Végre megérkezett, sőt berobbant a nyár. Sokan már szabadságukat töltik, s még többen (talán még Te is ebbe a csoportba tartozol) tervezik a vakációt. Ha külföldi nyaralásra készülsz, akkor nem árt, ha viszel magaddal valamennyi valutát is. De nem mindegy, hol veszed meg a célországhoz passzoló fizetőeszközt. Többezer forintot spórolhatsz egy jó választással.

Hol válts valutát?

Vannak, akik egyszerűen besétálnak a bankfiókjukba és készpénzért megveszik a célország fizetőeszközét, valutáját. Mivel átlagosan 4%-kal magasabb árfolyam is elérhető, ezért ők ezzel a megoldással 100 ezer forintonként 4 ezer forintot vesztenek. A teljes nyaralásra szánt összeg átváltásakor ez egy vacsora ára is lehet.Na, de akkor hol érdemes váltani? Valutaváltónál!

A deviza olcsóbb, mint a valuta?

Nézzük először a két fogalmat: valuta egy adott ország pénzneme (készpénz), a deviza pedig a valutára szóló számlapénz, követelés. A valutaváltás készpénzmozgás, azaz ehhez a művelethez készpénzre van szükséged. A devizához devizaszámlára. A devizát megveheted úgy, hogy a forintszámlád terhére veszed a devizaszámlára a külföldi pénznem-követelést. Így elképzelhető, hogy akár olcsóbban tudsz devizához jutni, mint valutához. Azt viszont ne felejtsd el, hogy ehhez a művelethez további költségek társulhatnak. Ilyen többek között:

  • a devizaszámla-vezetés díja (átlagosan 230 forint/ hó, de akár 600 Ft is lehet),
  • a devizaszámlához tartozó bankkártya díja (ha van; pár ezer forint/év),
  • az esetleges külföldi készpénzfelvétel díja (drága, de szükséges lehet, nem mindenhol lehet külföldön sem  bankkártyával fizetni).

 A legolcsóbb a  bankkártya!

Ha van elég valutád a nyaralás során várható készpénzes kiadásokra, akkor olcsó megoldás a meglévő forintszámládhoz tartozó bankkártyáddal fizetni mindent, amit csak lehet. A bankkártyával történő vásárlásnál sok bank a devizaárfolyamot használja az elszámoláshoz, „átváltáshoz”, azaz a számládról levonásra kerülő forintösszeg megállapításához. Sőt egyes bankoknál van még a devizaárfolyamnál kedvezőbb kártyakonverziós árfolyam is.

Ha a forintszámlád bankkártyáját használod külföldi vásárlásnál nincs meg a veszély, hogy sok, vagy kevés valutát váltottál. DE!! Oda kell figyelned, mert sok bank csak eurót (esetleg dollárt) váltja, a többi devizát rábízza a kártyatársaságokra, hogy váltsák euróra (dollárra). Ebben az esetben viszont többszörös átváltás történhet (például horvát kunát euróra, eurót forintra), ami így drágább lehet, mintha valutát váltanál.

 

Van kérdésed? button (7) Átbeszélnéd döntés előtt?

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*