Novemberben kezdődik az ünnepi készülődés, az advent. És a költekezés. Tervezd meg most, mire költöd el a pénzed. Azért vagyok, hogy segítsek Neked. Nézd meg az alábbi költségtételeket, s tervezd be a saját költségvetésedbe.[social_warfare]

1. Karácsonyi megtakarítás 

Karácsonyig, már csak ez a hónap van. Dolgozz azon, hogy a karácsonyi kiadásokra „okosan” legyen pénzed.

2. Ünnepi kirándulás, utazás

Nem csak a vonat-, busz-, repülőjegy, üzemanyag és a szállás költsége a kiadás egy utazás során. Tervezd be az úti rágcsálni-, enni-innivalók árát, a parkolódíjakat, a belépőjegyeket stb is. Nézd meg a téli szüneti ajánlatokat például itt vagy itt. De ha csak a rokonokat látogatod végig, az sincs ingyen, oda – s vissza valamivel közlekedsz…

3. Ünnepi dekoráció

Sokaknál divat minden évszaknak megfelelően „felöltöztetni” a lakást. Ezt meg lehet oldani olcsón is, ha olyan dekorációt használsz, amely nem egy szezonos. Vagy éppen ha kertes házban élsz, szeretsz természetet járni, akkor összegyűjtheted a dekorációs alapanyagokat, s csak a kiegészítőket kell megvásárolnod.

Íme, néhány DIY tipp:

Teamécses-tartó narancsból

4. Téli ruházat

Ebben a hónapban már vannak szezon előtti leárazások. Így olcsóbban tudod pótolni a vállalhatatlanságig hordott a télikabátot, kesztyűt, sálat, sapkát.

5. Karácsonyi üdözlőlapok, képeslapok

Bár az e-mailezés korában kevesen gondolnak rá, mégis érdemes a képeslapokat, üdvözlőlapokat küldeni szeretteinknek, barátainknak. 1-1 saját fotóból készült képeslapon kívánni boldog ünnepeket szeretettelibb, mint mailben tenni. A nagyik biztosan jobban örülnek neki, ha saját fotós üdvözletet kapnak, mint ha bolti lapot küldenél. Ne felejtsd el a bélyegek árát is belevenni a havi költségkeretbe.

+1 Adományozás

Az élelmiszertől a játékadományokig az ünnepi szezon sok lehetőséget kínál, hogy segíts a rászorulóknak. Tegyél félre néhány extra forintot, hogy valakinek általad vidám ünnepe legyen. Végül is a karácsony a szeretet ünnepe.

Ha készen van a költségvetésed, élvezheted az ünnepeket anélkül, hogy aggódnod kellene a túlköltekezés miatt.


 

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó, coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

Hasznosnak találtad ezt a cikket? Lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*