A pénzügyi szabadság elérése sokunk számára cél. Ez általában annyit jelent, hogy rendelkezünk elegendő megtakarítással, befektetéssel és készpénz is van a kezünkben ahhoz, hogy megengedhessük maguknak és családunknak azt az életstílust, amelyet szeretnénk –  egy növekvő vagyont, amely lehetővé teszi számunkra, hogy “korán” nyugdíjba vonulhassunk, vagy folytathassuk a karrierünket anélkül, hogy egy bizonyos összeg megszerzése vezérelne minket minden hónapban, minden évben.

Sajnos túl sokan nem érik el ezt. A növekvő adósság, a pénzügyi vészhelyzetek, a váratlan kiadások és egyéb tényezők megakadályozák őket céljaik elérésében. Közbe szólhat olyan váratlan esemény, mint például a világjárvány, amely megdönti terveiket, és kárt okoz azokban a biztonsági hálókban, amelyeket megpróbálnak szőni maguknak és családjuknak.

Valamilyen váratlan helyzetbe szinte mindenki belekerülhet, de ha a pénzügyi a szabadság a Te célod is, ez a 12 szokás segíthet elérni azt.

Állítsd magad a megfelelő pénzügyi pályára

 

1. Határozz meg életcélokat

Mi számodra a pénzügyi szabadság? Az általános vágy túl homályos cél, ezért pontosíts. Írd le, hogy mennyi pénznek kell lennie a bankszámládon, mi az az  életmód, ahogy szeretnél élni és milyen életkorban akarod ezt elérni. Minél konkrétabbak a céljaid, annál nagyobb a valószínûsége, hogy eléred őket.

Ezután számolj vissza a jelenlegi életkorodig, és rendszeres időközönként hozz létre pénzügyi mérföldeket. Tervezd meg szépen az egészet, és tedd ki egy jól látható helyre.

2. Készíts költségvetést

A háztartás havi költségvetésének elkészítése – és ehhez való ragaszkodás – a legjobb módja annak, hogy garantáljuk, hogy az összes számla kifizetésre kerül, és a megtakarítások megfelelő úton haladnak. Ez egy rendszeres rutin is, amely megerősíti céljaidat, és véd a kísértések ellen.

3. Mielőbb fizesd ki a hitelákártya tartozásodat

A hitelkártyák és hasonló magas kamatozású fogyasztási hitelek romboló hatásúak a vagyonépítésre nézve. Hozz egy döntést, hogy havonta kifizeted a teljes egyenleget. Ha ezt nem tudod még megoldani, akkor fizess az elvárt törlesztőrésznél nagyobb összegű törlesztést. A diákhitelek, jelzálogkölcsönök és hasonló kölcsönök kamatlába általában jóval alacsonyabb; azok kifizetése nem vészhelyzet.

4. Hozz létre automatikus megtakarításokat

Először fizessd ki magad. Készíts nyugdíjtervet, teljes mértékben használ ki a  járulék- és adókedvezményeket. Bölcs dolog az is, ha automatikus , rendszeres megtakarításra adsz a bankodnál megbízást.

Ideális esetben a pénzt aznap kell félretenned, befektetned, amikor megkapod a fizetésedet, így teljesen elkerülöd azt a csapdát, hogy a hóvégi maradvány pénzt próbáld befektetni. Ne feledd azonban, hogy a megtakarításra ajánlott összeg nagysága erősen vitatott. Keress egy pénzügyi tanácsadót, akivel kiszámoljátok, mekkora havi összeg befektetésével tudod elérni a vágyott vagyont.

 

5. Kezdj el most befektetni

A  tőzsdei árfolyamok esése elbizonytalanítja a legtöbb embert, de történelmileg nem volt jobb módszer a vagyon növelésére, mint a befektetés. A befektetett pénz exponenciális növekedéséhez időre  és némi befektetői tudásra van szükség.

 

Nyiss egy  értékpapírszámlát, hozz létre egy kezelhető portfóliót és csinálj heti vagy havi befizetéseket.

Fontos!!

A pénzügyi szabadság elérése nagyon nehéz  növekvő adósság, vészhelyzetek, egészségügyi problémák és túlköltekezés mellett, de körültekintő tervezéssel és fegyelmezett kivitelezéssel lehetséges.

6. Figyelj a hiteleminősítésedre

A hitelminősítésed határozza meg, hogy kapsz-e hitelt, s hatással van a látszólag nem összefüggő dolgokra is.

Ennek oka az, hogy aki vakmerő anyagi szokásokkal rendelkezik, valószínűleg vakmerő az élet más területein is, például a járművezetés és az alkoholfogyasztás terén. Ezért fontos, hogy rendszeres időközönként hitelinformációt kapj, s megbizonyosodj arról, hogy nincsenek-e hibás jelek, amelyek elrontják a jó minősítésed.

7.  Tárgyalj

Sokan haboznak tárgyalni árukról és szolgáltatásokról, attól tartva, hogy ettől “olcsójános”-nak tűnnek. Leküzdve ezt a kulturális hátrányt évente ezreket spórolhatsz meg.

8. Folyamatosan képezd magad

Minden évben vizsgáld felül az adótörvények összes alkalmazható változását annak biztosítása érdekében, hogy minden kiigazítás és levonás maximális legyen. Kövesd nyomon a pénzügyi híreket és a tőzsdei fejleményeket, és ne habozz ennek megfelelően módosítani befektetési portfóliódat. A tudás a legjobb védekezés azok ellen is, akik kifinomult eszközökkel befektetőket zsákmányolnak gyors megtérülés érdekében.

9. Megfelelő karbantartás

A tulajdonod – az autótól a fűnyírón, a cipőkön és ruhákon át – megfelelő karbantartása mellett  minden tovább tart. Mivel a karbantartási költségek a töredékét jelentik a cserének, ezért nem szabad kihagyni.

10. Élj a lehetőségeid alatt

A takarékos életmód elsajátítása nem olyan nehéz. Valójában sok gazdag embernél kialakult az a szokás, hogy az lehetőségeik alatt élnek.

Ez nem egy minimalista életmód  kihívás, vagy felhívás, hogy az évek során felhalmozott dolgoktól szabadulj meg. Pénzügyi szempontból hasznos szokás, amelyet a gyakorlatba kell átültetni.

11. Kérj segítséget pénzügyi tanácsadótól

Miután eljutottál egy olyan pontra, hogy megvan a 6-12 havi vésztartalékod, s már a megtakarított pénzed befektetése a “feladatod”, keress pénzügyi tanácsadót, aki tanít téged és segít a pénzügyi, befektetési döntések meghozatalában.

12. Vigyázz az egészségedre

A megfelelő karbantartás elve a testedre is érvényes. Fektess be a jó egészségbe rendszeres orvos- és fogorvos látogatással, és kövesd az egészségügyi tanácsaikat a felmerülő problémákkal kapcsolatban. Számos problémát megelőzhet az életmódváltás, a több testmozgás és egészségesebb étrend. Az elhízás és a betegségek az egészségügyi kiadásokat az egekbe tolják.

 

Ez a 12 lépés nem oldja meg az összes pénzügyi problémádat, de segít az egészséges szokások kialakításában, amelyek eljuttathatnak a pénzügyi szabadsághoz  – bármit is jelent ez a Te számodra.