Amikor azon dolgozol, hogy kilábalj az adósságból, ez gyakran azt jelenti, hogy nehéz döntéseket kell hoznod, és le kell mondanod a mozijegyekről, távol kell maradnod az éttermektől, és fel kell függesztened az utazási terveket. Éppen ezért az alábbiakban 25 olyan tevékenységet osztok meg, amit idén nyáron ingyen vagy minimális költséggel megtehettek.

Ha úgy döntesz, hogy az adósságok törlesztése és a spórolás érdekében kihagysz dolgokat, megérted, hogy a ma hozott áldozatok egy jobb jövőt biztosítanak. De ha vannak gyerekeid, a nyári szünetben az otthonmaradás nehéz lehet. Szeretném, ha jól éreznéd magad, és ha vannak gyerekeid, különösen szeretném, ha jól éreznék magukat a meleg időben.

Szabadtéri elfoglaltságok

Ha szép idő van odakint, és nem akarod, hogy a gyerekek bent maradjanak, íme néhány szórakoztató dolog:

Játsszatok a vízben: Ha van medencéd, az nagyszerű. Te és a gyerekek azonban már egy slaggal és locsolóval is nagyon jól szórakozhattok. Ha nincs locsoló, akkor csak felváltva használjátok a slagot, célozzátok meg vele a többieket, és spricceljétek őket. Ha van locsoló, akkor szórakozzatok a vízsugarak felett ugrálva. Ha nemrég festetted ki a házadat, talán van kéznél műanyag fólia. Ha igen, akkor készíthetsz egy DIY Slip ‘N Slide-ot ( szemeteszsákkal is működik). Helyezzd a fóliát a gyepre, vedd elő a slagot, és futtass át egy kis vizet a fólián, és adj hozzá egy kis babasampont, hogy segítsen a futás „kenésé”ben. Ezután fussatok, csússzatok és szórakozztok.

Vízilufi harc: A gyerekek egyszerűen imádják a vízilufikat. Van abban valami, amikor a testvéred eltalálod egy vízilufival, és látod, ahogy az kipukkad és eláztatja őket. A gyerekek imádják a vízipisztolyokat is. Ezeket nagyon olcsón lehet kapni, ha nem bánod, hogy a gyerekek játékpisztolyokkal játszanak.

Fújjatok buborékokat: Ki ne szeretné a buborékokat. Annyira varázslatosak. Megragadják a figyelmünket, ahogy csak úgy lebegnek a levegőben, és saját életet élnek. Tudtad, hogy könnyű saját buborékoldatot készíteni? Rengeteg buborékoldat recept van az interneten, de itt van egy:

  • 1/4 csésze babasampon
  • 3/4 csésze víz
  • 3 evőkanál könnyű kukoricaszirup

Lassan keverd össze a hozzávalókat (nem szeretnénk, ha felhabosodna), és tiszta edényben tárold. A buborékok jobbak lesznek, ha az oldatot egy éjszakán át állni hagyod. Ha nincs buborékpálcád, készíthetsz egyet olyan drótból, amely karkötők készítéséhez használatos.

Kerékpározzatok: Ha van kerékpárotok, akkor induljatok útnak, és töltsenek együtt egy kis időt a szabadban. Egy kis testmozgás sosem árt. Tudtad, hogy a biciklizés növeli a szív- és érrendszeri fittséget, és csökkenti a stressz-szintet? A biciklitúrák szórakoztatóak, és fizikai és mentális egészségügyi előnyökkel járnak.

Készítsetek kincsvadászatot: A Disney egy generációt (vagy kettőt) ismertetett meg a kalózokkal a 2003-ban indult öt Karib-tenger kalózai-filmmel. Az ötödik részt 2017-ben mutatták be. Miért ne készíthetnél kincsvadászatot a gyerekeidnek? Rejtsetek el egy kis kincset (lehet édesség, vagy néhány apró játék) és készítsetek egy kincses térképet. Vagy írhatsz néhány ügyes nyomot, amelyek több helyre is elvezetik a gyerekeket, mielőtt a zsákmányra bukkannának.

Tevékenységek, amelyeket bent kell csinálni, ha esik az eső

A WebMD orvosi információs oldal szerint van valami abban , hogy az emberek kicsit szomorúak vagy depressziósak lesznek, ha esik az eső. Próbálj ki néhányat ezek közül a szórakoztató, beltéri tevékenységek közül, amikor esik az eső, hogy mosolyt csalj a gyerekek arcára.

Készítsetek filmeket: Szinte mindenkinek van okostelefonja vagy digitális fényképezőgépe, és mindkettő rendelkezik videófelvétel készítésének lehetőségével. A hollywoodi filmek az úgynevezett küldetésmotívumot követik. Ez az, amikor a főhős elhagyja otthonát, és útra kel, számos próbatételnek kell megfelelnie, ami segít neki többet megtudni magáról, és végül hagyja, hogy legyőzze a legnagyobb kihívást, ami megváltoztatja őt. Így amikor hazatér, már egy más ember lesz, mint amikor elment. A házi filmeknek nem kell ennyire kidolgozottnak lenniük, de ez a tevékenység segít a gyerekeknek gondolkodni és kreatívabbá válni. A Windows-alapú számítógépekre telepíteni kell a Windows Movie Maker programot, hogy szerkeszthessétek a videót, a Mac számítógépekre pedig az iMovie programot.

Tanuljatok meg Origamizni: Mi az origami? A japán papírhajtogatás ősi művészete. Az origami alkotások az egyszerűtől a bonyolultig terjednek. Megtanulhatod, hogyan kell papírdarabokat  összehajtogatni állatokká, ingekké, hajókká és még sok minden mássá. Elmehetsz a könyvtárba, és beszerezhetsz egy könyvet, amely megtanít origamizni, vagy megnézhetsz néhány YouTube-videót.

Kézműveskedjetek: Elő a ragasztót, papírt, filctollakat, zsírkrétákat, csillámport, régi képkereteket, szövetet, fonalat és gyöngyöket. Attól függően, hogy mi van nálad, készíthetsz ékszert; dekoratív képkeretet; műalkotást; és még sok minden mást. Ha van néhány szövetmarker, akkor a gyerekekkel együtt igazán csinos pólókat készíthettek. Nincs határa annak, hogy mit csinálhattok.

Tanuljatok bűvésztrükköket: A bűvészkedés sok készségre megtanítja a gyerekeket: fejleszti a kéz-szem koordinációt, az interperszonális készségeket és a nyilvános beszédet … ráadásul mosolyt csal az emberek arcára :-). 

Fessetek köveket: Az elmúlt néhány évben a kavicsfestés és a kavicsvadászat divatba jött. Ha legközelebb a városban sétálsz, vagy egy étterembe tartasz, nézz le a földre, a járda mellé, a bokrok aá, hátha találsz festett köveket. Ha a házad körül vannak parkok, akkor talán találsz néhány követ, kavicsot, amit megfesthettek.

Szabadidős program a lakóhelyeden

Könnyű természetesnek venni a dolgokat ott, ahol élünk. Előfordult már, hogy a távol élő barátaid nálad szálltak meg, és elkezdtek mesélni neked arról, hogy mennyi mindent szeretnének csinálni a környéken, ahol élsz… és te még soha nem hallottál egyikről sem? Szánj egy kis időt arra, hogy élvezd, amit a lakóhelyed kínál.

Látogassatok el a parkokba és játszóterekre, fedezz fel sétaútvonalakat, kerékpárutakat. Ezek az ösvények lehetőséget biztosítanak a testmozgásra és a házból való kimozdulásra.

Keressetek Geoládákat: Már vagy 15 éve hallottam először erről a szabadidős tevékenységről, de csak tavaly próbáltam ki a fiammal, a húgommal és a két unokahúgommal. Amint a borítófotón, valamint alább is látszik, nagyon jól szórakoztunk. Töltsd le a telefonodra a geocashing appot, s már indulhat is a kincsvadászat. Néhány “kincset” könnyű észrevenni, néhány viszont kicsi és nehezen megközelíthetően van elrejtve. Minden alkalommal, amikor elindultok, egy kaland lesz. Mindenképpen öltözzetek úgy, mintha kirándulni mennétek, és vigyetek magatokkal tollat. Amikor felfedezitek a rejtekhelyen elrejtett tárgyakat, írd fel a neved és azt, hogy mikor találtad meg a tárolót. Írhatsz az élményeidről is.

Rejtsetek el köveket! Emlékszel azokra a kövekre, amelyeket akkor festettél, amikor esett az eső, és nem akartál kimenni a szabadba? Nos, amikor újra kisüt a nap, menj ki a parkba, a térre vagy bárhová, ahová csak akarsz, és rejtsd el a köveket.

Nézzétek meg, mit kínál a könyvtár: A könyvtárak valóban megváltoztak az évek során. Amikor szüleink és nagyszüleink könyvtárba jártak, több okból is jártak: Könyvet kölcsönöztek, vagy magazinokat és újságokat olvastak. A mai könyvtárak sokkal többet kínálnak: Könyveket, DVD-ket, CD-ket, hangoskönyveket (CD-n vagy digitálisan letölthető formában), elektronikus könyveket, genealógiai szolgáltatásokat és még sok mást. Mindezek mellett gyakran különféle ingyenes rendezvényeket is szerveznek, például mesedélutánokat, történelmi előadásokat és vendégelőadókat.

Vegyetek részt egy közösségi koncerten: Sok város kínál ingyenes koncerteket nyáron. Néha a város park- és szabadidős részlege bérel fel coverzenekarokat, hogy jöjjenek és játsszanak. Máskor pedig vannak olyan közösségi zenekarok, amelyek ingyen koncerteznek.

Családi programok

Interjúvoljatok meg egy nagyszülőt vagy szülőt, hogy többet tudj meg róluk: Elég gyakori, hogy a gyerekek nem ismerik a családjuk történetét. A gyerekeknek jó, ha ismerik a családjuk örökségét. Hogyan kerültek ide? Egy másik városból, egy másik országból költöztek? Milyen volt az élet korábban? Hogyan élték túl a nagy recessziót? Emlékszik valaki a családban a nagy gazdasági világválságra? Milyen volt az egyes évtizedekben? Kérd meg a gyerekeket, hogy készítsenek interjút egy családtaggal, és írjanak egy történetet. Ez segíthet a hagyományok életben tartásában.

Rendezzetek tehetségkutatót: Szeretnek a gyerekek színészkedni, énekelni vagy táncolni? Ha igen, rendezzetek tehetségkutatót. Ha játszanak hangszeren, előadhatnak egy dalt. A dalok karaoke-változatait megtalálhatod a Spotify-hoz hasonló streaming zenei szolgáltatásokon vagy a YouTube-on.

Játsszatok: Mikor játszottatok utoljára társasjátékot vagy kártyapartit? A videojátékok továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek, de miért ne lehetnénk offline, és játszhatnánk az egész családdal az asztal körül ülve, szórakozva. Ha nincs kártyapaklid, egy-két pakli kártyát olcsón beszerezhetsz.

Főzzetek együtt: Egyszer egy étteremvezető azt mondta: „Ha tudsz főzni, mindig lesz munkád”. COVID után nem vagyok benne biztos, hogy ez igaz, de a főzés szórakoztató és tanulságos lehet. Ha együtt főzöl a gyerekeiddel, ügyelj arra, hogy az életkornak megfelelő ételeket/recepteket válassz. A kisebb gyerekeknek talán megtaníthatod, hogyan készítsenek szendvicset. A kicsit idősebbeknek talán azt, hogyan készítsenek tonhalas salátát – nem minden recepthez kell bekapcsolni a tűzhelyet vagy a sütőt. Ha családi ételeket főzöl, talán ők is segíthetnek a hozzávalókkal, te pedig történeteket mesélsz arról, hogy az étel miért a családotok kedvence.

Tevékenységek csak neked

Lazíts egy habfürdővel: Fontos, hogy törődj magaddal, hogy ott tudj lenni a családodnak. Egy habfürdő segít ellazulni és lemosni a világ gondjait. Ha nincs habfürdőd, ne aggódj, mert elkészítheted magadnak. Próbáld ki ezt az egyszerű, régimódi habfürdő receptet:

  • 1/2 csésze enyhe folyékony szappan
  • 1 evőkanál cukor vagy méz
  • 1 tojásfehérje

Keverd össze a hozzávalókat; öntsd a keveréket folyó víz alá; helyezkedj el; és csak lazíts.

Tanulj valami újat: Mi lenne, ha azt mondanám, hogy olyan egyetemek 2000 kurzusa közül választhat, mint a Harvard és a Massachusetts Institute of Technology? Látogass el az edX.org oldalra, és nézd meg 140 intézmény kínálatát. Tanulhatsz informatikáról, filozófiáról, humán tudományokról, építészetről, vezetésről és még sok másról. Ki tudja, talán piacképesebbé válsz, és egy jobban fizető állást kapsz.

Írj levelet azoknak, akik hatással voltak rád: Ha valamiben kiemelkedőek vagyunk, könnyen beleesünk abba a csapdába, hogy azt gondoljuk, mindezt magunknak köszönhetjük. Ha őszinték vagyunk, rájövünk, hogy az életünkre nagyon sok ember volt hatással. Szánj egy kis időt arra, hogy minden héten írj egy levelet vagy képeslapot valakinek, aki jelentett neked valamit, és érdemben hozzájárult a fejlődésedhez.  Egyébként a Harvard Health szerint a hálaadás boldogabbá tesz minket.

Írj egy könyvet: Soha nem volt még ilyen egyszerű könyvet írni. Olyan könnyű Kindle-könyvet kiadni az Amazonon. Hagyományosan a regények körülbelül 80 000 szavasak voltak. Sok klasszikus azonban már kevesebb szóval is beérik. Ha Kindle-re írsz, akkor akár 10 000 szavas könyved is lehet. Ha naponta 1000 szót írsz, akkor másfél hét alatt elkészül a könyved első vázlata. Valószínűleg azonban 30 000-50 000 szó közötti könyvre vágysz. Így akár a nyár folyamán is megírhatod. Mi a szenvedélyed? Mit tudnál tanítani valakinek?

Indíts blogot: Ha megfogalmazódott már benned az írás gondolata, de nem akarsz nekifogni egy könyvnek, akkor miért ne indíthatnál egy blogot? Én sosem tűztem ki célul, hogy blogot indítok. Csak megosztottam a  pénzügyekkel kapcsolatos gondolataimat, és most már évek óta van egy blogom. Ha azt gondolod, hogy kizárt, hogy blogot indíts, gondold át még egyszer. Lépésről lépésre megmutatom, hogyan indítsd el a blogodat. Ingyen indíthatsz blogot a wordpress.com-on, a blog.hu-n, a caffeblog.hu-n. Ha azonban valaha is pénzt akarsz keresni a blogoddal, akkor távol kell maradnod az ingyenes blog-oldalaktól.