Külföldi utazásod, nyaralásod során bankkártyáddal teljes biztonsággal vásárolhatsz, szórakozhatsz, ha megfogadsz néhány hasznos tanácsot.

Íme egy bankkártyával kapcsolatos checklist. Elutazás előtt mindenképpen nézd át.

Érvényes-e?

Előfordulnak olyan bankkártyák is, amelyek csak Magyarországon érvényesek. Az erre vonatkozó korlátozást a bankkártyák hátoldalán minden esetben feltünteti a kibocsátó bank. Indulás előtt időben ellenőrizd le, hogy bankkártyádra vonatkozik-e efajta korlátozás.

Meddig érvényes a bankkártyád?
Ciki lenne, ha éppen a nyaralás alatt járna le a bankkártyád érvényessége. Hogy véletlenül se kerülj kellemetlen helyzetbe, ellenőrizd le a kártya „lejáratát”. Minden esetben az érvégesség a kártya előlapján látható.

Nem árt ellenőrizned, hogy mennyi a kártyádhoz kapcsolódó napi vásárlási és készpénzfelvételi limit és az megfelel-e a külföldi árszintekhez.

A limit ellenőrzéséhez, illetve a szükséges változtatásához keresd fel a bankfiókodat, vagy hívd fel bankod Call-centerét, vagy elektronikus úton (internetbankon vagy sms-ben) intézd.

Ha kártya-kontroll (sms) szolgáltatást is kérsz a kártyádhoz, minden kártyával történő vásárlás vagy készpénzfelvétel esetén, a tranzakciót követő néhány pillanaton belül sms-t kapsz, így azonnal ellenőrizheted, hogy a helyes összeget vonták-e le a számládról.

Ügyelj a költségekre!

Érdemes indulás előtt megtervezned a várható kiadásaidat, hogy mennyi készpénzre lesz szükséged, és mi az, amit bankkártyával is tudsz majd fizetni. Tájékozódj, hogy az úticélul választott országban milyen költségekkel jár az ATM-használat! A készpénzfelvételnél az itthoninál magasabb díjra számíts, de a bankkártyás vásárlás általában külföldön is díjmentes, így ahol lehetséges, fizess bankkártyával !!!

A bankkártya használattal kapcsolatos külföldi kondíciókról bankod hirdetményében találhatsz pontos információkat.

Fő a biztonság!

vásárlás bankkártyával
Légy mindig résen!!! Soha ne hagyd nyitva a táskád, ne felejtsd az autó ülésén a csomagod, mert ezek a világ minden táján vonzzák a tolvajok tekintetét. Mindig csak a szükséges készpénz mennyiséget tartsd magadnál, azt is több felé elosztva. Használj olyan táskát, amelyet a válladon átvetve hordhatsz (nehezebben emelik le a válladról-sajnos tapasztalatból mondom). Ha üzletben, étteremben bankkártyával fizetsz, soha ne engedd, hogy az eladó, pincér elvigye olyan terminálhoz, amit nem látsz, és mindig nézd meg, hogy valóban a tiéd-e a visszakapott kártya, s feltétlenül ellenőrizd le, hogy a megfelelő összeggel terhelték a számlád (legjobb az sms -szolgáltatás erre). Készpénz-felvétek és a vásárlások bizonylatait a következő számlakivonat megérkezéséig őrizd meg. Ha több kártyád is van, soha ne tartsd őket egy helyen. Ha automatából veszel fel készpénzt és bármilyen problémát észlelsz, azonnal vedd fel a kapcsolatot az üzemeltetővel.

Ha ellopják a kártyádat…

Amennyiben a bankkártyát elveszted vagy eltulajdonítják, azonnal tiltsd le, így megakadályozhatod, hogy illetéktelenek leemeljék a számládon lévő pénzt. Minden kártyakibocsátó bank köteles a nap 24 órájában belföldről és külföldről egyaránt hívható direkt ügyfélszolgálatot üzemeltetni, ám a letiltáshoz szükséged lesz az ellopott vagy elveszett kártya számára.

A bejelentést követően keletkezett kárt a bank teljes mértékben megtéríti, ám a bejelentést megelőzően téged terhelő kár értéke is legfeljebb 45 ezer forint lehet. Az e fölötti összeget a bank viseli, ám csak abban az esetben, ha károd a bankkártya ellopásából, elrablásából vagy elvesztéséből származik. A szándékos vagy súlyosan gondatlan magatartásból eredő káresemény minden költsége téged terhel, például akkor, amikor a bankkártyához tartozó PIN-kódot a kártyára írtad, s így a jogosulatlan felhasználó könnyedén hozzáférhetett. Fontos tudnod, hogy a kártya letiltását nem tudod feloldani, ezért minden esetben új kártyát kell igényelned, amelynek pénzintézetenként eltérő díjszabása van.

Ha nem vagy biztos benne, hogy bankkártyádat ellopták, inkább a limiteket állítsd át nullára, így ha időközben előkerül a kártyád, csak vissza kell visszaállíttatnod a limiteket, s máris ismét tudod használni a kártyád. Ez a „módszer” a dombornyomott bankkártyák esetében kevésbé ajánlott, mert azokat off-line terminálokon is lehet használni, amelyek nem végeznek azonnali limitellenőrizést.

A kártyaletiltáshoz használatos kék és zöld telefonszámok külföldről nem hívhatók!! Mielőtt útnak indulsz, írd át telefonodban a banki telefonszámokat, bankkártya help-desk számokat külföldről hívható formákra.

Hasznos volt a cikk? Ne maradj le a friss bejegyzésekről se! Iratkozz fel hírlevelemre, ajándék e-bookot is kapsz mellé!

Biztos anyagi hátteret, nyugodt életet kívánok Neked!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com