Az elmúlt év egy gyorstalpaló tanfolyam volt arról, hogy terveznünk kell az élet „Mi van, ha” eseteire. A részvények gyors és dühös medvepiaca. Egy globális vírus, amely mindannyiunkban tudatosította az élet törékenységét.

Ezeket nem tudjuk személyesen befolyásolni. De ami nagyon is a mi kezünkben van, az az, hogy képesek vagyunk-e nyugodtan, pánik nélkül átélni a zűrzavart.  A pániknak az érzelmi hullámvasúton túl nagyon is valós anyagi költségei is lehetnek.

A Morningstar Investment Management nemrégiben kiadott egy jelentést, amely szerint az általa vizsgált több mint 500 000 nyugdíjmegtakarító résztvevő többsége nem változtatott nagymértékben az eszközallokációján a 2020-as év eleji medvepiac legrosszabb időszakában. Ez fantasztikus.

De azok a résztvevők, akik mégis úgy döntöttek, hogy változtatnak, úgy tűnik, hogy ez rengeteg pénzükbe került. A Morningstar megállapította, hogy a leggyakoribb lépés a részvények eladása volt. Ez talán jól esett a medvepiac hevében. A Morningstar becslése szerint azonban ezek a számlák az évet körülbelül 7,5 százalékponttal alacsonyabb hozammal zárták, mintha nem változtattak volna.

Nem tudjuk biztosan, hogy ezek a nyugdíj-megtakarítók miért érezték úgy, hogy változtatniuk kell a stratégiájukon, de a pánik ésszerű oknak tűnik.

Ha a medvepiac alatt Te is léptél, szeretném, ha eltöltenél egy kis időt a számos online elérhető eszközallokációs eszköz egyikének használatával. Ezek az eszközök segítenek kitalálni a legjobb hosszú távú eszközösszetételt a nyugdíjcélú megtakarításaidhoz. Ha egyszer megállapodtál a megfelelő portfólió-összetételben, remélem, ez feleslegessé teszi a pánikolást, amikor a tőzsde következő medvepiaca elérkezik.

Az RTL vendége voltam

Egy kis tervezés a “mi van, ha…” esetekre

Annyi más módja van annak, hogy egy kis tervezés a “mi van, ha” esetére megszünteti a pánik szükségességét Nálad vagy szeretteidnél.

Mi van, ha nagyon beteg leszel? A végrendelet nagyszerű, ha meghalsz. Segíteni fogja a családodat. De mint a világjárvány idején láttuk, súlyos betegség bármikor lecsaphat ránk, és cselekvőképtelenné tehet bennünket. Nincs mentség, nincs elég jó ok arra, hogy ne rendelkezzünk a többi alapvető fontosságú, kötelezően szükséges dokumentummal. Egy előzetes utasítás, amely leírja, hogy milyen ellátást szeretnél, ha nem tudnál beszélni saját magadról. Egészségügyi meghatalmazott/megbízott, aki a Te “hangod” lesz az egészségügyi szolgáltatókkal szemben, ha Te nem tudsz beszélni saját magadért. És egy tartós meghatalmazás a pénzügyekre, amely lehetővé teszi, hogy valaki, akit kinevezel, kezelje a számláidat stb., ha valaha is túl beteg leszel ahhoz, hogy mindezzel személyesen Te foglalkozz.

Legyen ez az év a megtakarítás éve!

Mi történik, ha meghalsz? Ha a családodban van valaki, aki a Te jövedelmedtől függ – házastárs, élettárs, gyerekek, szülők, testvérek stb. -, kérlek, mondd, hogy van kockázati életbiztosításod. Egyszerűen nincs mentség arra, hogy ne gondoskodjon erről.

 

Mi van, ha elbocsátanak? A vészhelyzeti alap a legjobb gyógyszer arra, hogy a pánikot távol tartsd az életedtől. Ezt kívánom neked. Mindig.

A távolság nem akadály!

Online Pénzügyi tanácsadás