A lakástakarékról rengeteget írtam már eddig. A legutóbbi cikk óta azonban új fejlemény van. A Fundamenta Lakáskassza, és az OTP Lakástakarék után már az Erste Lakástakaréknál is elérhető az áthidaló kölcsön. Az áthidaló kölcsön lényege, hogy ha van lakástakarék megtakarításod, vagy éppen most kötsz, már a megtakarítási futamidő vége előtt a pénzedhez juthatsz kölcsön formájában. Feltéve persze azt, hogy a pénzt lakásra költöd, és hitelképes vagy az adott lakástakaréknál.

Az ERSTE Lakástakarék Zrt. 2016.11.22-től korlátozottan fogad be áthidaló kölcsön és azonnali áthidaló kölcsön iránti kérelmeket, melyek jelenleg az Erste Bank Hungary Zrt-vel való együttműködés keretében a Bank budapesti fiókjaiban, illetve a szentendrei fiókjában nyújthatóak be.

Korábban az OTP Lakástakarék vezette vissza ezt a konstrukciót, hiszen nekik már régebben is volt az áthidaló kölcsönhöz hasonló megoldásuk. A Fundamenta Lakáskasszával együtt így már 3 lakástakaréknál tudsz azonnali finanszírozást igényelni, amennyiben van már valamelyiküknél lakáscélú megtakarításod.

Hogyan működik az áthidaló kölcsön?

Ha van már lakástakarék szerződésed, akkor tudod, hogy

  • 30% állami támogatást
  • valamint betéti kamatot kapsz a havi megtakarításaidra,
  • amennyiben a megtakarítási időszak végén lakásra költöd a pénzt.
  • A legrövidebb megtakarítási időszak 4 év, a leghosszabb pedig 10 év.
  • A lejáratkor nemcsak az összegyűjtött pénzt kaphatod meg, hanem lehetőséged van a szerződéses összegben foglalt, fix kamatozású lakáskölcsönt is igénybe venni. Ezt nem kötelező felvenned, csak ha szükséged van rá, és éppen nincs jobb lakáshitel a piacon.

Az áthidaló kölcsön esetében – ahhoz, hogy lakáscélra felhasználd a pénzed – nem kell megvárnod a megtakarítási időszak végét. Már a lakástakarék szerződés megkötése után felveheted előre a teljes megtakarítást és a lakáskölcsönt is, és havi törlesztőrészletekben kell fizetned.

Mekkora összegű törlesztőrészletet kell fizetned az áthidaló kölcsön igénybe vétele után?

Az áthidaló kölcsönökhöz sem kalkulátor, sem részletesebb törlesztési táblázat nem készült. Egyenlőre egy-egy szemléltető példát találhatsz a lakástakarékok honlapjain, de ezekből sok következtetést nem lehet levonni, mert nem összehasonlíthatók, mivel 1-1 példa összeggel és példa futamidővel, szemléltetésnek szánták őket. Én is csak a honlapokon elérhető információkból tudtok gazdálkodni, de majd konkrétabb számítással is szeretnék a későbbiekben segíteni!

A felvehető áthidaló kölcsön összege és futamideje

… maximum a megkötött lakástakarékod szerződéses összege lehet, tehát ez az összeg az általad választott lakástakaréktól és módozattól is függ. A futamidő a megtakarítási idő, valamint a lakáskölcsön törlesztési idő együttvéve, plusz a 3 hónapos kiutalási időszak (kivéve az OTP-t, mivel náluk maximum összesen 156 hónap). Nem kell aggódnod a kamatváltozás kockázata miatt, mert a kölcsön kamata fix.

A Fundamenta esetében a kamat attól is függ, hogy a lakástakarék szerződés megkötésétől számítva mikor igényled a kölcsönt. Az azonnali áthidaló kölcsön drágább. További kedvezmény járhat, ha már volt a Fundamentánál lakástakarék szerződésed.

Az OTP-nél a kamat függ a megkötött lakástakarék típusától. Az Erste-nél kamatkedvezmény jár, ha a bankhoz utalod a fizetésed, s annál alacsonyabb a kölcsön kamata, minél magasabb összegű jövedelmet tudsz a bankhoz irányítani.

Mik az áthidaló kölcsön igénylésének feltételei?

  • Első és legfontosabb feltétel, hogy lakástakarék szerződéssel kell rendelkezned annál a lakástakaréknál, amelynél az áthidaló kölcsönt igényelni szeretnéd.
  • A hitelképesség vizsgálatához megfelelő jövedelmet kell igazolnod.
  • Valamint szükséges ingatlanfedezetet is felajánlanod. Tulajdonképpen ugyanúgy működik a folyamata, mint egy banki lakáshitel esetén.

 Sem a lakáskölcsönt, sem az áthidaló kölcsönt nem kapja meg senki automatikusan! A lakástakarék megkötése nem jelenti azt, hogy a kölcsönt automatikusan megkapod a lakástakaréktól. A kölcsönt csak akkor kapod meg, ha hitelképes vagy, és fel tudsz ajánlani megfelelő ingatlant is fedezetként!

Melyiket lakástakarékot érdemes választani?

Tartsd szemed előtt, hogy a törlesztőrészletek és kamatok alapján nem összehasonlíthatóak az ajánlatok sem egymással, sem banki lakáshitelekkel. Az áthidaló, azonnali áthidaló kölcsönöknek a lakástakarék megtakarítási időszaka alatt magasabb a kamata, az azt követő (lakáskölcsön) időszakban valamivel alacsonyabb, ezért a törlesztőrészlete sem egyenletes.

Kapcsolódó cikk: Kérdések a Lakástakarékkal kapcsolatban

Mindig kérj személyre szabott ajánlatot a lakástakarékoktól! Azonos futamidőre és azonos kölcsönösszeggel számolj, nézd meg a Teljes Hiteldíj Mutatót, a teljes visszafizetendő összeget, és az induló költségeket is!

Ha több információra van szükséged a döntés előtt, kattints ide!>>

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó,coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*


Te is veszélyben vagy?
Kérdések a lakástakarékkal kapcsolatban
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.