Az egyik legtöbbet olvasott téma a pénzügyi blogomban a lakástakarék, ami nem is csoda, hiszen keresett pénzügyi termék. Folyamatosan kapok is kérdéseket ezzel kapcsolatban. Ebben a cikkben a tőletek kapott újabb kérdésekre adok választ.

Ez az egyetlen államilag garantált megtakarítás (sokan tekintenek rá úgy, mint befektetési lehetőség), amellyel 4 év alatt, havi 20 ezer forintos megtakarítási összeggel, 10% feletti hozamot érhetsz el kockázatmentesen. Ráadásul még a kamatadó- és EHO-fizetési kötelezettségtől is mentesít. A befizetésekre – annak 30%-ával egyező – állami támogatás jár – maximum 72 ezer Ft/év –, amennyiben a megtakarítást a lejáratakor lakáscélra használod fel.
lakastakarek.hozam

Nem magyar állampolgár köthet lakástakarék szerződést?

Igen, köthet. Mi kell hozzá?

  • Magyarországon bejelentett lakcím,
  • adóazonosító jel,

Állampolgárságra vonatkozó feltétel nincs. Lakástakarék-szerződést köthet Magyarországon letelepedett külföldi, bevándorolt, menekült is, és ugyanazokkal a feltételekkel, mint bármely magyar állampolgár.

Élettárs lehet-e a lakástakarék-szerződés kedvezményezettje?

Több ügyfelem volt az elmúlt időben, akiknek külföldi munkaviszonyból eredően elég nagy magas a havi megtakarítási összeggel rendelkeznek, és 3-5 éves időtávban terveznek lakásvásárlást, amelyhez a lehető legtöbb állami támogatást akarják igénybe venni – családtagok bevonásával, mivel lakástakarékra járó állami támogatás családon belül többszörözhető. Mivel ma sokan nem kötnek házasságot, felmerült többször a kérdés: élettársra köthető-e lakástakarék?

Kapcsolódó cikk: Ki költheti el a pénzt?

 

Fontos szabály: személyenként egyszerre csak egy lakástakarék szerződésre jár állami támogatás, de köthető úgy több szerződés, hogy szerződésenként eltérő családtagok a kedvezményezettek, Így mindegyik szerződésre jár (feltéve, hogy kedvezményezettként megjelölt a családtagoknak nincs élő, saját jogú szerződésük).
Például: Zoltán (jelenleg Norvégiában élő orvos ügyfelem) 5 szerződést kötött, négy szerződésen valamelyik családtagját jelölte meg kedvezményezettként, így mind az ötre jár az állami támogatás. Ezek a családtagok azonban kizárólag közeli hozzátartozói lehetnek. A közeli hozzátartozói körbe az élettárs NEM tartozik bele!!

Felvehetem a szerződéses összeget a futamidő lejárta előtt?

Csak kölcsön formájában. A 4 takarékpénztár közül azonban egyelőre csak kettőnél  élhetsz ezzel a lehetőséggel, az OTP Lakástakaréknál és a Fundamenta Lakáskasszánál. Tehát, ha Erste vagy Aegon  Lakástakarékod van, ez a lehetőség neked nincs megadva.

Kapcsolódó cikk: Melyik lakástakarék jó Neked?

Hamarabb felhasználhatom a lakástakarékos megtakarításom, ha előre befizetem a teljes összeget?

Nem. Két okból sincs értelme előre fizetned:

  •  Az igaz, hogy megengedett előre fizetés, de felesleges. Attól, hogy előre fizetsz,   a felhasználáshoz ki kell várnod a szerződésedben foglalt, választott megtakarítási időt, valamint a 3 hónapos kiutalási időszakot. A megtakarítási időszak minimum 4 , maximum 10 év  pár hónap eltérés lehet a különböző szerződési módozatok között).
    Ha előre akarsz fizetni, akkor maximum az adott éves megtakarítási összeget fizesd be, mivel az állami támogatást évente számolják el.
  • A maximális, 72.000 Ft-os állami támogatás 240 000 Ft éves megtakarításra jár, így hiába fizetsz be többet, a többlet befizetésre nem jár támogatás, csak a betéti kamat. Ha pedig a következő évben nincs befizetés, nem kapsz állami támogatást. Az előző évben keletkezett többletet nem veszik a lakástakarékok figyelembe, mivel a támogatás mindig csak az adott év befizetéseire számolható el.

 

Ha valódi, objektív pénzügyi tanácsra, segítségre van szükséged, kattints ide!>>

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó,coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*