Emeld fel a kezedet, ha eltértél már valaha is a pénzügyi terveidtől, nem tartottad be pénzügyi fogadalmaidat. A fejedben már eldöntötted, hogy minden reggel otthon készítesz kávét magadnak, így több pénzt tehetsz félre – például –  karácsonyra. De két nappal később már 7: 45-kor rohansz, késésben vagy, és a sarki büfébe beugrasz a szokásos kávéért, útban a munkahelyed felé . . megteszed, amit olyan sokan. És megfogadod, hogy holnaptól tényleg otthonról viszed  a kávéd….Nos, ma szeretnék megosztani veled egy tippet, amely segít elkerülni bármely pénzköltési kísértést.

[social_warfare]

Egyszerűen fogj össze egy társsal, baráttal. Azaz…

 Válassz egy elszámoltathatósági partnert.

Ha házas vagy, a választás elég könnyű: a házastársad elszámoltathatóságot nyújt. Ha aggódsz, mert ketten teljesen különböztök egymástól, ne tedd. Ez valójában jó dolog! A megtakarítók és a költekezők például segítenek kiegyensúlyozni egymást. A legfontosabb az, hogy megegyezzetek a pénzügyi céljaitokról és a célok eléréséét közösen tervezzétek meg.

 

Ha egyedülálló vagy, javaslom, válassz egy megbízható barátot vagy családtagot, aki bizalmasan kezeli személyes adataidat, információidat. Szerezz olyan valakit, aki megmondja neked az igazat ha nem ért veled egyet, s nem szépít, nem azt mondja, amit Te hallani akarsz. Fogalmazd meg, hogy mit keresel egy elszámoltathatósági partnerben, mondd el a kiválasztott személynek, s győződj meg róla, hogy hajlandó-e és képes-e elkötelezni magát e feladatra veled.

Kezdj hozzá!

Szervezd meg az elszámoltathatósági partnereddel a pénzügyi beszélgetés időpontját. A férjeddel / feleségeddel szervezz egy esti sétát, majd beszélj a pénzügyeidről, álmaidról, terveidről és tervezzétek meg a részleteket. Ha szingli vagy, és az elszámoltathatósági partnered valamelyik szülőd, vacsorázz vele; vagy ha a tesód, barátnőd…találkozz vele egyik délután, s igyatok együtt egy kávét….

Beszéljétek meg az alapokat:  Te a kezdeti lépéseket teszed. Tisztázzátok a megtakarítási céljaidat és a költségvetési hibákat, amiket eddig elkövettél.

Hozz létre egy táblázatot, amelyen a haladásodat nyomon tudjátok követni, valamint készíts egy álomtáblát magadnak, amely ösztönözni fog a megtakarításra.

Tartsd életben a „lángot”.

Nincs kapcsolat – még a pénzzel való kapcsolat sem – amely rendszeres gondoskodás, odafigyelés nélkül működik. Ezt tartsd szem előtt és ütemezz havi, mélyreható találkozókat az elszámoltathatósági partnereddel, valamint heti bejelentkezéseket, hogy napi vásárlásokról beszéljetek és nyomon kövessétek ügyleteidet. Még napi üzenetekkel is fenntarthatjátok a felelősségre vonhatóságot és ösztönzést!

Próbáld meg tartani a napi vagy heti rövid (5-10 perces)  találkozókat rövid, de a havi ülésekre egy órát ütemezzetek be. Így rengeteg időd van arra, hogy megbeszéld, mi történt – és mi nem – az előző hónapban, újra gondolhatod a megtakarítási célokat, és véglegesítheted a költségvetésedet a következő hónapra.

Bónusz tipp: Ha egy teljesen kívülállót keresel elszámoltathatósági partnernek, jelentkezz a  20-20-20-programba.

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó, coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

Hasznosnak találtad ezt a cikket? Lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*