A bankbetétekkel csak egy-egy akció erejéig tudsz érzékelhető kamatot elérni, de akkor sem vagy jobb helyzetben, ha 3 vagy 12 hónapos diszkontkicstárjegybe teszed a pénzed. Mit teszel ilyenkor?  Elkezded keresni a tuti befektetést. Ebben segít befektetési, vagyonkezelési sorozatom első része.

Mibe érdemes pénzt fektetni ha nulla a kamat?

Egy baráti társaságban erre a kérdésre megannyi válasz jöhet, főleg ha valakit nem kötnek az etikai és jogi szabályok. Mindig akad ugyanis olyan, akinek egy rokona, barátja jókor szállt be valamilyen befektetésbe, és – a mostani nullás kamatkörnyezethez képest – szép hozamot ért el.

Sokak szerint lakást kell venni. Ha azonban visszakérdezel, hogy hol, és mekkora lakást, milyen költségei vannak a lakásvásárlásnak, és milyen hozamot lehet vele elérni, akkor könnyen elakadhat a beszélgetés.

Kapcsolódó cikk: Hogyan szállj be az ingatlan-boomba?  >>>>

 

Hasonló a helyzet, amikor olyan varázsszavak hagyják el (az önjelölt) tanácsadók száját, minthogy a „tőzsde most a tuti”, esetleg megtoldva logikus magyarázattal is, mely szerint ha nulla körül vannak a kamatok, akkor az emberek kevesebb pénzt takarítanak meg és többet költenek, tehát a vállalatoknak nagyobb lesz a bevétele, és a részvényárak is felfele mennek. Az okfejtés alapesetben igaz is lehet, ám a részvénypiacon elérhető eszközökre több tényező hat a kamatszinten kívül, amely miatt az ilyen befektetés korántsem biztos, hogy olyan eredménnyel jár, mint amit a pénzének helyet kereső illető vár.

Neked megvan már?

 

Van, aki óvatosságra int, és inflációhoz kötött állampapírokat (PMÁK) ajánl vételre, amelyek valóban biztonságosak, de az elmúlt időszakok alacsony inflációja még hosszú évekig meghatározza kamatát. Ezen túl persze számos egyéb magyarázattal is találkozhatsz, legyen szó devizáról, árupiaci termékről (például arany),  műkincsbefektetésről, amelyek mögött lehetnek logikus érvek és sikeres befektetői történetek is. Ugyanakkor számos olyan történet is van, amikor valaki ilyen befektetéseken a pénze egy jelentős részét rövid időn belül elbukta.

Akkor mi a tuti befektetés most?

OK, de akkor mibe fektessem a pénzemet? – teheted fel ismét a kérdést. Amire az az őszinte, de nem szeretem válasz, hogy „attól függ”. A befektetések előtt mindig mérlegelni kell a lehetőségeidet és a céljaidat. Más stratégiát érdemes választanod, ha nyugdíjcélú megtakarítást tervezel, amely esetében még akár évtizedekig halmozódhat a pénzed, és megint mást kell tenned, ha a nyaralásra félretett pénzzel szeretnél a következő hónapokban valamit kezdeni. Tehát mindenképpen a befektetés várható felhasználásáig hátralévő idő függvényében kell kiválasztani az ehhez megfelelő eszközt!

Hasonlóan fontos alapszabály, hogy a hozamok és a kockázatok között összefüggés van, így például egy állampapíron általában biztos, de alacsony hozamot érhetsz el, míg egy részvénybefektetésen akár nagyobb nyereség vagy veszteség is lehet. Sokat segíthet ugyanakkor, ha a befektetéseid során többféle eszközbe fektetsz pénzt, úgymond diverzifikálsz.Hiszen így egy olyan „befektetési kosarat”, vagy szakszóval portfóliót állíthatsz össze, ahol a különböző kockázatú eszközöknek köszönhetően kezelhető lesz a rizikó mértéke, míg a nyereséged várhatóan meghaladhatja egy kockázatmentes befektetését. A pénzed ilyen módon való befektetését vagyonkezelésnek hívjuk.

Akiket mindenképpen kerülj el!

A befektetéseid során mindenképpen figyelj arra, hogy olyan pénzügyi intézményt, közvetítőt használj, aki rendelkezik a jogszabályi előírásokban foglalt hazai engedélyekkel. Ezzel ugyanis önmagában hatalmas lépést tehetsz a vagyonod megóvása érdekében, hiszen a befektetésnek álcázott pilótajátékokat, a brókernek tűnő csalókat jó eséllyel elkerülheted. Mindez nem azt jelenti, hogy legális működésű vállalkozás esetében nincs semmiféle kockázat annak működésére, ám ha ezek a cégek esetleg csődbe mennek, akkor a pénzed a betétbiztosítás (OBA) és a befektető védelmi alap (Beva) révén jelentős összegig biztosítva van. További információt az MNB Felügyeleti oldalán találhatsz.

Diverzifikálás, vagyonkezelés

A köztudatban úgy él, hogy a vagyonkezelés alapfeltétele – ahogy az a nevében is benne van – a vagyon, ami sokaknak több tízmillióval kezdődik. Ez az esetek egy részében valóban igaz, más részében viszont nem, hiszen ha ingatlanod van, akkor már több millió forintos vagyonnal rendelkezel. Más kérdés, hogy a portfóliód korántsem nevezhető diverzifikáltnak, hiszen a megtakarításod nagy része egyetlen vagyonelemben testesül meg. Egy saját tulajdonú lakás persze ugyanúgy lehet jó és rossz befektetés is, a lényeg, hogy érdemes a javaidat komplex módon szemlélni.

A rendelkezésedre álló szabad pénzeszközök használata során tehát érdemes megnézned, hogy milyen tárgyakban, ingó vagy ingatlanban fekszik a vagyonod, és ezt is mérlegelve dönts a befektetéseidről. Érdemes azzal is tisztában lenned, hogy akár már milliós nagyságrendű összegek esetén is vannak olyan lehetőségek (például befektetési alapok), amelyeknek köszönhetően diverzifikált és szakszerűen kezelt lehet a vagyonod.

Vagyonkezelési sorozatom következő részében a tipikus befektetési formákról, a koncentrált befektetésekről és azok veszélyeiről lesz szó, valamint arról, hogy a rendelkezésre álló viszonylag kevés információból milyen következtetéseket lehet levonni.
Pénzügyi döntéshelyzetben vagy? Engedd, hogy külső szakértőként segítsek!

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó,coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

Hasznosnak találtad ezt a cikket? Lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*


 

Nyugdíjpénztár vs nyugdíjbiztosítás
6 tipp befektetési döntés meghozatala előtt
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.