A kormány át akarja alakítani a lakástakarékok szabályozását, a Nemzeti Otthonteremtési Közösség létrehozását javasolja – az angol building society mintájára -, hogy versenytársat támasszanak a Lakástakarékoknak.
Lássuk, mire számíthatsz ha jelenleg lakástakarék szerződéssel rendelkezel és a jövőben NOK szerződést akarsz kötni.

A jelenlegi lakástakarékok helyzete nem változik

Rogán Antal az ATV-nek nyilatkozva elmondta, hogy a jelenlegi lakástakarékok (tudod, jelenleg 4 szolgáltató közül választhatsz, erről már többször írtam) helyzete nem változik. Tehát, ha lakástakarék-szerződéssel rendelkezel, továbbra is megkapod a 30%-os állami támogatást (évente maximum 72 ezer Ft/szerződés erejéig). Ha az újonnan felállítandó Nemzeti Otthonteremtési Közösséggel (NOK) szerződsz, akkor is 30%-os állami támogatást kapsz a befizetéseid után, de az éves maximális limit magasabb lesz 72 ezer Ft-nál. Ennek fejében viszont a megtakarításodat kizárólag új ingatlan építésére, vagy vásárlására fordíthatod.

Na, akkor most mit tegyél?

Nézzük szigorúan pénzügyi szemszögből a helyzetet.

A lakástakarékkal 4 éves időtávon ( ez a legoptimálisabb, erről itt írtam) 30%-os állami támogatás mellett 11-13%-os éves kamatot érhetsz el. Ez a jövőben sem változik. A jelenlegi lakástakarékodat a lejáratkor kizárólag lakáscélra használhatod fel (építés, bővítés, felújítás, használt ingatlan vásárlás, beépített bútorok/berendezések vásárlása, lakáscélú hitel törlesztése, hogy csak a legfontosabbakat említsem).

A NOK előnye kizárólag 20 ezer Ft/hó havi befizetés, megtakarítás felett jelentkezik (ekkor éred el az LTP-vel a 72 ezer Ft/év állami támogatási maximumot). Csak 20ezer Ft feletti megtakarítási összeg esetén lesz racionális NOK-ot választanod a lakástakarékkal szemben. A 20 ezres értékhatár alatt a lakástakarék tágabb felhasználási lehetőséget jelent (nem csak új építésű ingatlant támogat). Sőt, ha családon belül – pl. további 3 közvetlen hozzátartozódra – további lakástakarékszerződéseket is kötsz, akkor így az effektív NOK-ba lépési ösztönző akár 80 ezer Ft/hó megtakarítási szintnél jelentkezhet.

Előfordulhat, hogy a NOK alacsonyabb költségszinttel fog működni, mint a lakástakarék és így ugyanakkora állami támogatás mellett magasabb hozamot ad majd. Kérdés, hogy a különbség érdemi lesz-e és kompenzál-e majd a szűkebb felhasználási lehetőségért.

Mennyi az esélye annak, hogy a megtakarításodból új ingatlant akarsz venni?

Ha ma meg tudsz takarítani havonta 20-40 ezer Ft-ot, s tudod, hogy 4-8 éven belül fogsz költeni ingatlan célra. Pontosabban vásárolni akarsz majd ingatlant. Mennyi az esélye, hogy igényeidet kizárólag új építésű ingatlan fogja kielégíteni? Nehéz előre látni az árakat és kérdés, hogy az új építésű lakások 50-75%-os ártöbbletét meg tudod-e, meg akarod-e fizetni majd?

Verhetetlen a lakástakarék

Állami garancia mellett, állami támogatással, 11-13%os éves effektív kamattal és széles -ingatlan célú – felhasználási lehetőséggel a lakástakarék továbbra is verhetetlen megtakarítási forma marad. Ha Te már most látod, hogy 4-8 éven belül új ingatlant fogsz venni, a normál lakástakarékszerződés mellett köthetsz majd NOK szerződés(eket) is.

Van kérdésed? button (7) Úgy gondolod, van teendőd a pénzügyeidet illetően?

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com