Ha saját háztartást vezetsz, tudod, mennyi mindenre kell költeni. Ott van a lakhatási költség, több tízezres törlesztőrészlet terhel, a gyerek bölcsődébe vagy óvodába járatását is komoly költségként élheted meg. És akkor még a vásárra is kell pénz: élelmiszer, ruhák, kozmetikumok; minden, ami kell otthonra…. Az első három tényezőn nem nagyon tudsz spórolni, a boltokban viszont több ezer forinttal lefaraghatod a végösszeget, ha nyitva tartod a szemed.

[social_warfare]

A tudatos vásárlás “alapszabályai” már ismerősek lehetnek:

  • ne indulj el éhesen bevásárolni,
  • mindig legyen nálad bevásárlólista,
  • nézd át előre az akciós újságokat és
  • csak a legszükségesebbeket tedd a kosárba.

Spórolhatsz azzal is, ha a “nagy márkákat” a boltok saját márkás termékeivel váltod fel, de a törzsvásárlói programok is sokat segíthetnek abban, hogy több pénz maradjon a zsebedben. Nézzük a lehetőségeket!

Törzsvásárlói programok

[bctt tweet=”A boltokban több ezer forinttal lefaraghatod a végösszeget, ha nyitva tartod a szemed.” username=””]

Ma már egyre gyakoribb, hogy a nagyobb boltok törzsvásárlói programokkal hálálják meg hűségedet. A legismertebb talán a SuperShop kártya, amit a Spar csoport üzleteiben használhatsz. Vásárlásod végösszege alapján 200 forintonként 1 pontot írnak jóvá, az összegyűlt egyenleget pedig le is vásárolhatod.

A kártya használata után kapsz egy blokkot, amelyen szerepel a rendelkezésedre álló pontok összege, illetve tartozik hozzá egy kupon is, amit általában a vásárlást követő héten használhatsz fel egy meghatározott termék kedvezményes megvásárlására. Ezen kívül az is gyakran előfordul, hogy kimondottan a kártyatulajdonosok részére akcióznak le árukat.

A másik törzsvásárlói program a Tesco Clubcard, amely szintén a pontgyűjtésen alapul. 200 forintonként kapsz egy pontot, az összegyűlt egyenleget pedig kuponokra váltják át és kipostázzák Neked, kártyatulajdonosnak. A kuponok általában az általad leggyakrabban vásárolt termékekre biztosítanak kedvezményt, de esetenként levásárolható “pénzkupont” is kaphatsz. Ezek mellett a telefonos applikáción keresztül érvényesíthető online kuponokkal is spórolhatsz pár száz forintot.

Auchan Bizalomkártya –  Idén már az 1 és 399 forint közötti vásárlásaidért 2, 400 és 599 között 4, 600 és 799 között 6, 800 és 999 forint között 8, 1000 forint felett pedig minden elköltött ezresért 10-10 pontot kapsz. A felhalmozott bizalompontokat szintén levásárolhatod.

A drogériákban is sokat spórolhatsz, ha élsz a törzsvásárlói program nyújtotta előnyökkel. A dm-ben például igényelhetsz  “active beauty kártyát”, amelyen szintén pontokat gyűjthetsz (300 forintonként kapsz egyet). Az egyenleget 15, 25 vagy 50 százalékos kedvezményre jogosító kuponokra vagy limitált ajándékokra költheted el.
A Rossmann kedvezményprogramja viszont nagyban különbözik az eddig bemutatottaktól. A Rossmann kártyával ugyanis a drogéria saját márkás termékeit vásárolhatod meg 5 %-os kedvezménnyel.

De egyedülálló megoldást alkalmaz a Müller is. Itt sincs pontgyűjtés, de még csak kártya sem: minden vásárlásnál az elköltött összeg 3 százalékáról kapsz egy kedvezménykupont, amelyet 3 hónapon belül használhatsz fel.

Gyerekek mellett is jól jön a segítség

Ezek a drogériák a kisgyermekes családokra is gondolnak. A dm bababónusz programban a várandósság 5. hónapjától a gyermek 3 éves koráig vehetsz részt. Regisztrációnál egy kezdőcsomagot kapsz és fél évente egy kuponfüzetet postáznak neked, de az applikáción keresztül elérhető online kuponokat is érdemes kihasználni.
Pelenkára, cumisüvegre és egyéb babaholmikra felhasználható kuponokkal vár a Müller is. Regisztrálj a weboldalukon “A mi babánk” kedvezményprogramba, nyomtasd ki a visszaigazoló e-mailt, és bármelyik üzletükben bemutatva átveheted a kuponfüzetet.

A Rossmann esetében a babaprogram is kicsit más. Itt egy úgyvezett Rossmanó kártyát kapsz, ezzel tudod érvényesíteni a kedvezményeket az adott hónapban meghatározott termékekre.

A lista végtelen

A felsoroltakon kívül még rengeteg üzlet indított törzsvásárlói programot. Van, ahol szintén pontgyűjtő rendszer működik, de 100 forintonként 2 pontot írnak jóvá (pl. a Brendonban), vagy a vásárlásaid végösszegének 10 %-át egyenlegként átvezetik a kedvezménykártyára, amit aztán levásárolhatsz (mint pl a Libriben).
Az is előfordul, hogy a törzsvásárlói tagság a vásárolt termékek rögzítésében segít, így nem kell évekig őrizgetni a blokkot és a jótállási jegyet, emellett pedig érvényesítheted a kimondottan tagoknak szóló kedvezményeket is (mint az Ikea Family kártyával).
Ezek mellett ruhaboltokban, gyógyszertárakban, de még optikai üzletekben is találhatsz jó ajánlatokat a törzsvásárlók számára, érdemes tehát érdeklődni, nehogy értékes akciókról maradj le. Ha csak pár száz forintról is van szó, egy kis spórolás akkor is jól jöhet.

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó, coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

Hasznosnak találtad ezt a cikket? Lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*