Újév hajnalán legtöbben megfogadnak valamit az új évre. A TOP témák újévi fogadalmak terén :

 • fogyókúra
 • pénzügyi helyzet rendezése, javítása…
 • S a fogadalmak beváltása, megvalósulása azonban nem igazán mondható sikeresnek a statisztikák szerint. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a fogadalmak februárra már a feledés homályába vesznek, mert elfogy a lelkesedés, a motiváció…

  fogadalaom-300x293

  A kutatások szerint a sikerhez vezető első lépés, ha a fogadalmad leírod és megosztod valakivel. Ma még megteheted ezt a lépést. Nosza, rajta, lépj máris a tettek mezejére! Ez nagyon fontos: cselekedni!

  Most arra buzdítalak, hogy tervezd meg, milyen életre vágysz valójában. Fogadalmadat helyezd egy komolyabb, távolabbi perspektívába. Ha nem teszel így, akkor egyszerű célocskának tűnik egy idő után, amiről majd el is felejted, miért is tűzted ki célul.

  A dolgok megértésében sokat segít, ha más szempontból is megnézed őket. Egy másik perspektívából egészen máshogy tekintesz majd mindenre. Láttad a „holt költők társasága” című filmet? Ha nem, nézd meg! Itt van egy kis idevágó részlet kedvcsinálónak:

  Az emberek többsége úgy éli le az életét

  … hogy nem tudja pontosan merre tart. Sodródnak az árral, várják, hogy jobb legyen az életük, az anyagi helyzetük, s csak elveszik, ami jön. Cselekedeteikre nem jellemző a tudatosság. Nem látják tisztán a céljaikat.
  Amikor arra kérem a coaching ügyfeleimet, hogy írják le részletesen, mik a céljaik, vágyaik, akkor legtöbben gondban vannak. Először keresik a kifogásokat, hogy miért írják le, hiszen úgyis mindig tudják stb., de mikor aztán nekilátnak, rájönnek, hogy nem is tudják annyira pontosan megfogalmazni. Egyszer egyikük azt mondta –Arra vágyom, amire szinte mindenki: egy szép házra, jó autóra és sok pénzre. Azonban ezek nem célok.

  Azok a céljaid, amiket pontosan meg tudsz határozni, amiket le tudsz írni és minden reggel elolvasni…
  Ha nincs ilyen listád, nincsenek céljaid.

  Most beszéljünk a hosszú távú célokról!

  Mi a helyzet azokkal a dolgokkal, amik túlmutatnak a kocsi, ház, pénz, utazás, egészség alap vágyakon? Mi van ezek után??

 • Mit értékelsz a legtöbbre?
 • Milyen életet akarsz magadnak?
 • Milyennek szeretnéd látni és élni az életedet?
 • Ki szeretnél lenni valójában?
 • Feltetted már valaha is magadnak ezeket a kérdéseket? Ezekre a kérdésekre már sokkal nehezebb válaszolni. Pedig igazán ez az, ami hosszú távon igazán motiválni fog. Ez lesz az, ami az egész életedet meghatározza. Ha ezekre a kérdésekre tudod a saját válaszod, határozott ember vagy, aki tudja, hogy mit akar és van egy terved is, hogyan valósítsd meg.

  Morbid rész következik, de olvass tovább!

  Elképzelted már a saját temetésedet? Vajon az emberek hogyan emlékeznének meg rólad? Mit mondanának, mikor tőled búcsúznak? Utolsó üzenetként mit mondanál a barátaidnak, szeretteidnek? Hogyan szólna életed története? Hogyan foglalnád össze az életedet? Min mentél keresztül életedben? Mik lesznek a legfontosabb dolgok, amelyeket át szeretnél adni magadról? Mit csináltál? Milyen ember voltál?
  Mit mondanál az életedről akkor, amikor már túl késő, hogy bármin is változtass? Amikor már késő, hogy bármit is megbánj, vagy bepótolj. Ha előre meg kellene írnod a búcsúbeszédedet, melyet a temetéseden az egybegyűltek majd felvételről hallgatnak, miről szólna az a beszéd?

  Év eleji feladat

  Írd meg ezt a szöveget! S ha már leírod, meg is tudod valósítani. Kezd el úgy élni az életedet, mintha fontos lenne számodra. Tudatosan formáld olyanra, amilyenre te szeretnéd.

  Tudod, mi különbözteti meg az igazán sikeres embereket az átlagembertől?
  Ők tudatosan alakítják az életüket, míg az átlagembereket az életük alakítja. Passzívan hagyják, hogy sodorja őket az élet.

  Azt javaslom Neked, hogy most az ünnepek után szánj egy kis időt arra, hogy végig gondold a fentieket és ahelyett, hogy a szokásos „Lefogyok”, „Naponta mozgok”, „Nem eszem több édességet”… fogadalmakat tennéd, vedd a kezedbe az életed irányítását. Ha segítségre van szükséged, gyere Pénzügyi coachingra!

  Biztos pénzügyi hátteret, nyugodt életet kívánok Neked!
  Biztos pénzügyi hátteret, nyugodt életet kívánok Neked!

  Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
  a személyes és családi pénzügyek szakértője
  +36 30 737 5074