A lakástakarékpénztárral kapcsolatban a tanácsadások alkalmával sok kérdés merül fel. A leggyakoribb kérdések a megtakarítási idővel, a felhasználással és az elszámolással kapcsolatosak.

Fontos ezeket a kérdéseket tisztázni, mert ha a szerződés megkötésekor, a megtakarítási idő elején nem vagy tisztában ezekkel, akkor a kiutaláskor fog e miatt főni a fejed.

Felhasználási cél lehet

  • ingatlanvásárlás;
  • ingatlan felújítás, korszerűsítés, bővítés;
  • lakáshitel törlesztés…

Tehát, elsődlegesen kell, hogy rendelkezz egy ingatlannal, amire a lakástakarékpénztári megtakarítást a fenti célokra felhasználhatod. Ha nincs sajátod, akkor átruházhatod, átadhatod annak a családtagodnak, akinek van.

Kapcsolódó cikk: Ki költheti el a pénzt?

 

A felhasználás során, ha a (saját) lakás felújítását tervezed, minden olyan „tartozékra” költheted a lakástakarékban összegyűlt pénzed, ami a lakás/ház részévé válik. Gondolok itt pl. a beépített bútorokra, kertes ház esetén a kerítésre, térkövezésre, járda készítésre…

palyazatLakásvásárlásra persze magában a lakástakarék nem lesz elég, ha csak nem családon belül több szerződést kötsz (figyelve arra, hogy személyenként csak egy szerződés lehet, akár szerződő, akár kedvezményezett az ember) és azok kerülnek összevonásra egy ingatlan megvásárlásához.

(Itt hívom fel a figyelmed arra, hogy ha hitelt veszel fel ingatlanvásárlásra, vagy felújításra, korszerűsítésre, lakástakarékkal kombinált hitelkonstrukciót ne válassz, azzal rosszul jársz.)

Így igazolod a lakáscélú felhasználást

Ezek a dokumentumok az elfogadhatók a lakáscélú felhasználás igazolására:

  • tulajdoni lap,
  • ingatlanvásárlás esetén az adás-vételi szerződés,
  • építésnél építési engedély,
  • saját névre szóló számlák, amelyeknek a kiállítási dátuma a megtakarítási idő vége utáni,
  • lakáshitel-törlesztés befizetési, átutalási bizonylata,
  • ha sk. családi/baráti közös munka keretében elvégzett munkák vannak, amelyekről nincs számla, kérhetsz értékbecslást a banktól, s a szakember az építési normakönyv alapján a helyszíni szemlén megállapítja, leigazolja az elvégzett munka értékét…

Ha mégsem lakáscélra költöd a pénzt…

Ha már a kiutaláskor tudod, hogy nincs lakásod, ingatlanod, s nem tudod lakáscélra költeni a pénzt, lemondhatsz az állami támogatásról. Ebben az esetben a bank csak a betétet és annak kamatait fizeti ki Neked, s aztán azt csinálsz a pénzzel, amit akarsz.

Ha van ingatlanod, felszed a megtakarítást állami támogatással együtt és a felhasználási, igazolási határidőben nem számolsz el vele, akkor a bank majd fel fog szólítani az állami támogatás visszafizetésére. Ha magadtól nem fizeted vissza, akkor adók módjára behajthatják rajtad.

 

A látszat ellenére a lakástakarék-pénztári megtakarítás egy rugalmas termék, amit körültekintően kell megkötni (mint minden más szerződést).

Ha valódi, objektív pénzügyi tanácsra, segítségre van szükséged, kattints ide!>>

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó,coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*


Ezt láttad már??

Ha még nem élsz pénzügyi stabilitásban, akkor van egy ajánlatom a számodra!

Töltsd le az INGYENES Útmutató a pénzügyi stabilitáshoz című e-bookomat!

 

Kattints IDE!!

This will close in 20 seconds