A külföldi nyaralásokkal, utazásokkal kapcsolatos, gyakori kérdés, hogy bankkártyát vigyen az ember magával, vagy vegyen a célországnak megfelelő valutát. A valutaváltás kérdéskörét már tisztáztuk, most lássuk, mi van a külföldi bankkártya-használattal. Ez a cikk arról szól: mire figyelj, hogy ne ess bankkártya csalás áldozatául.

Általánosságban a nyaralás miatt fontos biztonsági kérdést, azaz az utasbiztosítás kérdéskörét ebben a cikkben leírtam (meg több régebbiben is).

Hogy másolják le a bankkártyád adatait egy üzletben, étteremben?

Íme, egy videó. Figyelj jól! Észreveszed, mikor és hogy történik az adatmásolás?

Hogy történik a bankkártya másolása?

A pincérnő az első esetben  a földre ejti a bankkártyát és mikor felveszi, a bokájára rögzített leolvasón lehúzza. A második esetben elkéri a bankkártyát, hogy bevigye a POS terminálhoz, majd visszafordul, s közben a kötényzsebben található leolvasón lehúzz a bankkártyát, s visszaadja a vendégnek: inkább kihozza a mobil leolvasót.  A PIN kódot és a kártya képet egy minikamerával rögzítik.

Mit tudsz tenni az ilyen bankkártya adatmásolás, adatlopás ellen?

 Akár üzletben, akár étteremben fizetsz bankkártyával, soha ne engedd, hogy elvigyék a szemed elől a kártyát. Figyeld a pincér, vagy eladó kezét, a bankkártyád „útját”. A PIN kód megadásakor amennyire csak tudod, takarsz el a PIN-padot.

Előfordulhat, hogy az üzlet alkalmozottjai nincsenek benne az adatlopásban:

Ilyen esetben a bűnözők egy gyors mozdulattal kicserélik a pénztárnál lévő PIN pad-et a sajátjukra, amely bankkártyák adatait továbbítja nekik. A kicserélt eszközzel üzemelő bolt akár hónapokig nem veszi észre a cserét.

Hogyan lehet az ATM-ből történő készpénzfelvételkor lemásolni a bankkártya adatait, PIN kódját? 

Ehhez itt van egy másik video:

Az ATM -ek, azaz a bankjegykiadó automaták a tolvajok kedvelt célpontjai. A videón látható, hogy a kártyanyílás elé tett a férfi egy pici leolvasót. A videóban ez egy fekete „kütyü”, a valóságban azonban az automata eredeti nyílásával teljesen megegyező szerkezet. Egy kis kamerát elhelyeznek az ATM-en vagy közvetlen közelében, amely a PIN kód beütését rögzíti.

Hogy tudod az ilyen bankkártya adatmásolást, adatlopást megakadályozni?

Mindig nézd meg az ATM nyílásait:

  • mozog?
  • furcsa?

Nézz körbe, látsz-e valami furcsát az ATM berendezésen vagy annak környékén (oda nem való „kütyü”, fólia a billentyűzeten, tükör,….). Éjszaka csak úgynevezett 24 órás zónában vegyél fel pénzt, s még ebben az időszakban is nézd körbe a készüléket a fent leírtakat figyelve.A legtöbb esetben az utcai berendezésekre éjszakára szerelik fel az adatlopó kütyüket. A PIN kódod bebillentyűzésekor a másik kezeddel mindig takard el a billentyűzetet!

Ha bármi furcsát látsz a bankjegykiadón: mozog a kártyanyílás, vagy a billentyűzet, repedt a burkolata…, azonnal hívd a bank help-deskjét vagy a rendőrséget.

A második esethez hasonló, amikor vékony ragasztófóliával „elakasztják” a kártyádat is és a kiadásra kerülő pénzt is.

Ha ilyet tapasztalsz, azonnal hívd fel a bank help-desk telefonszámát. (Ez a telefonszám mindig legyen elmentve a telefonodban!)

Ezeket az ATM-vizsgálatokat ne csak nyaraláskor tedd meg, hanem minden készpénzfelvételkor.

Ezt a cikket pedig azért olvasd el, ha még nem tetted, mert arról is írtam benne, mit tegyél, ha a nyaralás alatt ellopják a bankkártyádat. (Sajnos én már jártam így)

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

 Iratkozz fel hírlevelemre, hetente pénzügyi és életvezetési, jó(l)lét tanácsokat küldök Neked!
Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*