A személyes pénzügyek jól menedzselése nagy kihívásnak tűnhet – elvégre minden olyan döntést lefed, amelyet egész életedben a pénzeddel kapcsolatban hozol. De bízz bennem: nem kell bonyolultnak lennie! Ha lebontod, akkor a személyes pénzügyeket nagyon kezelhető lépéseknek fogod tekinteni, amelyeket meg tudsz oldani és kezelni tudsz. Tehát tegyük ezt, vegyük kis lépésekre:

 

Hozz létre egy költségvetést.

Először az első lépést tedd meg: hozz létre egy költségvetést. Miért? A költségvetés-tervezés az az alap, amelyre ráépíted az összes többi pénzügyi döntésedet. Ez azért van, mert az egyszerű és nagyszerű költségvetés-tervezéssel tervet készítesz arra vonatkozóan, hogy mit kezdesz a pénzeddel – minden bejövő  és minden kimenő forintod szerepel benne. Így csináld:

Először számold össze a jövedelmedet, bevételedet. Jövedelem minden olyan pénz, amelyet az adott hónap folyamán tervezel megkapni. Ebbe beletartozik a fizetés és az esetleges mellékállásból befolyó pénz, nyugdíj, tartásdíj,….

Ezután vond le belőle az összes költségedet. Kezd azzal, hogy levonod a négy fő kategória kiadásait: élelmiszer, szolgáltatási díjak, lakhatással kapcsolatos költségek és közlekedés. Ezután vond le a havi egyéb költségedet, mint például a biztosítást és a gyermekgondozást. Ha még marad pénz, soroljon fel olyan extrákat, mint az éttermi  étkezés és a szórakozás.

Ha még marad pénzed, amikor levontad az összes kiadásodat, veregesd meg a válladat. De ne hagyj sok „extra” -pénzt. Fordítsd ezt a pénzt a jelenlegi pénzügyi céljaidnak elérésére, például megtakarításra vagy adósság-törlesztésre. Ha negatív számot kapsz eredményként, akkor le kell faragnod a kiadásaidat addíg, amíg a bevételeid mínusz a kiadásaid eredménye nulla nem lesz.

Az egyik legfontosabb személyes pénzügyi tippem a következő: kövesd nyomon a kiadásaidat. Csináld minimum egy egész hónapon át. Ez azt jelenti, hogy minden pénzt, amely a bankszámládra bejön vagy onnan kimegy, be kell írnod a költségvetésedbe – a megfelelő költségvetési sorba. Így  távol tudod tartani magad a túlköltekezésektől, és meg tudod változtatni a pénzügyi szokásaidat, mivel a költségvetésed a terv, és a nyomon követés pedig az elszámoltathatóság.

Az ATV Start vendége voltam

Tegyél félre a nagy vásárlásokra vagy féléves költségekre.

Az életed nem minden költsége merül fel havi rendszerességgel. Használj megtakarítási alapot, hogy apránként tegyél félre olyan esetekre, mint például ha. . .

 • az autód gumiabroncsai kezdenek elkopni – kezdj el takarékoskodni a cserére.
 • van egy olyan biztosításod, amely évente kétszer esedékes – oszd meg a költségeket, és havonta tedd félre a teljes összeg egy részét.
 • éves tagságod van valamihez – ismét oszd meg a költséget, és tegyél félre rá havonta.
 • új bútorokat szeretnél vásárolni – takarékoskodj addig, amíg teljes egészében ki nem tudod megtakarított pénzzel fizetni.

A megtakarítási alap nagyszerű megoldás arra, hogy megtakaríts a nagy és félévente, évente esedékes kiadásokra, mert időben és pénzben tartalmazza a költségvetésed, így nem kerülsz fizetési nehézségbe, amikor esedékes egy-egy nagyobb összegű kiadás.

A megtakarítási alapok így segítik a pénzügyeidet

Legyen sürgősségi alapod.

Nagymamám azt mondta, hogy spóroljak a nehezebb időkre. Miért? Mert a válság pont attól lesz válság, hogy nem tudod, hogy honnan fog érkezni, s hogyan oldd meg. Ha valaha is nyilvánvalóvá vált a sürgősségi alap szükségessége, akkor az 2020 volt. Nem is kell válság ahhoz, hogy rosszabb anyagi körülmények közé kerülj. Az élet gyakran hoz olyan váratlan, kellemetlen meglepetéseket, amelyek anyagi veszteséggel, vagy megnövekedett kiadással fognak járni.

Ne akkor kezdj el kapkodni, amikor már baj van. A kialakult helyzet, és stressz miatt, valószínűleg nem a legjobb döntést fogod meghozni.

Kezdd egy 150.000 Forintos induló alappal. Majd miután teljesítetted az összes adósságodat (ezt később még fedezzük), használd fel azt az extra pénzt, amelyet adósságfizetésre költöttél, hogy teljes mértékben feltöltsd a 3-6-12 havi költségeidet fedező sürgősségi alapot. Így csináld:

Először nézd meg a költségvetésedet. Mennyi pénz kell ahhoz, hogy a háztartásod működjön havonta? Ha a jövedelmed megszűnne, milyen alapvető számlákat és kötelezettségeket kellene teljesítened? Annyit kell megtakarítanod, hogy vészhelyzet esetén fedezze ezen költségeket három-hat-tizenkét hónapig.

Tartsd könnyen hozzáférhető helyen ezt a pénzt, más néven győződj meg róla, hogy vész esetén rendelkezésedre áll. A sürgősségi alap nem hosszú távú befektetés. Ez biztosítás – és készen kell állnia, ha szükséged van rá. Ez nem azt jelenti, hogy a párnacihába kell tenned – ez egy kicsit túlságosan is elérhető. Ehelyett helyezd el ezt a készpénzt egy egyszerű pénzpiaci számlán, hogy nem üljön csábítóan folyószámládon, amikor a nyári vakáció beköszönt. (Ez nem vészhelyzet,  bármennyire is vágyakozol már egy kis sós levegőre.)

Ha teljes mértékben finanszírozott sürgősségi alapod van, készen állsz arra, hogy bármi is történjen. Ez a fajta személyes pénzügyi biztonság segít jobban, nyugodtabban aludni.

Ep.02. Ami nélkül nem fognak megvalósulni a céljaid

Tegyél félre nyugdíjra.

A nyugdíjas évekre történő befektetések nem annyira bonyolultak, mint gondolnád. Először beszéljünk arról, hogy mennyit kell befektetni. Ha betartod a lépéseket, akkor jövedelmed 15% -át elteszed a nyugdíjcélú befektetésekbe, miután kifizetted az összes adósságodat és teljesen feltöltötted a sürgősségi alapodat, amelyről fentebb beszéltünk.

A nyugdíj előtakarékosság kiválasztásnak 6 lépésben kell megtörténnie:

 1. Nyugdíj tervezés, kalkuláció
 2. Befektetési stratégia kidolgozása
 3. Számlatípus kiválasztása
 4. Konkrét nyugdíj előtakarékosság kiválasztása
 5. Befektetési portfólió kialakítása
 6. Nyugdíj előtakarékosság menedzselése

Minél közelebb vagy a nyugdíjhoz, annál pontosabban ki lehet számolni azt, hogy mennyi állami nyugdíjra számíthatsz. Ha több évtized áll még a rendelkezésedre, akkor is meg kell nézni, hiszen a jelenlegi helyzeted alapján egy elég pontos becslést tudsz kapni.

A legjobb, ha a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság kalkulátorát használod, vagy tőlük kérsz előzetes becslést.) Ha tudod, körülbelül, mennyi nyugdíjjal számolhatsz, akkor már csak azt kell kiszámolni, hogy mekkora nyugdíj kiegészítésre lesz szükséged.

Tapasztalatból tudom, hogy van aki fellélegzik, és van aki pánikba esik. Amennyiben túl nagy szám jön ki, ne ijedj meg! Nem az a megoldás, hogy inkább nem teszel semmit. Az első lépés, hogy tisztán láss, utána gondolkodj azon, hogyan valósítod meg.

Szerezd meg a megfelelő biztosítást.

Talán tudod, hogy biztosításra van szükséged, de nem igazán tudod, hogy milyen vagy mennyi bisztosításod legyen.

Ne aggódj. Itt van egy leírás a  szükséges biztosítási típusról:

Autó: Ha van autód, akkor a kötelező gépjármű felelősség biztosítást nem úszhatod meg. A Casco biztosítás az már mérlegelés kérdése. Célszerű egy független biztosítási ügynökkel, alkusszal beszélgetni, hogy áttekintsd a lehetőségeket és a legjobb árakat kapd.

Lakástbiztosítás: Ha  ingatlantulajdonos vagy, győződj meg arról, hogy van lakásbiztosításod és megfelelő szintű, lefedettségű és összegű biztosításod van. Ha bérelsz, tudd, hogy a bérbeadó nem felelős a cuccaid cseréjéért, ha tűz, betörés vagy más katasztrófa következtében elveszett. Szükséged van egy ingóságbiztostásra!

Egészségbiztosítás: Egy súlyos orvosi vészhelyzet szó szerint csődbe vihet, ha nincs egészségbiztosításod. De ha aggódsz az egészségbiztosítás költségei miatt, fontold meg az egészségpénztári megtakarítási számlát. Ez nagyszerű lehetőség arra, hogy vészhelyzetben megvédd magad anélkül, hogy abszurd összeget fizetnél havonta a fedezetért.

Ne aggódj: Nem kell biztosítási szakértőnek lenned ahhoz, hogy jól biztosított legyél.

13 dolog, amit intézz el, mielőtt meghalsz

Legyen végrendeleted.

Ez része a személyes pénzügyek rendbetételének és a felelősségteljes felnőtté válásnak – nem szórakoztató, hanem fontos. Ugye, Te sem akarod, hogy a kormány döntse el, mi történjen a dolgaiddal, pénzeddel vagy családoddal (pontosan ez fog történni, ha nem vállalod a felelősséget).

Igen, ezzel sokat kell foglalkozni – hatalmas döntéseket hozva valamiről, amire eleve nem igazán akarsz gondolni. De figyelj, végrendeletre szükséged van. Találj magadnak megfizethető ügyvédet, aki elmagyarázza a jogi szaknyelvet és leegyszerűsíti a folyamatot.

Fizesd ki az adósságodat.

Vannak, akik úgy gondolják, hogy az adósság egy eszköz az élethez. Az igazság az, hogy az adósság olyan súly, amely lenyom és visszatart. A magyarok majdnem fele (46%) szerint adósságszintjük stresszt okoz és szorongóvá teszi őket. Ennek oka, hogy azt hiszik, hogy az adósság megakadályozza, hogy valaha is előrébb jussanak. Minden hónapban elviszi a fizetés egy részét a  hónapokkal vagy akár évekkel ezelőtt vásárolt tárgyak kifizetése. Nincs szükség ilyen stresszre!

Íme egy masszív személyes pénzügyi tipp: A jövedelem a legnagyobb vagyonépítő eszköz. Amikor kifizeted az adósságodat, te osztod be az egész fizetésedet. Azokat az extra összegeket, amelyeket az adósságtörlesztésre fizetté, a céljaidra fordíthatod. Mit tudnál kezdeni azzal a plusz pénzzel? Használd arra, hogy előrelépj a pénzügyi céljaiddal, például a megtakarításokkal és a nyugdíjaddal! Fordítsd magadra.

Összefoglalva: Az adósság nem eszköz. A jövedelmed az.

Hozz bölcs lakhatási-döntéseket.

Itt van a három fő szempont, amelyet gondolj végig, amikor lakhatási döntésekre gondolsz.

 • Ne költs a jövedelmed 25% -ánál többet lakhatási költségekre. Ha a Te tulajdonodban van otthonod, ez azt jelenti, hogy a jelzáloghitel törlesztése, a biztosítás, az ingatlanadók, együtt nem haladhatják meg a 25% -ot. Ha bérelsz, a bérleti díj és az egyéb kapcsolódó díjak nem haladhatják meg a 25% -ot
 • Válassz ennek megfelelő kamatozású jelzálogkölcsönt.
 • Takaríts meg az ingatlanszerzés költségeinek legalább 10–20% -át előlegként, mielőtt ingatlant vásárolnál.

E három irányelv betartása nélkül gyorsan pénzügyi vészhelyzet alakulhat ki – ami azt jelenti, hogy lehet, hogy egy fantasztikus ingatlanod lesz, de a jövedelmedből annyit vesz igénybe a fenntartás, hogy más területeken anyagilag küzdesz.

Szóval, igen, a személyes pénzügyek sok félék. De teljesen kezelhetőek. Jobb döntéseket hozhatsz a pénzeddel kapcsolatban és nyugodtabban élhetsz.

Ha segítő kezet és komoly útmutatást szeretnél, vegyél rész a hat hónapos programomban. Ez idő alatt mindent megtanulsz a személyes pénzügyekről.

Nem számít a jövedelmed, nem számít a múltad. TE és a jövőd számít!!

A távolság nem akadály!

Online Pénzügyi tanácsadás
3 pénzhiedelem, ami visszatarthat
6 pénzügyi tipp egyedülálló anyáknak
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.