Egyre többször kerül elő a boltokban fizetéskor a bankkártya. Havonta átlagosan 5 tranzakciót bonyolítunk le bankkártyával. A kártyás tranzakciók növekedésével persze a visszaélések száma is megemelkedett, de ezek aránya a forgalomhoz viszonyítva még mindig alacsony. A kártyás csalásokkal kapcsolatos szabályozással azonban érdemes tisztában lenned. Íme, a részletek és egy kis összefoglaló arról, jövőre milyen fontos változások léphetnek életbe.

[social_warfare]

2016-ban nagyot ugrott a bankkártyás fizetések népszerűsége.  Ehhez  hozzájárult az is, hogy jelentősen bővült a bankkártyát elfogadó helyek száma: napjainkban csaknem 110 ezer POS terminálnál lehetséges a kártyás fizetés.

jelenleg 10, 4 millió bankszámla és 9,1 millió fizetési vagyis, hitel- és bankkártya van forgalomban. A növekvő kártya használat miatt persze a kártyás visszaélések száma is megemelkedik,  de hamarosan a fogyasztókat védő két fontos új változás léphet életbe.

A bankkártyás csalások száma a tavalyi évben emelkedett

2016 első félévében a tranzakciók kevesebb, mint 0,006 százalékát, az összérték 0,01 százalékát tették ki a visszaélések
– olvasható a Magyar Nemzeti Bank 2017-es Fizetési Rendszer jelentésében.
A kártyás visszaélések irányukat tekintve elsősorban a határon átnyúló forgalmat, visszaélési fajták szempontjából pedig főleg az internetes vásárlásokat érintették. Vagyis a statisztikák azt mutatják, hogy leginkább az internetes vásárlásokkor kell odafigyelni arra, pontosan kinek és milyen formában adod meg a bankkártyád adatait. Ennél már jóval kevesebb visszaélés történik hamisított, vagy elveszett, ellopott kártyákkal. A meg nem érkezett bankkártyákkal való visszaélések száma pedig csak ezek után következik a sorban.

Bár sokan tartanak az érintőkártyás fizetési formától, a tapasztalatok mégis azt mutatták meg, hogy a visszaélések aránya az ilyen típusú kártyáknál nem számít kiemelkedőnek.

Bankkártyás visszaélés esetén ki fizet a végén?

Fontos tudnod, hogy már most is az ügyfelekre hárított kár az összes veszteség csupán 10 százalékát teszi ki, hiszen a visszaélések terhét 90 %-ban a kibocsátók, viselik.

A bankkártyás visszaélések esetében a pénzforgalmi törvény részletesen meghatározza a felelősségi és kárviselési szabályokat. Jelenleg például, abban az esetben, ha nem rosszhiszeműen és nem csalárd módon jársz el, és ellopott vagy elveszett bankkártyáddal, a PIN kódod használatával történt a visszaélés, annak a pénzforgalmi szolgáltatóhoz történt bejelentéséig keletkezett károkból legfeljebb 45 ezer forintnak megfelelő összeg mértékéig kell neked viselni a kárt.

A 2018. elejétől életbelépő új szabályozás szerint ez az összeg 45 ezerről 15 ezer forintra csökkenhet, illetve, a kivizsgálás ideje is megváltozik, legkésőbb másnap vissza kell adni az ügyfélnek az ellopott összeget.
A bankkártya eltűnésének, ellopásának bejelentését követően a keletkezett kárt már teljes mértékben a pénzforgalmi szolgáltató viseli. Ám ez a szabály nem vonatkozik rád például akkor, ha súlyosan gondatlanul jársz el, például ha a PIN kódodat és a bankkártyádat egy közös helyen tartottad.

Mindemellett nem szabad elfelejtened, hogy neked is kötelességed bejelenteni, ha elveszik, vagy ellopják a kártyádat. Ellenben a bankok is észlelhetnek a gyanús tranzakciókat, amelyek esetén értesítenek Téged, de akár le is tilthatják a kártyádat. A külföldi utazást ezért érdemes jelezni külön a bankod felé.

Javasolt azt is jelezni az utazás előtt a banknak, hogy mit tervezel és melyik térségben, így kiemelt figyelmet fordíthat a bank a gyanús tranzakciók monitorozására.

Mit tegyél, ha már megtörtént a baj?

A kártya elvesztése esetén fontos, hogy mihamarabb jelezd a problémát a bankod felé, hogy ne lehessen visszaélni kártyáddal.

Ha kártyaadataidat vagy a PIN kódodat megszerezték, a kártyát rögtön le kell tiltani.

A már megtörtént jogosulatlan tranzakcióról egy reklamációs nyomtatványt kell kitöltened (ez a legtöbb banknál elküldhető e-mailben, vagy kérhető/leadható személyesen bankfiókban), amely alapján a bank kivizsgálást indít az elfogadóhely felé, ahol a reklamált tranzakció történt. A kivizsgálás kártyatársasági előírások alapján maximum 120 nap, az eredmény határideje az elfogadóhely bankjának válaszától függ.

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó, coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

Hasznosnak találtad ezt a cikket? Lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*