Ki ne hallott volna a 85 éves amerikai üzletemberről, Warren Buffettről, aki befutott részvénybefektető, és a pénzügyi válság legmélyebb évében a világ leggazdagabb embere lett a Fortune 500-as listája szerint. Szavait isszák, akik befektetéseikből szeretnének megélni. Nem véletlenül, hiszen a sikeres befektetési döntéseinek köszönhetően hatalmas vagyont felhalmozó Buffett, nem csak szimpla tanácsokkal látja el a követőit, hanem humoros és elmés gondolataival meg is nevetteti őket. Ha szeretnéd fialtatni a pénzed, hallgass az „omahai bölcsre”.

 

Soha ne veszíts pénzt!

Buffett ezt viccesen úgy fogalmazza meg, hogy az egyes számú szabály, hogy Soha ne veszíts pénzt, a kettes számú pedig az, hogy Soha ne felejtsd el az egyes számú szabályt. A befektetésekre vonatkoztatva ez azt jelenti, hogy ha leestél egyszer már a lóról, akkor sokkal nehezebb újra nyeregbe ülni, mint nyeregben maradni. Tehát fontold meg jól és minden lehetséges következményt mérlegelve állítsd össze a befektetési portfóliódat, csökkentsd minimálisra a lehetséges veszteségeket.

Minőségi terméket „leértékelt” áron!

Jellemzően akkor következik be nagyobb veszteség Warren szerint, amikor többet fizetsz ki valamiért, mint amennyit az ér. Gondol például a hitelkártya adósságra, vagy arra, amikor olyan dolgokért adsz ki pénzt, amit aztán alig használsz. „Az ár az, amit kifizetsz, az érték viszont az, amit megkapsz általa.” Vagyis mindig figyelj az ár-érték arányra és gondolkodj el Buffett takarékossági gyakorlatán: „Akár zokniról, akár részvényről van szó, szeretem a minőségi terméket megvásárolni leértékelt áron.” (socks=zokni, stocks=részvény angolul)

Legyenek egészséges pénzügyi szokásaid!

Viselkedésed mögött szokásaid állnak. A szokásaidhoz kötő láncszemek pedig túl könnyűek ahhoz, hogy megérezd őket egészen addig, amíg már túl nehezek ahhoz, hogy széttörhetőek legyenek. Szokásaidat megváltoztathatod, de tudod kell, hogy minél korábban kezded, annál egyszerűbb a dolgod. Buffett szerint a legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, hogy nem kezdesz el megfelelően megtakarítani elég hamar. Mivel a megtakarítás az egy szokás, így ki kell azt alakítanod, ha még nem tetted volna meg.

Invesztálj saját magadba!

Fektess annyit saját magadba, amennyit csak tudsz. Buffett szerint abból soha nem jöhetsz ki vesztesen, ha magadat építed, magadat fejleszted. Például ha értelmes, átgondolt célokra veszel fel kölcsönt – például egy új szakma kitanulása miatt. A tanulás eredményeként bekövetkező értéknövekedést senki nem fogja megadóztatni veled és a megszerzett tudást nem is lophatják el tőled.

Tanulj a pénzről és állítsd a szolgálatodba!

Azon túl, hogy saját magadba invesztálsz, muszáj tanulnod a pénzről és annak menedzseléséről. Buffett főleg stratégiai szerepben van jelen vállalkozásaiban: az ő feladata, hogy limitálja a kitettséget, illetve minimalizálja a kockázatot. „A kockázat abból ered, hogy nem értesz teljesen ahhoz, amit csinálsz” – mondja Warren Buffett. Tehát minél többet tudsz a személyes pénzügyekről, annál kisebb a lehetséges kockázat és  nagyobb a biztonság.

Ha valódi, objektív pénzügyi tanácsra, segítségre van szükséged, kattints ide!>>

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*