Mindjárt itt a június. Mindenki várja már a nyarat. Jönnek a nyári fesztiválok, nyaralás, szórakozás…De előtte: készítsd el a júniusi költségvetésedet, így nyugodtan élvezheted majd a napot. Ebben a bejegyzésben összesedtem 10 költségtípust, amelyek a leggyakrabban kimaradnak a családi költségvetés készítétsekor.

Nézd meg ezeket a gyakori költségeket, s a költségvetés létrehozásakor tervezz velük előre még ebben a hónapban.

  1. Apák napja: Apa sokat dolgozik, és sokat jelent neki, amikor köszönetet mondasz – akár elektromos kéziszerszámok formájában, akár kedvenc pizza összekapcsolódással.
  2. Légkondicionálás: Általában, amikor a hőmérséklet emelkedik, az energia költsége is. Nézd vissza, hogy mennyit fizetettél tavaly a “légkondicionálásért” , és ennek megfelelően állítsd be, módosítsd a havi költségkeretét.
  3. Kertápolás: Lehet, hogy van kertész, aki lenyírja a füvet vagy kiírtja a gyomokat a kertedben nyáron, de hasonlítsd össze az árakat. Kérdezd meg a szomszédaidat , hátha tudnak olyan tizenévesekről, akik egy kis zsebpénzt szeretnének keresni… Ők zsebpénzért dolgoznak, te pedig pénzt takarítasz meg – win-win!
  4. Őstermelői piac: Kevés finomabb ízű dolog van a vilégon, mint a helyi termesztésű gyümölcsök és zöldségek – amiket az  őstermelők piacán. De mielőtt rávetnéd magad a friss nyári termésekre, győződj meg róla, hogy helye van-e az étkezési költségvetésedben.
  5. Üdülés: A nyaralás megtervezése lehet, hogy fárasztó, de akkor sokkal többet fogsz kihozni belőle, ha tervezel és tudod, hogy lesz rá pénz! A terved az utazáshoz tartalmazza az étkezést, az útiköltséget, a szállást, a látnivalók és az ajándéktárgyak költségeit.
  6. Nyári olvasmányok: Idén június 7-11 között lesz azünnepi könyvhét, így a hónap első felében beszerezheted a magyar kortárs írók könyvújdonságait. Ha nem a kortárs irodalmat szereted, vagy spórolni akarsz a könyvekre szánt keretből (szórakozás kategória) jobb, ha kölcsönzöl a helyi könyvtárából. Ha nem szórakoztató, hanem hasznos olvasmányt akarsz magaddal vinni a nyaralásra, válogass ezek közül a könyvek közül.
  7. Esküvői “vendégköltségek”: Június népszerű hónap a házasulandóknak. Ha valaki családtag, rokon, barát meghív a “Nagy nap”-jára, ne felejtsd el az új ruha,  az utazási , valamint a nászajándék költségeket betervezni.
  8. Vízi sportok, strand: Szükséged van arra, hogy nyáron valamilyen módon legyőzd a hőséget. Strandra mentek, a csúzdaparkot meglátogatjátok, vagy vásárolhatsz egy kertizuhanyt, vagy egy felállítható medencét a kertbe. Ezeket a kiadásokat és add hozzá a költségvetésedhez!
  9. Gyerektábor: Ha iskolás korú gyereked van, s az iskola nyári elfoglaltságokat szervez a gyerekeknek (vándortábor, “bentklakásos”, vagy napos tábor…), akkor  a gyerek menjen el ezekre a programokra. Jobb ha szervezett programokon vesz részt, mintha otthon ülne a számítógép vagy a TV előtt… Ezeknek a költségeit is kalkuláld bele a családi költségvetésbe.
  10. Általános iskolai ballagás: A saját gyermeked általános iskolai ballagását biztosan nem felejted el, de mint családi ünnepet a családi kassza kiadásai között meg kell tervezni: hány rokont hívtok meg, tartotok-e ballagási ebédet…, hol, milyen ételekkel, stb? Ha meghívott vagy családtag gyermek ballagására, akkor a ballagási ajándék, virág, s az oda-visszautazás költségét tervezd be.

A nyári tevékenységekre vonatkozó költségvetés elkészítése nem azt jelenti, hogy meg kell húzni a nadrágszíjat, spórolni kell. Valójában segít  még jobban, gazdaságosan költeni! Mond meg te a pénzednek, hogy hová menjen, s nyugodtan fekhetsz majd a strandon egy jó könyvet olvasva.