Az étkezés tervezésével időt és pénzt takaríthatsz meg. Ez a bejegyzés segít, hogyan csináld.

Mindig böngészed, követed az Instagram-ot , Pinterestet azért, hogy rendszeresen láthasd az elképesztően tökéletes étkezési fotókat?

A Facebookon elmented a sütési/főzési folyamatot bemutató videókat, és gondolatban már a szádat nyalod…de az álmodozást megszakítja a gyereked, családod kérdése: „Mi lesz a vacsora?” …Akár előre tervezed a menüt, akár nem, ezzel a helyzettel nap mint nap szembe találhatod magad. És legyél bármilyen elfoglalt is, erre fel kell készülnöd, így ajánlatos ha ezt is előre tervezetten teszed.

Más a finomabbnál finomabb ételekről fantáziálni, és más a valóság. És bár szinte senki sem tud 60 másodperc alatt vacsorát összedobni,  az étkezés tervezésével sokkal könnyebbé teheted az utat a bevásárlástól a  tálalásig.

Mi az a menütervezés?

Az ételterv, étkezési terv, menü az ételeid költségvetése. Te döntöd el, hogy a hét minden napján mit fogsz/fogtok enni. A pizza a hét minden napján lehet vacsora, de lehet, hogy csak néha  rendelsz, vagy éppen otthon főzöl minden nap. Teljesen rajtad áll! A helyes étkeztetési terv megváltoztathatja a család költségvetését. 

Három ok, amiért érdemes kipróbálnod a menütervezést:

Az étkezés tervezésével időt takarítasz meg:

Minden hét elején körülbelül 30 percet tervezz a következő hét napra. Ez valószínűleg több idő, mint amennyit most ezzel töltesz, de ha egy kicsit többet dolgozol a tervezéssel, akkor rengeteg időt spórolsz meg a . Képzelje el, hogy este hazamegy, és pontosan tudja, mi kell ahhoz, hogy az embereknek szájába jusson. Képzelje el, hogy egy hosszú nap után nem futsz a boltba, vagy nem kell az utolsó pillanatban a nyitott hűtőszekrény előtt állva kiagyalnod, hogy mit tudsz kihozni a hűtő tartalmából… Az előre tervezéssel időt takarítasz meg!

Az étkezés tervezésével pénzt spórolsz:

Készülj fel, mielőtt elindulsz a boltba, és így kevésbé valószínű, hogy olyan ételeket vásárolsz, amire nincs szükséged.  Keress receptelet, hogy változatos ételeket tudj enni, készítsen listát, és kezdődhet egy “kajatervező-játék”. A tervezés során teljes mértékben használd fel a hozzávalókat, amelyeket vásárolsz, és nem fogsz kidobni  ételeket. Mi lehet még meggyőzőbb, hogy elkezdj menütervet készíteni?

Talán ez: spórolsz az élelmiszerbolti költségekkel, és havonta csökkentheted az élelmiszerre fordított összegeket. Ez azt jelenti, hogy a “felszabaduló” pénzedet a pénzügyi céljaid felé irányíthatod. Ez lehet adósság kifizetése, vészhelyzeti alap létrehozása, egy üdülési alap megtakarítása…

A menütervezéssel megóvod az egészséged.

Ha előre megtervezed, mikor – mit eszel/esztek, teljesen felkészülten ügyködhetsz a konyhában. Nem leszel ideges, nem kell gyorskajákat rendelned… Új, egészséges receptet próbálhatsz ki, és ha vannak gyerekeid, akkor bevonhatod őket is a munkába. Ha egyedül főzöl, tegyél fel egy kis zenét, hallgass meg egy podcastot, s közben lazán elkészül a vacsora.

[bctt tweet=”Pár hét után önműködő lesz az egész menütervezés, hiszen ha a heti menüt elmented, pár hét után már nem kell újat írnod, hanem csak előveszed a régit, és csak a bevásárlólistát igazítod hozzá.” username=”@penzugyitanoda”]

Hogyan készíts menütervet, ami működik is?

Íme, egy “step-by-step”  útmutató a sikeres étkezés tervezéséhez.

  1. Fogd a naptárad, jegyzettömböt és tollat, és menjen a konyhába (vagy használd a telefonodat!).
  2. Döntsd el, mikor vásárolsz élelmiszert. Írd be ezt a napot az étkezés-tervezési hét kezdetének.
  3. Nézd meg a havi költségvetésed, hogy megtudd, mennyit költhetsz havonta élelmiszerekre.
  4. Osszd el a teljes élelmiszer- költségkeretedet néggyel. Írd el ezt a számot heti kiadási keretként.
  5. Vess egy pillantást a kamrádra, speizedre, nézz be a hűtőbe és a fagyasztóba. Készíts egy listát az olyan élelmiszereről, amelyek hamarosan lejárnak, vagy a következő héten jól használhatók.
  6. Olvass szakácskönyveket, receptes blogokat, nézegesd a Pinterestet és vedd elő a családi recepteket, amelyeket szeretnél elkészíteni.
  7. Vess egy pillantást a már meglévő hozzávalók listájára, és hasonlítsd össze a receptekkel, amelyeket szeretnél elkészíteni. Keresd meg a “közös halmazt” – minden olyat, amihez a már meglévő élelmiszereidet fel tudod használni.
  8. Ellenőrizd a naptáradat, és jegyezd fel a már foglalt vacsorákat, amelyeket a barátaiddal vagy a pároddal, családoddal étteremben, házon kívül költesz el. Tervezd meg az elkövetkező hét ételeit.

A tervednek, feljegyzésednek olyannak kell lennie, mint ez:

A fotó egyik római vakációnkon készült.

Vasárnap: grillezett sertés tarja és csirkecomb hamuban sült édesburgonyával és salátával

Hétfő: bolognai Spagetti

Kedd: vacsora Kovácséknál

Szerda: „Római vacsora” – szárított paradicsom, rusztikus kenyér, kolbászok, sajtok, fetával töltött paprika, olivabogyó

Csütörtök: zöldbab-főzelék fasírozottal

Péntek: pizza-party barátokkal 

Szombat: vacsora anyáéknál , én csak a somlói galuskát viszem

Készíts egy bevásárlólistát az étkezési terved alapján. (Ellenőrizd a konyhádban a listán szereplő alapanyagokat, és jelöld be a már meglévő elemeket.) Ne felejtsd el ellenőrizni a fűszerszekrényt!

Vásárold meg élelmiszereket. Vidd haza, tedd le őket, és töltsön el az a tudat, hogy jó dolgot csináltál.

Mit lehet főzni 3.268 Ft értékű alapanyagból?

További menütervezési tippek

Az első étkezés terv készítésének izgalmában előfordulhat, hogy elfelejtesz néhány kulcsfontosságú dolgot. Ne izgulj, bele fogsz jönni, csak gyakorlás kérdése. 

3 vagy 4 étkezéssel számolj naponta. A reggelik legyenek alapreggelik, amelyek nem igényelnek sok munkát, de egészségesek. Egy étkezésre mindenképen tervezz főtt ételt.

Hagyj helyet a maradéknak a heti tervben. Nem fog minden étel elfogyni és ez természetes dolog! Építsd be a maradékokat az menütervbe, hogy csökkentsd az élelmiszer-hulladékot. A maradékokat le is fagyaszthatod. Lehet, hogy lesznek napok, amikor túl fáradt leszel ahhoz, hogy bármilyen készüléket használj, kivéve a mikrohullámút.

Ne bonyolítsd a vacsorát. Felejtsd el, hogy minden étkezéshez többfogásos menüre  van szükséged.

Finomítsd a menüterved, hogy többet spórolhass

Ha valóban több szabadidőt szeretnél naponta és több megtakarítást a költségvetésedben, akkor emeld menütervezést a következő szintre a következő tippek követésével:

Töltsd fel a kamrát, a hűtőszekrényt és a fagyasztót. Gondoskodj  hosszú élettartamú, ízletes és tápanyagdús élemiszerekre, mint a rizs, tészta, konzerv bab, konzerv paradicsom és szósz, fagyasztott zöldségek, vaj, tej, tojás és parmezán sajt…

Készíts listát a kedvenc ételeidről. Amikor találsz egy jó, gyorsan elkészíthető  receptet, jegyezd fel a címét, a forrást egy jegyzetben vagy a telefonban.

A tematikus napok egyszerűsítenek. A kategóriákat rendelj a napokhoz. Például: Húsmentes hétfő, egytálételes kedd, főzelékes szerda, húsevő csütörtök, pizza péntek, stb.

Ne felejtsd el a maradékodat. Ha nem tudsz/tudtok mindent megenni, győződj meg róla, hogy a maradékokat a fagyasztóba teszed, mielőtt megromlik, tönkre megy. Vagy maradék legyen a következő napi ebéd! Az ebéd csomagolása könnyű módja a spórolásnak.

Tervezz heti egy “maradék”-napot. A tematikus napokból talán ez a legjobb! Alapvetően azt tervezed, hogy nem tervezed. Elfogyasztod a maradékot, amely lehet egy fagyasztott étel, amit te készítették, vagy kreatív leszel a konyhában, és az éppen rendelkezsére álló kis mennyiségű, maradék alapanyagokat felhasználva készítesz ételt. Ha így teszel, akkor több pénz marad a zsebedben és kevesebb élelmiszer-hulladékot dobsz ki.

Könnyebb a menütervezés, ha folyamatosan tisztában vagy a készleteiddel. Ami fogytán van, azt feljegyezheted a bevásárlólistára.

A heti időbeosztásodba tervezd be az étkezési terv készítésére, és a főzésre az időt.

A menütervezés milyen hatással van a költségvetésedre? Gyere, mondd el a Facebook-on!