Hamarosan valami csoda történik. Bár a nyár-imádók (köztük én is) szomorkodnak, az õsz-fanatikusok viszont örülnek. Tegnap már megérkezett az első szellõ és hamarosan az arany falevelek fényében fog úszni a táj. Érkezik az ősz!

A hőmérséklet kezd lehűlni, készíthetjük elő a könnyű pulóvereket, de a költségvetést nem szabad könnyen, félvállról venni. A szokásos havi költségeiden túl vedd figyelembe ezeket a szeptemberre jellemző ügyleteket és költségeket, amikor a hamarosan beköszöntő új hónapra frissíted a költségvetésedet.

1. Nyár végi leárazások

A legtöbb ember nem tervez előre, nem a jövő nyárra gondol, de te legyél előrelátó. Az üzletek szeretnének megszabadulni a nyári készletüktől, a kirakatokban már az őszi, sőt a téli kollekció darabjaiba öltöztetik a babákat. Nyár végi akciókat tartanak, Te pedig  használd ki ezeket az leértékeléseket! Keress olyan termékeket, holmikat, amelyekre szükséged lesz jövő nyáron. A gyerekeknek egy-két mérettel nagyobbat vegyél, mint, ami most kellen. Írd össze azon dolgok listáját, melyeket ki kell cserélned. Ez az év legalkalmasabb időszaka arra, hogy megvedd a kedvenc flip-flopjaitokat, polókat, rövid nadrágokat, nyári ruhákat – diszkontált áron.

2. Kertgondozás

Ne sárgulj az irigységtől, amiért a szomszédja fűje (mindig) zöldebb. Idén ősszel vedd a kezedbe a dolgot, és add meg a kertednek azt a gondozást, amely majd jövő nyáron kifizetődik. A szeptember eleje tökéletes idő a gyep megőrzésére, így az ősszel elszórt fűmagok ki fognak csírázni még a melegben, megerősödnek. Ilyenkor kell elvégezned a legfontosabb előkészületeket ahhoz, hogy tavasszal és jövő nyáron sűrű, és szép zöld gyep díszíthesse udvarodat.

Ebben a hónapban a fűnyírók és egyéb gyep-és kertápoló termékek is olcsóbban kaphatók. Végtére is, a boltokban helyet kell csinálni a karácsonyi szezonra berendelt dekorációknak.

3. Őszi dekorációk

Ahogy kezd lehűlni a levegő, hirtelen rájössz, hogy napraforgókkal, rózsákkal , nyári virágokkal nem tudod már megtölteni a vázát az asztalon. Az őszi díszítéshez valók viszont hamarosan mindenütt megtalálhatók lesznek: sütőtök, piruló levelek, zsákvászon és minden, ami rozsda, vagy narancssárga színű. Add meg magadnak az esélyt: tervezd meg az őszi dekorációt és határozd meg költségkereteket, amelyet erre költesz.

4. Őszi-téli ruházat

Ha ebben a hónapban (is) okosan bánsz a ruha-pénzeddel, kihasználod a nyár végi leértékelést, de gondolkodsz már arról is, hogy kardigánokra, sálakra és meleg zoknira, csizmára hamarosan minden nap szükséged lesz. Ha fel kell frissíteni az őszi-téli ruhatáradat, már most tedd bele ezeket a várható kiadásokat is a költségvetésedbe, és várd a szezon eleji leárazást.

5. Halloween 

Szoktál a barátaiddal Halloween-partyt tartani? Már most meríts inspirációt jelmezre, dekorra, éterlre-italra. Írd össze, mire van szükséged, s mennyibe fog kerülni. Ezt a kiadást is tervezd be már a szeptemberi költségvetésedbe is.

6. Kirándulás, őszi szünet

Amikor az időjárás lehűl, az embereknek egyre nagyobb kedvük van kimenni a szabadba. A kellemes őszi időben rengeteg szabadtéri program van, ilyenkor vannak a szüreti mulatságok, s az őszi szünet is az iskolában. De a szórakozás nagy része pénzt igényel. Ne hagyd, hogy pénz miatt kelljen nemet mondanod  ezekre a programokra.

7. Őszi ételek

Készen vagy arra, hogy  minden menü a gesztenye, a sütőtök, a liba, stb. körül forogjon? Készen vagy a Márton-napi vacsorákra? Tudom, ez utóbbi majd csak novemberben lesz esedékes, de ha nem engedheted meg magadnak, hogy gyakran egyél étteremben, s szereted a libából készült ételeket, akkor érdemes erre a kulináris élvezetre némi pénzt tervezned.

8. Karácsony Alap

Felnőttként már tudod, hpgy a karácsonyi ajándékokat nem a Télapó, Jézuska… hozza. Neked kell megvenned. Még van pár hónapod arra, hogy a karácsony ne okozzon anyagi csődöt. Ne várj decemberig. Ha még nem tetted (kihagytad a júliusi kihívást), szeptemberben kezdj el pénzt tenni a “Karácsony Alap”-ba. Akár azzal is kezdheted a karácsonyi felkészülést, hogy össze írod az ajándék-listát és, amit tudsz be is szerzel a nyár végi, őszi és tél eleji leárazásokban. Az elkövetkező 4 hónap nagyon sok kreativitásra ad lehetőséget.

Még sosem készítettél családi költségvetést? Készítsük el együtt!