Július végén több mint 77 ezer felvételiző és családja örülhetett, ők szeptemberben megkezdhetik tanulmányaikat a felsőoktatásban. Kétségkívül nagy boldogság, ha a gyerek bejut egy egyetemre, mert a gyerek a legjobb befektetés. Érdemes azonban számolni egy kicsit, mekkora vagyont kell előteremteni; milyen kiadásokkal jár a továbbtanulás, nehogy csődbe menjen a családi kassza.

[social_warfare]

A továbbtanuláshoz kapcsolódó költségeket nagyban befolyásolja, hogy államilag finanszírozott képzésre, vagy költségtérítésesre jutott be a gyerek, illetve az, hogy  másik városba kell-e költöznie. Abban az esetben, ha államilag támogatott szakon tanulhat, és még költöznie sem kell, akkor az egyetemi bulikat leszámítva nem igazán jelent plusz költséget a továbbtanulás. A legtöbben viszont nem ebbe a szerencsés körbe esnek. Ha a Te gyereked is közéjük tartozik, olvass tovább, az alábbi költségekkel számolj.

A tandíj

A ponthatárok kihirdetése után írásbeli tájékoztatót kaptak a leendő hallgatók, hogy kit, hova vettek fel. Ez az értesítő azt is tartalmazza, hogy mennyi a féléves tandíj. Ezt a többnyire 100-400 ezer forint közötti összeget már a beiratkozás előtt be kell fizetni, és igazolni a tanulmányi osztályon.

Még mielőtt összeadod a félévek tandíjait, és kétségbeesetten próbálod kisakkozni, miből is fogod előteremteni ezt az összeget, van egy jó hír is. Attól, hogy költségtérítéses képzésen kezdi egyetemi tanulmányait a gyereked, nem jelenti azt, hogy azon is fejezi be. Ha jók a tanulmányi eredményei, és lesz némi lemorzsolódás, akkor nyílik lehetőség arra, hogy két félév után átkerüljön államilag támogatott képzésre.

Ha ez mégsem jön össze, az egész képzést fizetni kell, és sehogy sem tudod kigazdálkodni, akkor a diákhitel megoldás lehet.

A lakhatás költségei

A lakhatás költségeit nagyban befolyásolják az igények. A legegyszerűbb és legolcsóbb módja a kollégium. Ha a gyerek államilag támogatott képzésen tanul, és beéri vele, havonta átlagosan 10-25 ezer forintot kell erre költenie. A költségtérítéseseknek ez az összeg 20-45 ezer forint között mozog. Ezek az árak városonként és kollégiumonként nagyon eltérőek.

Bejutni viszont gyakran nem egyszerű egy-egy kollégiumban. A folyamat úgy néz ki, hogy az egyetem elektronikus rendszerében kellett igényelni a kollégiumi felvételt augusztus első felében, az elbírálás során pedig figyelembe veszik például a szociális hátteret, és azt is, hogy mekkora a távolság az iskola és a lakóhely között.

Az albérlet már egy sokkal bonyolultabb történet, és számos kérdést vet fel.

  • Szobát, vagy lakást keressen?
  • A város melyik részén?
  • Egyedül keressen lakást, vagy esetleg barátokkal közösen költözzön, és lakást béreljenek?

Bármelyik megoldást is választjátok, alapos kutatómunkára készüljetek.

Egy friss lakáspiaci elemzés szerint az egyetemi városokban, átlagban 6 százalékkal emelkedtek a lakásárak egy év alatt.

A legdrágább vidéki város albérletárak tekintetében Győr, ahol 103 ezer forintos havidíj ellenében bérelhető egy lakás. Ezt követi Veszprém, Debrecen és Szeged, ahol nagyjából havi 100 ezer forintot kérnek a bérbeadók,.Természetesen a teljes lakhatási költséghez hozzá kell még számolni a rezsit is.

A legolcsóbb Nyíregyháza és Miskolc, ahol már 70 ezer forint környékén ki lehet bérelni egy egyetemi hajlékot. Budapesten az átlagos albérleti díj 150 ezer forint. Ennél persze lehet jóval olcsóbban (és drágábban is) találni lakást, de inkább csak külső kerületekben.

Egyre gyakoribb jelenség, hogy a szülők inkább lakást vásárolnak, és nem albérleti díjat fizetnek havonta, hanem törlesztőrészletet. A lakásárak viszont szintén az egekben vannak, a fővárosi frekventált kerületekben egyetlen év alatt 25 %-kal drágultak a lakások, de a nagyobb egyetemi városokban is 10-12 %-kal emelkedtek. A vidéki egyetemi városok közül Miskolc a legolcsóbb, 120 ezer forint az átlagos négyzetméterár lakásvásárlás esetén. Pécsett 170 ezer, Szegeden 185 ezer, Debrecenben 235 ezer, Győrben 260 ezer forint.

Megélhetési költségek

A tandíjon és a lakhatáson felül arra is kell gondolnotok, hogy valamiből még élnie is kell a gyereknek.

Étkezés: kevesen pakolják fel egy egész heti kajával a gyereküket minden vasárnap. És az sem túl gyakori, hogy egy egyetemista komplett háztartást vezessen és minden napra főzzön magára, tehát vélhetően heti néhány kifőzdés étkezés biztos lesz.

Az utazás is plusz költséget jelenthet, az otthon és az egyetemi város közötti utazások, és a helyi közlekedés – bár néhány egyetemen az államilag támogatott képzésben résztvevő hallgatók ingyen kapják a bérletet.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy az egyetemi évek a társasági életről is szólnak. A közös programok pedig gyakran kiadással járnak, és ugyan ezen a téren is nagyon kreatívak a fiatalok, néhány bulit azonban szinte biztos, hogy meg kell finanszírozni.

Mennyi az annyi?

Egy állami támogatott képzésre felvett fiatalnak, ha a kollégiumot választja, visszafogottan bulizik, és hétvégente az édesanyja megpakolja a hátizsákját néhány napi kajával,  havi szinten 40 ezer forint elég. Ez egy  3 éves alapképzés esetében ( 10 hónap/tanév számolva) 1,2 millió forintba kerül az egyetemista lét.

Középkategóriás példa: Egy államilag támogatott képzésre felvett, barátokkal összeköltöző fiatal. Vidéki városban az albérlet rá eső részét ki lehet hozni 60 ezer forintból (akár rezsivel együtt is), utazásra számoljunk havi 10 ezer forintot (helyi bérlet, plusz kb. két hazaút, utóbbi persze függ attól, hogy milyen távol tanul az otthontól), étkezésre, ha időnként pakol otthonról házi kosztot, és alkalmanként főznek a lakótársakkal is, akkor 30 ezer forintot számolhatunk, és időnként még egy-egy buli, vagy szezonális ruhatárbővítés is belefér, ezekre havonta 25 ezer forintot számoljunk. Ez együtt egy hónapban 125 ezer forint kiadást jelent, ami hároméves alapképzésnél már 3 750 000 forint.

A felső határ itt is a csillagos ég. Ha egy önköltséges hallgató Budapesten egyedül bérel egy garzont a belvárosban (150 ezer forint havonta), nem csak a sarki kifőzdében ebédel, ruházkodik, és úgy igazán ad az egyetemista életérzésnek, akkor havonta 300 ezer forint is könnyen elmegy. Ez egy alapképzés esetén, ha 200 ezer forint a féléves tandíj, 10,2 millió forint. És neki még nincs saját autója és lakása.

A számokat látva érdemes elgondolkodni, hogyan oldható meg a gyermek továbbtanulásának anyagi része.

Nem mindegy, hogy 1,2 vagy 10,2 millió forintot hogyan gazdálkodsz ki a családi kasszából.

Nem az utolsó pillanatban kell ezen gondolkodni. A tervezés a nyitja, mint mindennek.

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó, coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

Hasznosnak találtad ezt a cikket? Lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*