A pénzügyi tanácsadók számtalan kihívással néznek szembe mindennapi munkájuk során. A siker érdekében sok sapkát kell viselniük, beleértve az eszközkezelő, a pénzügyi tervező, a pszichológus és a marketing szakemberét is. És bár a tanácsadók többsége jól viseli ezeket a sapkákat, mindig van egy-két olyan szerep, amellyel a legtöbben küzdenek.

Íme néhány a legnagyobb kihívások közül, amelyekkel a tanácsadók ma szembesülnek vállalkozásuk növekedése és márkájuk népszerűsítése során.

Az ügyfél elvárásainak kezelése

Ez egy olyan terület, ahol a siker érdekében a tanácsadónak meg kell értenie a kliensre jellemző mindennemű folyamatot. Bár az ügyfél portfóliójának kezelése nagyon egyszerű törekvés, az elvárásaik kezelése sokkal nehezebb. Sok ügyfélnek irreális elvárásai vannak a befektetési hozam és a kamatlábak tekintetében.

A tanácsadónak képesnek kell lennie arra, hogy megmutassa ügyfeleinek, hogyan értékeljék a befektetés eredményét Ennek egyik módja az, ha segíti az ügyfeleket abban, hogy hosszú távú perspektívát tartsanak fenn befektetéseikben, hogy ne tévesszenek fókuszt a piac minden mozdulatától. Természetesen időbe telik, hogy ezt következetesen megtegyék, de azok az ügyfelek, akik kezdik látni, hogy tanácsadóik hogyan tartják őket a pályán, sokkal valószínűbb, hogy hűek maradnak tanácsadójukhoz.

Kapcsolat tartás az ügyfelekkel

A tanácsadóknak minden eddiginél több módjuk van arra, hogy szoros kapcsolatban maradjanak ügyfeleikkel, de sokan ezt nem teszik meg, ha a dolgok jól mennek. A folyamatos kommunikációra azért van szükség, hogy szilárd kapcsolatot tudjanak fenntartani a legtöbb ügyféllel, függetlenül a piacok tevékenységétől. A tanácsadók kihasználhatják az olyan szolgáltatásokat, mint a Zoom, a Skype, vagy az azonnali üzenetküldés, annak érdekében, hogy tartsák a kapcsolatot a meglévő és a leendő ügyfelekkel.

Információk kezelése

Egyes tanácsadók az interneten tájékozódnak és  a legfrissebb információkat felhasználják. Az intelligens tanácsadók inkább a kliens viselkedésére koncentrálnak, ahelyett, hogy reagálnának a legfrissebb hírekre. A tanácsadóknak képesnek kell lenniük arra is, hogy megbízható adatforrásokhoz irányítsák ügyfeleiket, amelyek a pontosság szempontjából kiállták az idő próbáját. Ez elősegítheti a félreértések megelőzését, és megakadályozhatja az ügyfeleket abban, hogy téves információ alapján hibákat kövessenek el.

Érzelmi elkötelezettség

Sok pénzügyi tanácsadó nagyon racionális, elemző ember, aki logikusan gondolkodik. Számos ügyféldöntés azonban érzelemeken alapszik. A tanácsadónak képesnek kell lennie arra, hogy érzelmi szinten kapcsolatba lépjen ügyfeleivel a munkakapcsolat fenntartása érdekében. Ez magában foglalhatja a befektetési vagy tervezési döntés érzelmi következményeinek elmagyarázását, hogy az ügyfelek láthassák, milyen hatással lesz rájuk a döntés érzelmi szinten.