Karácsony már a sarkon van. Hát, majdnem. Az ünnepi vásárlási szezonig még három hónap van, de a szeptember tökéletes alkalom arra, hogy eldöntsd, mennyi pénzt költesz ajándékokra és az ünnepekre ebben az évben. Minél előbb készítesz karácsonyi költségvetést, és kezdesz el megtakarítani az összes ilyen kiadásra, annál hamarabb feloldod a vásárlási szezonnal járó stresszt.

[social_warfare]

Éppen ezért ez a szeptemberi kihívás a boldogság, egészséges és adósságmentes karácsonyért van.

Három egyszerű lépést tehetsz, hogy megteremtsd az idei karácsonyi költségkereted.

Határozd meg, hogy mennyit költhetsz.

Ne feledd, ez a Te számod. A későbbiekben bármikor módosíthatod, ha nem éred el teljesen a célodat, úgyhogy ne érezd úgy, hogy ez a szám kőbe van vésve. Ha nem tudod, hogyan kezd, nézd meg, mennyit töltöttél tavaly. Kényelmes ez az összeg? Szeretnél még egy kicsit többet költeni? Vagy egy kicsit kevesebb? Írd le.

Oszd ezt az összeget háromfelé

Vedd a teljes összeget (mondjuk 50 000 Ft mellett döntöttél), és oszd el a hónapok számával karácsonyig. Ha most kezded, akkor körülbelül három hónap van. Ez azt jelenti, hogy havonta 16.665 forintot kell elkülönítened. És ha decemberre nem érted el a célösszeget, akkor ennek megfelelően átrendezheted a költségkereted!

Hozz létre egy karácsonyi költségvetési kategóriát.

Ha létrehozol egy dedikált karácsonyi kategóriát, és 16.665 Forint keretet rendelsz hozzá, akkor nem tudod a pénzt másra költeni. Nagyszerű elszámoltathatóságot jelent, amikor más ünnepi kiadások bukkannak fel. Tartsd a pénzt a karácsonyi költségvetésedben, és egy szép összeget fogsz találni a számládon, hogyha eljön a karácsonyi bevásárlás ideje.

Mindez rajtad múlik! Miután elvégezted ezt a három lépést, befejezted a szeptemberi kihívást. Most már csak a stresszmentes vásárlás és a költségvetéshez való ragaszkodás következik. Ne veszítsd el a fókuszt,  tartsd a  szemed az árakon, és ez lehet a legkevésbé stresszes karácsonyod.

Hirdesd! Hívd meg a barátaidat és családodat, hogy vegyen részt a kihívásban a Facebookon. Tedd ezt úgy, hogy megjelölöd a poszt megosztásában, és használod a #családikassza, #karácsonyiköltségvetés és #éljjobbanaggódjkevesebbet hastageket.

Kellemes ünnepeket . . . és boldog költségvetést !

Ha minden forintodnak adsz egy „címkét”, akkor minden pénzedet kontrolláltan költheted el és bűntudat nélkül.

Tervezd meg  a szeptemberi (vagy akár az egész éves) családi kasszát könnyen. Élj jobban, aggódj kevesebbet! Segítek Neked. Ha akarod, 6 hónapig támogatlak. Katt ide!
Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó, coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

Hasznosnak találtad ezt a cikket? Lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*