Ma már kulcsfontosságú szerepet tölt be az életünkben az internet, ezért egyre fontosabbá válik az, hogy az eddig ismeretlen fenyegetések ellen védekezzünk. A hétvégén nagyon sokat lehetett hallani, olvasni az egész világot fenyegető zsarolóvírusról, ami jelentős károkat okozott és már itthon is megjelent. Már csak azért is résen kell lenni, mert jellemzően a pénzügyeket is elsősorban online módon intézzük. Kellő körültekintéssel azonban az illetéktelen felhasználástól meg tudjuk óvni a pénzügyi adatainkat.

Jól mutatja a zsarolóvírus által okozott károk mértékét, hogy például külföldön cégóriások, egészségügyi intézmények informatikai rendszerét bénította meg, de emellett a kis felhasználók is célkeresztbe kerültek. Itthon is igen gyorsan terjedt a vírus, de egyenlőre komoly károkat, fennakadást nem okozott a cybertámadás. Sikerült ugyan megállítani a fertőzés további terjedését, sokan mégis aggódnak, hogy a számítógépes vírus újabb áldozatokat fog szedni.

A zsarolóvírus e-mailen keresztül is képes terjedni

Gyakorlatilag a vírus e-mailen keresztül is képes terjedni, és az abban szereplő fájlok megnyitásával tudja megfertőzni a számítógépet. A gép ezután teljesen használhatatlanná válik, mert az azon tárolt adatokhoz, fájlokhoz nem lehet többé hozzáférni, a vírus pedig egy adott pénzösszeg megfizetését követeli az adatok visszaállításáért cserébe (ezért zsarolóvírus az elnevezés).

Az tovább növeli a kockázatokat, ha pl. egy munkahelyi hálózatra jut be a vírus, akkor az további terjedésre lehet képes, így akár az összes számítógépet meg tudja fertőzni. Emellett a régebbi Windows operációs rendszereknél (Windows Vista, XP) nagy a fenyegetés, hiszen ezekre frissítések már régóta nem készültek, így a biztonsági réseken keresztül jut be a rendszerbe a vírus.

Így védd a számítógéped

Az IT szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy tartsuk naprakészen az operációs rendszerünket, a lehető leghamarabb igyekezzünk a Windows által elérhetővé tett biztonsági frissítést feltelepíteni a gépre. Emellett az is fontos, hogy biztonsági mentést készítsünk a gépen lévő fájlokról, amit külső adathordozón vagy felhőben tárolunk és naprakész vírusirtó programunk is legyen.

Védd a pénzed a visszaélésektől!

Intő jel is ez a zsarolóvírus-eset, hogy neked is nagyon körültekintőnek kell lenned. Ma már a pénzügyek is szinte kizárólag online módon intéződnek. Gyakran hallani különböző visszaélési módszerekről, és egyre kifinomultabb eszközökkel rendelkeznek a csalók, ezért várhatóan a jövőben egyre gyakrabban találkozhatsz a zsarolóvírushoz hasonló fenyegetéssel. Leghatékonyabban úgy védekezhetsz a probléma ellen, ha megpróbálod megelőzni azt.

Nem lehet eléggé felhívni a figyelmet arra, hogy mennyire fontos az óvatosság. Mindig legyen gyanús, ha egy e-mail szokatlan tartalmú üzenettel érkezik, ezenkívül különböző fájlokat tartalmaz, esetleg az e-mail küldőjének neve és címe is ismeretlen. Ugyanez vonatkozik az olyan emailekre is, melyeket látszólag a bankod küld számodra, például azért mert figyelmeztet a bankszámlánk zárolására. Ilyen esetben se dőlj be, hiszen csak az adataidat szeretnék megszerezni, a bank nem e-mailben értesít egy ilyen eseményről.

Fokozottan figyelj arra, hogy milyen weboldalakon keresztül hajtod végre a pénzügyi tranzakciókat. Sok esetben teljesen egyezik a bank által biztosított bankkártyás fizetési felület a csalók által működtetettel, azonban ezt használva komolyan veszélyezteted a pénzügyi biztonságodat. Nem is beszélve arról, hogy ha elektronikus úton foglalsz szállást vagy vásárolsz, ne add meg e-mailben semmilyen bankkártyával kapcsolatos adatot (legfőképp a három számjegyű CVC kódot ne add meg senkinek).

Emellett érdemes a legfrissebb verziót használni bármilyen programról is legyen szó, ami az operációs rendszer és vírusirtó program mellett igaz az általad használt böngészőre, s még a mobil appokra is.

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó, coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

Hasznosnak találtad ezt a cikket? Lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*


Ezt láttad már??

Ha még nem élsz pénzügyi stabilitásban, akkor van egy ajánlatom a számodra!

Töltsd le az INGYENES Útmutató a pénzügyi stabilitáshoz című e-bookomat!

 

Kattints IDE!!

This will close in 20 seconds