A jó pénzügyi tanácsadó megtalálása nem egyszerű, (sokan csak 1-2 év után jönnek rá, hogy nem a megfelelő emberhez fordultak pénzügyi tanácsért). Végtére is, a jó pénzügyi tanácsadó mindent tud a pénzügyeidről, és segít a nagy pénzügyi döntések meghozatalában. Olyan pénzügyi tanácsadót szeretnél, akiben megbízhatsz, aki következetesen kommunikál veled, megérti a kitűzött céljaidat, és segít bölcs döntéseket hozni.

Ha a vagyonépítésben gondolkodsz, akkor nem szabad alábecsülni egy jó pénzügyi tanácsadó jelentőségét. Egy felmérés szerint azok, akik nem tervezik meg a pénzügyeiket, egy havi megélhetésnek megfelelő összeget sem takarítanak meg. Azok, akik viszont (írásos) tervüket egy pénzügyi tanácsadóval elkészítették, folyamatosan növekvő megtakarítással rendelkeznek. Egy 2016-os adat szerint egy pénzügyi tervvel rendelkező átlag magyar állampolgárnak 4-7 millió forint megtakarítása van. Ez nagy különbség!

Ezek a számok azt mutatják, hogy érdemes egy pénzügyi tanácsadóval dolgozni, de nem mindegy, kivel. Győződj meg róla, hogy olyan profival dolgozol, aki (meg)ismeri a céljaidat, és segít elérni azokat.

Mindegy, miért fordulsz pénzügyi tanácsadóhoz, győződj meg róla, hogy a Te érdekeidet képviseli-e.  Ez az útmutató segít megtudni, hogy mit keress és várj el egy profi pénzügyi tanácsadótól.

Már van egy jó pénzügyi tanácsadód? Ugorj azokhoz a kérdésekhez, amit 1-1 bejelentkezésedkor tegyél fel neki!

Kérdések a pénzügyi tanácsadó kiválasztásához

Akár éppen csak most kezdesz megtakarítani, befektetni , vagy már évek óta vannak befektetésed, pénzügyi megoldásaid a saját életedre, az egy okos lépés, hogyha szakemberhez fordulsz.

De mit kérdezhetsz az első találkozón? Ezekkel a kérdésekkel könnyű szűrni a jó pénzügyi tanácsadót.

1. kérdés: Mit szeret a munkájában?

Szeretnél egy olyan pénzügyi tanácsadót, aki szereti azt, amit csinál, nem pedig egy olyan valakit, aki unottan dolgozik minden nap.

Ez a kérdés nem csak abban fog segíteni, hogy megtudd a befektetői, szakmai hozzáállást, hanem azt is, hogy miért ez a munkája. Őszintén vágyik arra, hogy segítsen az embereknek? Összképben, rendszerben, stratégiában gondolkodik: figyel az adósság kifizetésére, a vésztartalék megtakarítás létrehozására, az adókedvezmények, adójóváirás kiaknázására, és a hosszú távú vagyon megteremtésére? Mi a története, hogyan került be a szakmába?

Figyeld meg, hogyan válaszol erre a kérdésre. A válaszból sejteni fogod, ha az esetleges közös munka során nem Te és a céljaid lennének számára a fontosak.

2. kérdés: Milyen szolgáltatásokat nyújt ügyfeleinek?

A pénzügyi tanácsadó segít  a hosszú távú befektetési stratégiák kialakításában, segít mérlegelni a különböző típusú számlák előnyeit és hátrányait, segít kiválaszthatani a befektetési portfólió elemeit, és megtakarítási referenciaértékeket hozhat létre, hogy segítsen elérni hosszú távú céljaidat. Képes válaszolni a befektetésekkel kapcsolatos kemény kérdésekre, így biztos lehetsz benne, hogy segítségével jó döntéseket hozol.

Ne feledd, fontos, hogy a tanácsadód megértse, ismerje az egész pénzügyi helyzetedet. Keress olyan valakit, aki nem csak megérti a befektetési, pénzügyi céljaidat, hanem segít az adóoptimalizálásban, a biztosítási fedezet kialakításában és az ingatlan terveid megvalósításában is. A pénzügyi tanácsadó segít, megérteni a bonyolult befektetési feltételeket, és segít neked a pénzeszközök kiválasztásában.

A pénzügyi tanácsadók hozzáférnek online erőforrásokhoz. Ezek az erőforrások segíthetnek a befektetések teljesítményének nyomon követésében, a megtakarítások mérföldköveinek meghatározásában, …. Amikor először találkozol egy pénzügyi tanácsadóval, győződj meg arról, hogy pontosan megismerheted azokat a szolgáltatásokat és erőforrásokat, amelyekkel segítséget nyújt neked pénzügyi céljaid elérésében.

3. kérdés: Mi a befektetési filozófiája?

Győződj meg arról, hogy pénzügyi tanácsadód hosszú távú befektetési stratégiával rendelkezik-e. Akarj egy profit, aki ösztönözni fog, hogy következetesen fektess be, függetlenül attól, hogy a piac hogyan teljesít.

Egy jó pénzügyi tanácsadó szeretne megismerni Téged, az általános pénzügyi helyzetedet és céljaidat, mielőtt stratégiákat vagy termékeket ajánlana. De ha egyszer elkezd különböző megközelítéseket javasolni, akkor számíthatsz, hogy különböző befektetési alapokat, befektetési eszközöket ajánl fel az átlagosnál magasabb teljesítményért. Felejtsd el azt a pénzügyi tanácsadót, aki meg akarja kockáztatni az összes megtakarított, befektetett pénzedet azzal, hogy megpróbál rábeszélni, hogy befektess minden pénzed egyetlen befektetésbe. (Azt pedig eleve kerüld, aki csak biztosítási terméket ajánl.)

A vagyonépítés kulcsa az évről évre jó befektetési eszközökbe történő befektetés. Azt javaslom, hogy befektetésedet diverzifikáld.

4. kérdés: Hogyan fogtok kommunikálni a befektetéseidről?

Nem akarsz olyan pénzügyi tanácsadónál dolgozni, aki csak akkor foglalkozik veled, ha új szerződésre akar rábeszélni. Keress valakit, akivel folyamatosan tudsz kommunikál – folyamatosan segít a befektetéseid teljesítésének értékelésében, és a portfólió összetételének módosításában…

Mennyit kommunikálhatsz pénzügyi tanácsadóddal? Ez személyenként változik és a saját preferenciáidtól függ, de olyan tanácsadót és megoldást találj, akivel – amivel komfortosan érezheted magad. A legtöbb ember számára ez azt jelenti, hogy ritkán találkozik tanácsadójával, de javasolt évente többször bejelentkezni hozzá. Amikor úgy döntesz, hogy pénzügyi tanácsadóval dolgozol a pénzügyeiden, akkor itt az ideje, hogy elgondolkodj, milyen gyakran szeretnéd tartani vele a kapcsolatot.

5. kérdés: Hogyan fizetik a munkáját?

Ha először találkozol egy pénzügyi tanácsadóval, ez legyen az egyik legfőbb kérdésed. A szolgáltatás ára érinti a végeredményt, ezért fontos, hogy alaposan megértsd, hogy a tanácsadó hogyan, honnan kap fizetést. A legtöbb pénzügyi tanácsadó ingyenesen konzultál, de ne hidd, hogy az a tanácsadás neked nem kerül pénzedbe. Javaslom, fizess a szolgáltatásért.

Ha pénzügyi tanácsadóval dolgozol, akkor egy teljes körű szolgáltatást nyújtó szakembert fizetsz meg,  aki segítséget nyújt neked abban, hogy reális célokat tudj kitűzni, segít következetesen megtakarítani, befektetni,  megnyugtathatja az idegeidet, ha a piac leáll, és válaszol minden olyan kérdésre, amelyet a befektetéseiddel kapcsolatban felteszel. Tapasztalatom szerint egy ilyen kapcsolat minden pénzt megér.

Egy jó pénzügyi tanácsadó egyértelműen megfogalmazza mik a szolgáltatásai, azoknak mennyi a díja, és  azt is, hogy miért érdemes vele dolgozni. Ezt keresd. Ha egy tanácsadó elhárítja a díjakkal kapcsolatos kérdést, vagy azt mondja, hogy a szolgáltatást helyetted XY cég fizeti, akkor szólaljon meg benned a vészcsengő, keress tovább. Ne dolgozz valakivel, aki nem ad egyszerű választ arra, hogyan fizetik meg a munkáját.

6. kérdés: Hogyan méri és értékeli a befektetési teljesítményeket?

Olyan profit akarsz, aki látja a nagy képet, nem csak az egyes lépések eredményét. A jó pénzügyi tanácsadó értékelni fogja portfólió teljesítményét a kockázati tolerancia és a hosszú távú célok fényében, valamint a piac trendjeit is figyelembe veszi. A megtérülési ráta fontos, de nem ez a legfontosabb tényező.

Győződj meg arról, hogy a választott pénzügyi tanácsadó figyel a változatos portfólió összeállítására.  Különböző típusú befektetési eszközök különböző módon reagálnak a piaci trendekre.  A diverzifikált portfólió folyamatosan növeli befektetéseidet az idő múlásával.

Ha a tanácsadó az összes pénzed egy befektetési eszközbe akarja tenni, ez egy figyelmeztető jelzés, hogy nem megfelelő a számodra.

7. kérdés: Meg tudná mondani, miért ment el az utolsó két ügyfele, akiket elvesztett?

A dolgok nem mindig működnek jól, és nem feltétlenül rossz jel, ha egy tanácsadó, elvesztette pár ügyfelét a közelmúltban. Figyeld meg, hogy a tanácsadó hogyan válaszolja meg ezt a kérdést. Ha nem válaszol a kérdésre, az rossz jel.