Ki az akiben megbízhatsz??

Ismerd meg azokat az alapvető kérdéseket, amelyek segítségével meg tudod különböztetni a jó tanácsadót a rossztól.

  • Honnan tudod, hogy mi a különbség a hamis próféta és a jó tanácsadó között?
  • Honnan tudod, hogy valódi pénzügyi szakember ül veled szemben, aki tényleg Neked segít?
  • Mi az elsődleges számára? A saját vagy a Te érdekeidet nézi?

Hogy találd meg azt a valódi pénzügyi tanácsadót, akiben megbízhatsz?

Az alábbiakban kapsz néhány kérdést, amelyet fontolj meg mielőtt megbízol egy magát pénzügyi gurunak, őrangyalnak, szakértőnek, tanácsadónak nevező valakiben.

Ez a lista az eddigi, 20 éves pályafutásom alatt tapasztaltak alapján készült. Ez egy “bennfentes” útmutató.

A pénzügyi tanácsadó pontosan megmondja, hogy mit csinálj?

  • Ő maga rendelkezik a saját területén sikeres múlttal?
  • Csinálja is, amit hírdet?

Mit értek ezalatt? Azt, hogy a magát pénzügyi gurunak, őrangyalnak, szakértőnek ….nevező személy a vagyonát marketing fogások által szerezte, avagy az általa hírdetett módszerek, befektetések által?

Ne fogadj el befektetési tanácsot olyan személytől, akinek az a dolga, hogy eladjon valamilyen befektetési terméket. Ebben a szituációban van egy érdek-összeférhetetlenség. A “tanácsadónak” az eladás az érdeke, neked pedig az, hogy olyan befektetésbe kerüljön a pénzed, amelyben hozamokkal gyarapszik. Ez az érdek-összeférhetetlenség fenn áll az összes brókernél, közvetítőnél, sőt a banki alkalmazottaknál is.

Ne fogadj el tanácsot olyantól, aki csak egy területen ért el sikert (pl.: ingatlanokkal), mert a többi területről lehet, hogy halvány fogalma sincs.

Olyantól se fogadj el tanácsot, aki anyagilag nem sikeres, nincsenek eredményei, s nincs megfelelő pénzügyi képzettsége, végzettsége…

A tanácsadó “bort iszik és vizet prédikál”?

Azaz, rendelkezik-e a tanácsadó olyan befektetéssel, amelyet Neked tanácsol? Gyakorlatból tudja, hogy hogyan működik vagy csak a termékleírásból?

Milyen az oktatási háttere pénzügyi tanácsadónak, gurunak, őrangyalnak… ? Milyen képességei, tapasztalatai vannak?

Nem minden pénzügyi tanácsadó egyforma. Nem egyformák a képzettségi szintek, területek…
Egy fedezeti alap (hedge found) menedzser, aki 20 éves valós idejű kereskedési gyakorlattal rendelkezik, jobb tanácsot ad, mint egy brókercég friss brókere, aki éppenhogy befejezte az üzleti iskolában a tanulmányait.

A szomorú valóság az, hogy rengeteg olyan pénzügyi tanácsadóval találkozhatsz, akiket az őket alkalmazó, velük partneri viszonyban levő közvetítő cég egy rövid képzés után enged a “rajtvonalhoz”. Ők csak egy minimális pénzügyi képzésen vettek részt, megtanulják a termékek főbb paramétereit, a marketing-fogásokat… Nem tudják, hogy még mennyi mindent nem tudnak, amivel igazi tanácsokat tudnának adni. Ha tőlük fogadsz el tanácsot, az Neked nem biztos, hogy előnyödre válik.

A valódi tanácsadáshoz sok tapasztalat és képzés szükséges. A ma tevékenykedő legtöbb pénzügyi tanácsadó tudás- és tapasztalat-szintje eléggé alacsony. Vannak, akik nem tisztességes “szabályok” szerint “játszanak”.
Az első amit meg kell tenned, mielőtt elfogadsz bárminemű tanácsot egy tanácsadótól: ellenőrizd le őt, illetve az őt alkalmazó, vele partneri viszonyban levő céget az MNB nyilvántartásában, s azt is, hogy szerepel-e az engedéllyel nem rendelkezők listáján.

Tényeken vagy véleményeken alapszik a tanácsadás?

Soha ne keverd össze a tényeket és véleményeket, amelyeket a tanácsadás során kapsz. A vélemények megnehezítik a döntést, viszont a tények számítanak, megkönnyítik a döntést. A vélemény arról szól, hogy mi várható, a jövőre vonatkozik; a tények pedig a múltra és a jelenre.

A pénzügyi tanácsadás teljes befektetési stratégiát ad?

Ha pénzügyi tanácsadás során nem kapsz meg minden szükséges információt, amely alapján felelős döntést tudj hozni, hogy meg tudd tenni a szükséges lépéseket; ha megérzéseken alapszik, akkor az inkább szerencsejáték fogadás, nem pénzügyi tanácsadás.

A kockázatkezelésről esik-e szó a pénzügyi tanácsadás során?

A kockázatkezelés az, ami elválasztja a szakmai befektetőt az amatőrtől.
Soha ne fogadj el tanácsot olyan pénzügyi tanácsadótól, aki nem fordít figyelmet a kockázatkezelésre, a tőkéd megőrzésére.

Hogy kompenzálod a pénzügyi tanácsadót?

A brókerek, pénzügyi tervezők, bank alkalmazottak, pénzügyi tanácsadók általában jutalékért dolgoznak. Ez viszont elferdítheti az ajánlatot, tanácsot. Lehet, hogy éppen szöges ellentétben áll a tanács a Te érdekeiddel. (Erre is mondtam példát a Tv-műsorban.) A jutalékért dolgozó pénzügyi tanácsadók nem ajánlanak ingatlan befektetést, vagy cég létrehozását, vásárlást… pedig ezek a vagyonépítés meghatározó elemei.

A pénzügyi coaching az egyetlen dolog, ami pénzügyi oktatással segít gyarapítani a pénzed. A pénzügyi coach feladata, hogy segítsen megérteni, hogyan működik a pénzügyi világ, s hogyan lehet vagyont építeni. Ha felfegyverkezel a megfelelő pénzügyi tudással, át tudod venni az irányítást a pénzügyeid felet, s nem szorulsz senkinek a pénzügyi tanácsaira.

A pénzügyi tanácsadás általános, vagy a Te igényeidre szabva egyedi?

Mindenkire nem lehet ráhúzni ugyanazt a ruhát. A Te igényeid, erőforrásaid, lépességeid, ismereteid, kockázattűrő képességed eltérőek. Vajon a pénzügyi tanácsadás figyelembe veszi-e ezeket a különbözőségeket?
Ehhez nem elég, hogy a tanácsadó beírja a számítógépbe a személyes adataidat, s az pedig ki ad egy “személyre szabott” tervet. A számítógép, a szoftver nem ismeri a Te képességeidet, érdeklődésedet, pedig ezek alapján kell kialakítani számodra egy pénzügyi biztonságot.


Ezeket olvastad már?

Befektetési ajánlat és a referenciák

Egyre népszerűbbek az abszolút hozamú befektetési alapok