A költségvetésnek tükröznie kell az életedet. 

Gondolj arra, hogy egy barátságos, jól karbantartott házad/lakásod van – nagy gonddal választottad ki a színeket a falra, a bútorokat a különböző helyiségekbe. Te tervezted. Te döntötted el, mi hol legyen…. A költségvetés a házad/lakásod. Te döntöd el, hová mi kerül ( a pénzedből)  minden hónapban.

Ez azt jelenti, hogy ha szeretnél  egy nagy bevásárlást, vagy gyakrabban akarsz étteremben enni, nem jelent problémát. Csak rendezd be először a költségvetésedet. Ha új házat szeretnél vásárolni, vagy pénzt tennél félre az adósságod kifizetésére, az fantasztikus! Csinálj neki helyet.

Gondolj a kényelmesen berendezett otthonodra. Minden a helyén van, összhang és rend van. Jól  érzed magad. Jó hazamennni. Ugye, klassz érzés? A probléma akkor kezdődik, amikor elkezd “elszállni” az éttermi étkezés a költségvetésben (jelképesen a lakás egyik helyisége kiürül), majd “betolod a kanapét (a pénzt, fedezet) kanapét, hogy fizetni tudd az éttermi költségeidet. A hasonlat használható a ruházkodási kiadásokra, bármilyen költségkeretre. A lakás egyes helységei a költségvetés egyes kategóriái. Felborul a lakás/otthon harmóniája, ha az egyik helység padlótól a plafonig zsúfolva van, s egy másik helység pedig kong az ürességtől.

Mindjárt mutatok egy kiegyensúlyozott költségvetés-felosztást.

Miért fontos a költségvetéshez való ragaszkodás?

Mindannyian felnőttek vagyunk. Senki sem mondhatja meg, hogy mit együnk reggeilre, vessük be az ágyunkat miután felkelünk, ….. És senki sem kényszeríthet bennünket a költségvetés készítésére.

A költségvetés-készítésünknek oka, “miért”-je van. A “miért” különbözik személyenként. A “miért” a legfontosabb, segíts a legjobb döntéseket hozni a pénzeddel.

Talán szereted a béke és biztonság érzését, amit akkor kapsz, amikor költségvetésed van. Talán azt szeretnéd megtanítani a gyerekeknek, hogy a pénz beosztása, kezelése, gyarapítása a legjobb “nyugtító”. Vagy lehet, hogy van néhány nagy pénzügyi álmod, amit teljesíteni akarsz!

Keresd meg, fedezd fel, nevezd meg a személyes miértedet, és tartsd szem előtt, amikor dolgozol, hogy ragaszkodj a költségvetéshez minden hónapban és a jövőben.

Hogyan állíthatod össze a költségvetésedet, amelyhez tudsz ragaszkodni?

A  költségvetés a sikert támogatja. A költségkeretekhez való ragaszkodás érdekében írj kívánságlistát, és oszd fel reálisan, hogy mennyi pénzt költhetsz egy adott kategóriában.

Kezdéshez nézd meg a javasolt költségkeretszázalékokat. Ezek a számok nem jelentenek kemény határorakt, hanem inkább útmutatást nyújtanak a kezdéshez. Az első hónapokban módosíthatod a számokat, így a számok, keretek legjobban megfelelnek majd a Te életednek és igényeidnek.

Így oszd fel a pénzed költségkategóriánként:

 • Ajándék 10-15%
 • Háztartás 25–35%
 • Szolgáltatások 5–10%
 • Élelmiszer 10–15%
 • Közlekedés 10–15%
 • Egészség 5–10%
 • Biztosítás 10–25%
 • Személyes 10-15%
 • Kikapcsolódás 5-10%
 • Megtakarítás 10-15%

Természetesen, ha adósságaid vannak, akkor ezeket a számokat át kell írnod, hogy a lehető leggyorsabban megszabadulhass tőlük. Ne felejtsd: Te vagy a költségvetésed tervezője, ezért győződj meg róla, hogy a költségvetés illeszkedik hozzád.

8 tipp, amely segíthet ragaszkodni a költségvetésedhez

 1. Légy reális. Tegyük fel, hogy minden hónapban 5 ezer forintot adsz éttermi étkezésre, de háromszorosát költed el. Valamit fel kell adnod. Miért nem “felezel”? A következő hónapra állíts be magasabb keretet, de kicsit fogd is vissza magad. Minél közelebb van a terved a valósághoz, annál valószínűbb, hogy ragaszkodsz hozzá.
 2. Állíts be automatikus utalást. Ez egy egyszerű módja a nagy cél elérésének. Állíts be automatikus utalást, így a pénzed automatikusan, rendszeresen megy a megtakarítási számládra vagy a karácsonyi ajándékra szánt alapodra. Így nem költöd el véletlenül a pénzt valami csábító dologra.
 3. Tervezd meg ételeidet. Munka után rohansz a boltba, éhesen , s ott bolyongs a sorok között azon törve a fejed, mi is legyen a vacsora? Egyszerű a megoldás: Tervezd meg az összes reggelit, ebédet, vacsorát és ételeket minden hétre. Ahelyett, hogy megvennél bármit, ami jól néz ki, menjen a boltba egy étkezési listával a kezedben. Vedd meg, amire szükséged van, és már mehetsz is haza. (Ezt olvastad már?)
 4. Oszd fel. Irigykedsz, hogyha látod, hogy a szomszéd pörög a kedvesével, de Te a hónap első hetében a szórakozásra szánt pénzedet már elköltötted. Oszd fel a havi szórakozásra kikapcsolódásra szánt pénzed heti összegekre, egy meghatározott összeget szánj minden hétre. Így a következő hónapban az első héten nem fog minden pénzed elfogyni!
 5. Készíts “szociális naptár”-t. Születésnapok. Esküvők. Évfordulók. Szereted a nagy életeseményeket a barátaiddal és a családoddal megünnepelni, de nem mindig számolsz az ezzel járó kiadásokkal. Legközelebb nézzd át a naptárt, és nézzd meg, mikor milyen családi, baráti esemény várható. Ha nincs “szociális naptár”ad, csinálj egyet most. Nem tart sokáig, és a tervezés csodákat művel!
 6. Várd ki. Kirakatokat nézegetsz, s meglátsz egy tökéletes ruhát. Azonnal meg szeretnéd venni. De a ruházati költségkereted alacsony. Végy mély lélegzetet és próbáld ki ezt: Mondd magadnak, hogy megvásárolhatod, de nem most, hanem a következő hónapban. Addigra ki is derülhet, hogy végül is nem tetszik neked.
 7. Dobd el a hitelkártyát. A kutatások azt mutatják, hogy az emberek hajlamosak arra, hogy bizonyos esetekben 83% -kal többet költsenek, amikor készpénz helyett hitelkártyával fizetnek. Ez azért van, mert nem érzik a kifizetés fájdalmát, amíg hetekkel később nem jön a bankszámlakivonat, egyenlegértesítő sms. Ne hagyd, hogy a késleltetett kifizetések kísértése arra kényszerítsen, hogy többet költs egy tételre, mint amennyit ér, illetve amennyit megengedhetsz magadnak. Ragaszkodj ahhoz, hogy a betéti kártyáddal vagy készpénzzel fizetsz.
 8. Legyen partnered. Ha mindent kipróbáltál már, amit itt fentebb felsoroltam , de még mindig túlköltekezel minden hónapban, keress egy elszámoltató partnert. Ha házas vagy, legyen az a házastársad. Ha egyedül vagy, akkor pénzügyileg hozzáértő barát vagy családtag. Kérd meg őket, hogy segítsenek létrehozni (és ragaszkodni) egy jobb költségvetéshez, amely megfelel a Te életmódodnak.

Mint bármelyik jó házvezetőnő, tudod, mikor szép, tiszta és redezett egy otthon, ahol jó és kellemes élni. Tehát ha a költségetésed nem kényelmes a számodra, akkor addig tervezd, rendezd át, amíg ez nem lesz. Te irányítasz! Keményen megdologozol a pénzedért, ne hagyd, hogy “faképnél hagyjon”. Ragaszkodj hozzá, ragaszkodj az álmaidhoz, terveidhez. (Kérj segítséget, ha szükséged van rá).

Hozz létre egy költségvetést, amely illeszkedik hozzád, jelentkezz be egy konzultáció-csomagra. Állítsuk be a havi költségkereted.

 

Júliusi költségvetés - 5 leggyakrabban kifelejtett költség
Költségvetés készítése - mi a Te "miért"-ed?
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.