Minden évben emberek milliói tesznek újévi fogadalmakat. Izgalom övezi a januárban kezdődő újrakezdés által nyújtott lehetőségek ígéretét.

A Scrantoni Egyetem tanulmánya szerint azonban az embereknek csupán 8 százaléka képes betartani újévi fogadalmát. Másképpen fogalmazva, az emberek 92 százaléka nem éri el az újévre kitűzött céljait.

Legyen szó akár az egészségesebb étrend betartásáról, a jobb edzési rutinról, a bölcsebb pénzügyi szokásokról vagy akár a kevesebb tévénézéssel töltött időről, mindannyian ismerünk olyan embereket, akik feladták fogadalmaikat.

Miért történik ez? Hogy lehet, hogy az élet legkülönbözőbb területein olyan sokan képtelenek betartani a saját maguknak tett ígéretüket?

 

Minden a gondolkodásmódon múlik. Mi a különbség az elhatározás és a gondolkodásmód között? Kezdésként nézzük meg a szótári definíciókat:

Elhatározás: „Határozott döntés arról, hogy megteszünk vagy nem teszünk meg valamit.”

Szemléletmód: „Valaki által vallott, kialakult attitűdök összessége.”

A sajnálatos igazság az, hogy az „elhatározás” valaminek a megtételére bizonyos fokú érzelmi súrlódással jár. Ha például fogyni próbálsz, az elhatározás, hogy kevesebbet eszel és többet mozogsz, minden egyes visszaesésnél frusztrációt, türelmetlenséget és csüggedést eredményezhet. Másrészt egy új gondolkodásmód megváltoztatja azt, ahogyan az előtted álló kihívásokhoz közelítesz. Ahelyett, hogy félelemmel és a kudarctól tartva közelítenél a célodhoz, pozitívan fogsz belemenni a helyzetekbe, és izgatottan várod a lehetőséget, hogy tanulj, fejlődj, és végül sikerrel járj!

Legyél tehát konkrét: milyen gondolkodásmódra van szükség ahhoz, hogy az új évben elérd pénzügyi céljaidat?

Célok vs. elhatározások/ Hogyan érheted el mindkettőt az új évben?

Újévi gondolkodásmód #1: Önmegerősítés

A megerősítések az egészséges, hatékony gondolkodásmód alapját képezik. Minden utazásnak vannak olyan kihívásai, amelyek önbizalomhiányt és önszabotálást okozhatnak. Önmegerősítés nélkül az „elhatározás” bármilyen cél, különösen a pénzügyi cél elérésére gyorsan összeomolhat.

Jó eséllyel már mondtál magadnak megerősítéseket anélkül, hogy észrevetted volna. Például az olyan gondolatok, mint „Hiszek abban, hogy képes vagyok a sikerre” vagy „Megvan bennem, ami kell”, mindkettő megerősítés. Ezek a kijelentések, bár egyszerű gondolatoknak tűnhetnek, eltolják a fókuszt a vélt kudarcokról és kihívásokról. Ehelyett az elméd az erősségeidre összpontosít, amelyek segítenek leküzdeni az adott kihívásokat. Ez az önmegerősítés ereje!

A pozitív gondolkodás és az önmegerősítés azonban nem jelent mindenre kiterjedő megoldást.

Végül is, ha az önmegerősítés lenne minden, ami a pénzügyi sikerhez szükséges, akkor nem lennénk már mindannyian milliomosok?

A megerősítés inkább az egészséges gondolkodásmód első építőköve, amely segít abban, hogy a pénzügyi céljaidra összpontosíts.

Készen állsz az új gondolkodásmódra? Ronald Alexander, PhD. a szomatikus pszichoterápia és az integratív test-lélek terápia specialistája. A Psychology Today című lapban publikált egy cikket, amelyben felvázolja azt az öt lépést, amellyel a megerősítések működőképessé válhatnak. Ezek a lépések a következők:

 1. Írj egy listát azokról a tulajdonságaidról, amelyeket negatívnak gondolsz.
 2. Írj egy olyan megerősítést, amely minden egyes önértékelési pontot ellensúlyoz.
 3. Szánj időt reggel, délben és este arra, hogy 5 percig hangosan kimondd a megerősítést.
 4. Az állítás „lehorgonyzása” a testedben azáltal, hogy a kezed a testednek arra a részére helyezed, ahol kellemetlennek érezted, amikor az 1. lépés során azonosítottad a negatív tulajdonságokat.
 5. Keress meg egy barátot, családtagot vagy edzőt, aki elismétli Neked a megerősítéseket.

Bár a megerősítések nem jelentenek végleges megoldást, Alexander szerint ez a folyamat segít elfogadni azt, ami van, így erőt meríthetsz ahhoz, hogy a lehetőségek felé haladj. Próbáld ki, és meglátod, hogy jobban felkészültél-e pénzügyi céljaid elérésére!

Újévi gondolkodásmód #2: Takarékos gondolkodásmód

Ahogyan az elhatározás és a gondolkodásmód között is van különbség, úgy a takarékosság és az “olcsóság” között is.

Az olcsó embereket a spórolás vezérli, függetlenül a megvásárolt termék minőségétől. Más szóval, az “olcsó” gondolkodásmód arra összpontosít, hogy mindenáron kevesebbet költsön. A takarékosság ezzel szemben a teljes értéket maximalizálja, és hajlandó egy kicsit többet fizetni a jobb értékért.

Hogyan élj a lehetőségeiden belül? - FOMO nélkül

Íme egy példa a való világból: egy “olcsó” gondolkodásmódú ember csak az árat veszi figyelembe, de egy takarékos ember az árat veszi figyelembe, miközben megnézi a véleményeket, a tartósságot, a megbízhatóságot és a termék általános minőségét is.

Egy olcsó ember 10000 Forintot költ például olyan cipőre, amely csak pár hónapig tart, és utána cserére szorul, míg egy takarékos ember 40000 forintot költ olyan cipőre, amelyek évekig tart.

Az olcsó emberek talán spórolnak a borravalóval egy étteremben (különösen, ha kupont használnak fel), de a takarékos ember az embereket a megtakarítások fölé helyezi.

Az olcsó ember lehet, hogy megtagadja a fogorvoshoz járást, hogy pénzt takarítson meg, de a takarékos ember felismeri, hogy az éves fogorvosi látogatások hosszú távon pénzt takaríthatnak meg a szuvas fogak, gyökérkezelés és más költséges fogászati problémák megelőzésével.

Végső soron nincs tudományos módszer arra, hogy valóban számszerűsítsük a különbséget az olcsó és a takarékos ember között. Talán a legjobb különbségtétel egy olyan gondolkodásmódból fakad, amely az értéket és nem csak a költségeket nézi. Ne feledd, hogy csak azért, mert valami olcsóbb, mint egy másik alternatíva, még nem jelenti azt, hogy akkor is olcsóbb, ha az összes hosszú távú költséget (karbantartási, javítási költségek, cserék vagy előre nem látható problémák) is figyelembe vesszük.

Tehát, amikor legközelebb vásárláson kapod magad, kérdezd meg magadtól: Csak a vásárlás pénzbeli költségeit nézem? Vagy figyelembe veszem ennek a tárgynak/szolgáltatásnak az értékét is?

A takarékos gondolkodásmód hosszú távon segít megtakarítani, hogy elérd pénzügyi céljaidat!

3 módszer, hogy felkészítsd a pénzügyeidet az új évre

Újévi gondolkodásmód #3: Bőség gondolkodásmód

A szűkösség – gondolkodásmód az, ami a legtöbb embert megakadályozza céljai elérésében.

Az a meggyőződés, hogy soha nem lesz elég, a félelem, a stressz és a szorongás érzését eredményezi. Hogyan hozhat bárki is objektív pénzügyi döntéseket, ha ezek az érzelmek elhomályosítják az ítélőképességét? A befektetés például magában hordozza a kockázatot, de aki szűkös gondolkodásmóddal rendelkezik, az valószínűleg teljesen kockázatkerülő.

Aki szűkös gondolkodásmóddal rendelkezik, az csak a problémákat látja, de aki bőséges gondolkodásmóddal rendelkezik, az felismeri a lehetőségeket.

Szóval… hogyan lehet bőséggondolkodást kialakítani? Edzd az elmédet arra, hogy minden helyzetben felismerd a lehetőségek területeit. A bőséggondolkodás lehetővé teszi, hogy több lehetőséget, több választási lehetőséget és több erőforrást láss. Még ha valamiben „kudarcot vallasz” is, az is egy lehetőség arra, hogy megtanuld a leckét, hogy ne kövesd el kétszer ugyanazt a hibát.

Íme néhány példa, amely megkülönbözteti a szűkösség és a bőség gondolkodásmódot:

 • Soha nem lesz elég vs. van még, ahonnan ez jött.
 • A tudás felhalmozása vs. a tudás szabad megosztása.
 • A kockázat elkerülése vs. a lehetőségek megtalálása.
 • A társaim a versenytársaim, vs. a társaim potenciális munkatársak.
 • Állandó aggodalom vs. állandó hála.
 • Én nyerek / te veszítesz vs. mindketten nyerünk.
 • A költségekre való összpontosítás az eredményekre való összpontosítással szemben.
 • A bőség gondolkodásmódja ugyanúgy segíthet előrejutni, mint ahogy a hiány gondolkodásmódja visszatart.

Ha úgy találod, hogy a szűkösség gondolkodásmódjával küzdesz, arra bátorítalak, hogy gondoskodj arról, hogy legyen egy teljesen finanszírozott vészhelyzeti alapod. A vészhelyzeti alap segíthet enyhíteni a váratlan elbocsátások, a gazdasági visszaesés vagy a véletlenszerű kiadások (pl. autójavítás vagy új tető) miatti aggodalmakat. Ne feledd, hogy a szűkös gondolkodásmód a félelemben gyökerezik. Azzal, hogy biztonsági hálót teremtesz magadnak, megteremtheted az alapot a bőség gondolkodásmódra való áttéréshez.

Ismétlem, egy erős megtakarítási számla segít a gondolkodásmódot a hiányról a bőségre váltani, különösen akkor, ha teljes mértékben felismered, hogy van biztonsági hálód a legrosszabb forgatókönyvekre.

Mint minden máshoz, a bőség gondolkodásmód kialakításához is gyakorlásra van szükség. Legközelebb, amikor félelmet, stresszt és szorongást érzel, kérdezd meg magadtól, hogy vajon a szűkösség, vagy a bőség gondolkodásmódjával közelítesz-e a helyzethez. Ez nem azt jelenti, hogy a bőség gondolkodásmód minden félelmet és szorongást megszüntet, de segít megtalálni az izgalmat a lehetőségekben!

Újévi gondolkodásmód #4: Hála

Hogyan lehetsz hálás a jövőben, ha nem vagy hálás azért, amid most van?

Pénzügyileg lejtőre kerülsz, ha egyre többet és többet és többet és többet… és többet akarsz!

Ne érts félre: mindannyian szeretnénk anyagilag stabilak és függetlenek lenni! De a hála az, ami elválasztja a mohóságot a biztonságtól.

Ez nem azt jelenti, hogy ne akarnál javítani a jelenlegi helyzeten. Nagyon sok ember számára 2021 is egy hihetetlenül nehéz év volt, különösen pénzügyileg. Ezzel nem akarom kisebbíteni ezeket a küzdelmeket. Mégis, nem számít, hol vagy az életben, és nem számít, hová tartasz, még mindig gyakorolhatod a hálát. Íme csak néhány ennek a gondolkodásmódnak a váratlan előnyei közül:

Türelem – ami bölcsebb pénzügyi döntéseket eredményez.

Nagylelkűség – ami elősegíti a pénzzel való egészségesebb kapcsolatot.

Elégedettség – ami elválasztja a kapzsikat a takarékoskodóktól.

Természetesen a hála gyakorlásáról könnyebb beszélni, mint megtenni, különösen akkor, amikor úgy tűnik, hogy a dolgok nem úgy alakulnak, ahogyan szeretnénk. Íme néhány módszer arra, hogy a hála a 2022-es gondolkodásmódod részévé tedd:

Kezdj azzal, hogy megfigyelsz… mindent. A hála nem csak a pénzügyi dolgokra korlátozódik. Köszönetet mondasz, amikor egy idegen kinyitja az ajtót az élelmiszerboltban? Szánsz-e időt arra, hogy megszagold a virágokat… szó szerint? Minden nap szánj néhány percet arra, hogy felismerd azokat a dolgokat, amelyeket természetesnek veszel.

Kezdj egy interakcióval naponta. Milyen gyakran mondod reflexből, hogy „köszönöm”, ahelyett, hogy valóban komolyan gondolnád? Legközelebb, amikor a „köszönöm” szó a nyelved hegyére kerül, tarts szünetet. Át tudod gondolni, hogy miért vagy konkrétan hálás? Jegyezd fel gondolatban, hogy igazán értékeld a pillanatot, majd mondj köszönetet!

Gyakorolj a hálát a szándékon keresztül. Amikor legközelebb vacsorát főzöl a családnak, „főzd meg az ételt szeretettel”. Szándékosan gondolj azokra az emberekre, akiket az ételed táplálni fog. Gyakorold a hálát a közösen elfogyasztott étel elkészítése közben.

Koncentrálj a gyerekeiddel vagy a házastársaddal töltött minőségi időre. A világ összes pénze sem helyettesítheti azokat az embereket, akiket szeretsz. Épp most fejeztük be az ünnepi időszakot, de vajon hogyan változna az életed, ha ugyanúgy érintkeznél szeretteiddel, mint karácsony reggelén? Használd ezt a melegségérzést ugródeszkaként ahhoz, hogy valóban hálát érezz azok iránt, akiket szeretsz.

Remélem, ezek a tippek segítenek a öbbet kihozni 2022-ből. Boldog új évet!

A távolság nem akadály!

Online Pénzügyi tanácsadás

Ezt láttad már??

Ha még nem élsz pénzügyi stabilitásban, akkor van egy ajánlatom a számodra!

Töltsd le az INGYENES Útmutató a pénzügyi stabilitáshoz című e-bookomat!

 

Kattints IDE!!

This will close in 20 seconds