hogyan tudod a legtöbbet kihozni a pénzedből, és tanácsokat ad, hogyan védheted meg a vagyont.

Ne hagyd, hogy bárki lebeszéljen, hogy a vagyon, megtakarítás lehetetlen, vagy nem éri meg az erőfeszítést. Kevés dolog megnyugtatóbb, mint tudni, hogy a kemény munkával megszerzett pénzed a gyerekeid életét is megkönnyítheti!