Mi a pénzügyi műveltség?

A pénzügyi műveltség a különböző pénzügyi készségek megértésének és hatékony használatának képessége, beleértve a személyes pénzügyi menedzsmentet, a költségvetést és a befektetéseket. A pénzügyi műveltség a pénzzel való kapcsolat alapja, és egy egész életen át tartó tanulási folyamat. Minél korábban kezded el, annál jobban jársz, mert ez a pénzzel kapcsolatos siker kulcsa.

Olvass tovább, hogy megtudd, hogyan válhatsz pénzügyi “írástudóvá”, és hogyan navigálhatsz a személyes pénzügyek kihívásokkal teli, de kritikus vizein. És ha már képezted magad, próbáld meg átadni a tudást családodnak és barátaidnak. A pénzügyeket sokan ijesztőnek találják, de nem kell annak lenniük, ezért példamutatással terjeszd a hírt.

Miért fontos a pénzügyi műveltség ?

Az elmúlt évtizedekben a pénzügyi termékek és szolgáltatások egyre szélesebb körben elterjedtek. Míg a korábbi generációk elsősorban készpénzzel vásároltak, ma már népszerűek a különböző hiteltermékek, például a hitelkártyák, valamint az elektronikus átutalások. Egy  2019-es felmérés szerint a fogyasztók a tranzakciók mindössze 22%-ában részesítették előnyben a készpénzes fizetést, 42%-ban a betéti kártyát, 29%-ban pedig a hitelkártyát.

Más termékek, például a jelzáloghitelek, a diákhitelek, az egészségbiztosítások és az önállóan vezetett befektetési számlák jelentősége is nőtt. Ez még inkább szükségessé tette, hogy az emberek megértsék, hogyan kell ezeket felelősségteljesen használni.

Bár számos készség tartozhat a pénzügyi ismeretek körébe, a népszerű példák közé tartozik a háztartási költségvetés összeállítása, az adósságok kezelésének és törlesztésének megtanulása, valamint a különböző hitel- és befektetési termékek közötti kompromisszumok értékelése. Ezekhez a készségekhez gyakran szükséges legalább a legfontosabb pénzügyi fogalmak, például a kamatos kamat és a pénz időértékének ismerete. Tekintettel a pénzügyek modern társadalomban betöltött fontos szerepére, a pénzügyi ismeretek hiánya nagyon káros lehet az egyén hosszú távú pénzügyi sikere szempontjából. Sajnos kutatások kimutatták, hogy a pénzügyi analfabétizmus nagyon gyakori: az emberek 66%-ánál tapasztalható ez a hiányosság.

 

A pénzügyi analfabétizmus számos buktatót rejthet magában, például egy pénzügyi analfabéta nagyobb valószínűséggel halmozhat fel fenntarthatatlan adósságterheket, akár rossz költekezési döntések, akár a hosszú távú felkészülés hiánya miatt. Ez pedig rossz hitelhez, csődhöz, lakáselárverezéshez és egyéb negatív következményekhez vezethet. Szerencsére ma már minden eddiginél több forrás áll azok rendelkezésére, akik szeretnének tájékozódni a pénzügyek világáról.

Fontos: A pénzügyi ismeretek segíthetnek megvédeni bennünket attól, hogy pénzügyi csalás áldozatává váljunk, amely bűncselekménytípus egyre gyakoribbá válik.

Ne ölj be a befektetésnek álcázott kétes ajánlatoknak!

Stratégiák a pénzügyi ismeretek fejlesztéséhez

A pénzügyi műveltség fejlesztése – a személyes pénzügyek javítása érdekében -magában foglalja a költségvetés készítésével, az adósságok kezelésével és törlesztésével, valamint a hitel- és befektetési termékek megértésével kapcsolatos különféle készségek elsajátítását és gyakorlását. Íme néhány gyakorlati stratégia, amelyet érdemes megfontolni.

Készíts költségvetést

Kövesd nyomon, hogy mennyi pénzt kapsz havonta, és mennyit költesz el – egy Excel-táblázatban, papíron vagy egy költségvetési alkalmazással. A költségvetésnek tartalmaznia kell a bevételeket (fizetés, befektetések, tartásdíj), a fix kiadásokat (lakbér/jelzáloghitel, közüzemi szolgáltatások, hitelek törlesztése), a szabadon felhasználható kiadásokat (nem alapvető kiadások, például étkezés, vásárlás és utazás), valamint a megtakarításokat.

Családi kassza tervező program

Fizesd ki magad először

A megtakarítások kialakításához ez a fordított költségvetési stratégia azt jelenti, hogy kiválasztasz egy megtakarítási célt (mondjuk egy lakáselőleg összespórolása), eldöntöd, hogy havonta mennyit kívánsz  félretenni ehhez, és ezt az összeget félreteszed, mielőtt a többi kiadást rendeznéd.

Fizesd ki a számlákat időben

Tartsd szem előtt a havi számlákat, és ügyelj arra, hogy a kifizetések következetesen időben megtörténjenek. Fontold meg, hogy beállítod az automatikus terhelést a folyószámládról és állíts be fizetési emlékeztetőket .

Kezeld az adósságot

Használd a költségvetést, hogy a kiadások csökkentésével és a törlesztés növelésével az adósságok felett maradj. Állíts össze egy adósságcsökkentési tervet, például úgy, hogy először a legmagasabb kamatozású hitelt fizeted vissza. Ha túl sok az adósságod, lépj kapcsolatba a hitelezőkkel a törlesztés újratárgyalása, a hitelek összevonása vagy adósságtanácsadási program keresése érdekében.

Fektess be a jövődbe

Ha a munkáltatód kínál yugdíjtakarékossági támogatást, mindenképpen használd ki. Fontold meg egy egyéni nyugdíjszámla megnyitását, és hozzon létre egy diverzifikált befektetési portfóliót részvényekből, kötvényekből …. Szükség esetén kérj pénzügyi tanácsadást szakmai tanácsadótól, hogy segítsen meghatározni, mennyi pénzre lesz szükséged a kényelmes nyugdíjba vonuláshoz, és hogy stratégiákat dolgozzon ki a cél eléréséhez.

Példa a pénzügyi műveltségre

Emma középiskolai tanárnő, aki tananyagán keresztül igyekszik tájékoztatni diákjait a pénzügyi műveltségről. Számos pénzügyi téma alapjairól oktatja őket, például a személyes költségvetésről, az adósságkezelésről, és a nyugdíjcélú megtakarításokról, a biztosításról, a befektetésről és még az adótervezésről is. Emma azzal indokolja, hogy bár ezek a témák a középiskolai évek alatt talán nem lesznek különösen fontosak a diákjai számára, mégis értékesnek bizonyulnak majd egész hátralévő életük során.

Az olyan fogalmak megértése, mint például a kamatlábak, az alternatív költségek, az adósságkezelés, a kamatos kamat és a költségvetés, segíthet a diákjainak például abban, hogyan kezeljék a diákhiteleket, amelyekre az egyetemi tanulmányaik finanszírozásához támaszkodhatnak, és megakadályozhatják, hogy veszélyes mértékű adósságot halmozzanak fel, és veszélyeztessék a jövőjüket. Hasonlóképpen arra számít, hogy bizonyos témák, mint például a nyugdíjtervezés, végül minden diák számára hasznosnak bizonyulnak, függetlenül attól, hogy a középiskola után mihez kezdenek.

 

Hogyan válhatsz pénzügyi “írástudóvá”?

A pénzügyi “írástudás” megtanulása magában foglalja a költségvetés készítését, az adósságok kezelését és törlesztését, valamint a hitel- és befektetési termékek megértésével kapcsolatos különféle készségek elsajátítását és gyakorlását. A személyes pénzügyek javításához szükséges alapvető lépések közé tartozik a költségvetés készítése, a kiadások nyomon követése, a pontos fizetési szorgalom, a takarékoskodás, és a jövőre vonatkozó befektetések.

Melyek a népszerű személyes költségvetési szabályok?

Két gyakran használt személyes költségvetési módszer az 50/20/30-as és a 70/20/10-es szabály, és éppen egyszerűségük teszi őket népszerűvé. Az előbbi azt jelenti, hogy az adózás utáni, nettó jövedelmed három területre osztod – szükségletek (50%), megtakarítások (20%) és igények (30%). A 70/20/10-es szabály is hasonló terv szerint működik, és azt javasolja, hogy az adózás utáni jövedelmed osszd fel a kiadásokra (70%), a megtakarításokra vagy az adósságok csökkentésére (20%), valamint a befektetésekre és jótékonysági adományokra (10%) szánt szegmensekre.

A távolság nem akadály!

Befektetési konzultáció,

AKÁR ONLINE IS!

Ne maradj ki!

Légy naprakész! Légy képben legfrissebb tartalmakkal és a piaci trendekkel, pénzügyi hírekkel!

Ezt láttad már??

Ha még nem élsz pénzügyi stabilitásban, akkor van egy ajánlatom a számodra!

Töltsd le az INGYENES Útmutató a pénzügyi stabilitáshoz című e-bookomat!

 

Kattints IDE!!

This will close in 20 seconds