Nem számít, hogy csak pár ezer forintos, vagy milliós tételben van pénzed befektetni; hogy bankba, befektetési alapokba, vagy más befektetésbe teszed. Egy számít, hogy a lehető legbölcsebben és legbiztonságosabban „helyezd ki”, fektesd be a pénzed, amiért megdolgoztál.
A befektetési lehetőségek alapos megismerése, a befektetések jó és rossz oldalának ismerete életbevágóan fontos, ha hosszútávon jól működő pénzügyi rendszert alakítasz ki magadnak. Még a nagyon nagy vagyonnal rendelkező emberek sem engedhetik meg maguknak, hogy a nem megfelelő ismertek miatt, vagy az ismeretek hiánya miatt nagy összegeket bukjanak.

Összeállítottam egy kérdőívet, amelynek segítségével eldöntheted, hogy mennyire vagy felkészült kisbefektető. A kérdésekre válaszolj igennel vagy nemmel.

Mérd fel befektetési ismereteidet!

 1. Ha van bankbetéten kívül más pénzügyi megoldásban, befektetésben pénzed, érted-e annak működését?  Ismered a kockázatait?
 2. Ha hirtelen vészhelyzetbe kerülsz, olyan befektetéshez kell nyúlnod, amelynek tőkeértéke változatlan?
 3. Tudod-e, hogy mely befektetési formákkal tudsz az adódon „javítani”? Mely befektetési formákkal tudod az adódat optimalizálni? Melyekre van adókedvezmény, adójóváírás? stb
 4. Tudod-e, milyen adófizetési kategóriába tartozol és figyelembe veszed azt, amikor befekteted a megtakarításod?
 5. Tudod-e és érted-e, hogy a meglévő befektetéseid hogyan termelnek jövedelmet, hozamot neked?
 6. Biztos, hogy ezek a legésszerűbb befektetések adózás szempontjából?
 7. Változatos befektetéseid vannak?
 8. Azt a pénzt, amelyet a közeljövőben fel akarsz használni hagyományos vagy kockázatos befektetésben tartod?
 9. A hosszútávú célokra félretett, befektetett pénzedet úgy fektetetted be, hogy az valószínűsíthetően magasabb hozamot hozzon Neked?
 10. Ha van részvénybefektetésed, vagy tervezed a közeljövőben, tudod-e, hogyan értékeld a részvényeket? Mi alapján válassz részvényt?
 11. Ha van pénzügyi tanácsadód, érted-e, amit ő tanácsol Neked? Elégedett vagy a tanácsaival? Milyen módon van megfizetve az ő munkája? Kizárt az érdekellentét az általa javasolt stratégiák és befektetések tekintetében?

Hány „igen” és hány „nem” választ adtál?

Ha jövedelmedből, havi és egyéb bevételeidből tudsz megtakarítani, az még sajnos nem garantálja a pénzügyi sikert. Az csak alapfeltétel. Ha nem tudod, hogyan válassz jó befektetést, előfordulhat, hogy csak „elszórod” a pénzed, s akkor pont ott leszel, mintha nem is takarékoskodtál volna. Ha egy nem megfelelő ismereten alapuló befektetési döntés miatt elveszted a megtakarított pénzed, még csak a pénzköltést sem élvezed. Nem olyanra megy el a pénzed, amire szükséged lett volna…

BUFFETT CREDIT

Ha a fenti kérdőívre több „nem” választ voltál kénytelen adni, többet kell foglalkoznod azzal, hogy befektetési információkat, tudnivalókat sajátíts el. Két lehetőséged van:

 • feliratkozol a hírleveleimre, s lassan összeszedegeted,
 • jelentkezel pénzügyi tanácsadásra rengeteg információhoz jutsz.

Ha valódi, objektív pénzügyi tanácsra, segítségre van szükséged, kattints ide!>>

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*