A borítékrendszerben nincs semmi új – évtizedek óta létezik. De sokan még mindig nem tudják pontosan, hogyan működik.

Szóval, mi a borítékrendszer?

A borítékrendszerrel (vagy azzal, amit néha kliprendszernek nevezek) a költségvetés különböző kategóriáira készpénzt használsz, és ezt a pénzt egy-egy borítékban tárolod. Ezt a rendszert használva pontosan láthatod, hogy mennyi pénz van egy-egy költségvetési kategóriában, ha belenézel a borítékba. Milyen egyszerű ez, nem?

Hogyan működik a borítékrendszer

Jó ötlet, ha a borítékrendszert olyan kategóriákra használod, amelyekben hajlamos vagy a költségkeret feltörésére. Gondolj olyan dolgokra, mint például élelmiszer, éttermi étkezés, szórakozás, üzemanyag és ruházat.

A legjobb az, hogy nem kell pénzt félre tenned a borítékrendszer használatához. Így működik:

Tegyük fel, hogy havonta 50.000 forintot írsz a költségvetésben az élelmiszerre. Amikor megkapjod a fizetésedet, vegyél ki a 50.000 forintot a bankszámládról, és tedd a pénzt egy borítékba. Erre a borítékra írd rá: „Élelmiszerek”. Ez a Te 50.000 forintos élelmiszerköltséged a hónapban. Egyszerű, ugye?

Nem veszel ki pénzt – és ez azt jelenti, hogy semmi pénzt – ebből aborítékból, kivéve, ha az élelmiszerboltban fizetsz. Ha ételt vásárolsz, és a borítékot tévedésből otthon hagyod, menj haza érte!

Győződj meg róla, hogy elegendő pénzt viszel magaddal  élelmiszer-vásárlásra. Ha 15.000 forintot viszel magaddal, és a teljes fizetendő összege 16.500 forintba kerül, vegyél ki a valamit a kosárból, és tedd vissza a polcra. Tudom, tudom – nehéz! De jobb, mint a túlköltekezés! Ha marad pénz az alkalmankénti vásárlásra magaddal vitt keretből, tedd vissza a borítékba!

Ne felejtsd el: Ha a pénzed elfogyott, akkor elfogyott! Ha el akarsz menni a boltba, de nincs elég pénzed, marad a hűtőszekrény és a spájz tartalmának kreatív hasznosítása. Csinálj egy kamra kihívást! Átnézed a kamrád/hűtőd tartalmát, hogy lásd, mit lehet kitalálni vacsorára anélkül, hogy meg kellene látogatnod az élelmiszerboltot. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy valóban szándékosan csökkented a kiadásaidat!

Jutalmazd meg magad

Ha a hónap végén a borítékban van pénzed, gratulálok! A költségvetésed alatt éltél! Ez a legjobb érzés. És rendben van, ha megünnepeled. . . az ésszerűség határain belül. Jutalmazd meg magad egy vacsorával, vagy igyál egy fantasztikus latte-t a kedvenc kávézódban, vagytedd át a pénzt a következő hónapra, így van egy extra összeged élelmiszerköltségre.

A kis “győzelmek” jutalmazás azért fontos, mert segít abban, hogy motivált legyél. Meg kell ünnepelni a kis „nyereségeket”! És ha a 7 lépés a pénzügyi szabadság felé 2. lépésénél tartasz, akkor vedd ki az extra pénzt, és használd azt adósságkifizetésre. Minden kicsi összeg segít!

Ne csalj a borítékokkal

Itt az egyik legfontosabb dolog, amire emlékezned kell: figyelj arra, hogy ne vegyél “kölcsön” a többi borítékból. Amikor borítékrendszert használsz, nagy lehet a kísértés, hogy az egyik kategóriából készpénzt tegyél a másikba. Tegyük fel, hogy felhasználtad az összes pénzt az éttermekre szánt borítékból – ne lepődj meg, ha valami belső hang azt megmondja, hogy fogd a „Ruházat” borítékot s tedd át a pénzt az  “Étterem” borítékba. (Ez a mentális könyvelés.)

Ne feledd: a borítékrendszer célja a kiadások ellenőrzése és a költségvetéshez való ragaszkodás.

Ha elfogyott az éttermi pénz, egyél otthon ahelyett, hogy “átkönyvelnéd” más boríték  tartalmát.  Ha úgy látod, hogy az üzemanyagpénz a tervezettnél gyorsabban elfogyott, korlátozd az utazásaidat, vagy menj tömegközlekedéssel. Keress kreatív módszereket, hogy pénzed elég legyen!

Ha a hónap közepén felmerül egy “válság”, vagy valami történik, és nincs más választásod, mint a borítékok átcsoportosítása, hívj össze egy rendkívüli költségvetési ülést, hogy a kialakult helyzetet értékeld.

Ha házas vagy, beszélj a házastársaddal, és találjátok ki a legjobb cselekvési módot, módosítsd a költségvetést, és egyeztess vele együtt. Mindkettőtönek részt kell vennie ebben – ez egy közös döntés. Ha egyedülálló vagy, keress egy olyan elszámoltathatósági partneret, aki elkötelezte magát arra, hogy segít a költségvetésedhez ragaszkodni téged. Az elszámoltathatósági partner lehet egy barát, egy családtag vagy munkatárs,egy tanácsadó, akiben bízol, és tudod, hogy a a pénzügyi kérdésekben, a pénzkezelési módszerekben otthon van, tudsz tőle tanulni.

Ne feledd, hogy a borítékok erőteljes fegyverek a túlköltekezés elleni küzdelemben. Segítenek a pénzed jobb beosztásában. Használd a borítékrendszert, hogy segítsen többet kihozni a pénzedből!

 

Ezt láttad már??

Ha még nem élsz pénzügyi stabilitásban, akkor van egy ajánlatom a számodra!

Töltsd le az INGYENES Útmutató a pénzügyi stabilitáshoz című e-bookomat!

 

Kattints IDE!!

This will close in 20 seconds